Janja Grilc: nova voditeljica skupnosti Iskreni

Thumbnail

Skupnost Iskreni ima z jesenjo 2018 novo voditeljico – Janjo Grilc. Janjo smo člani skupnosti izvolili na volitvah 5. maja letos, uradno pa je prevzela vodenje skupnosti 1. septembra. Prosili smo jo, da se na kratko predstavi tudi bralcem iskreni.net.

Prijeten dom pod varstvom sv. Jakoba

Janja je 14 let poročena s Primožem, v zakonu pa jima je bilo podarjenih pet otrok, od tega trije fantje in dve punci: Bine (13), Enej (11), Jerca (9), Hana (6) in Izak (2).

Dom so si ustvarili v Potočah pri Preddvoru, pod Svetim Jakobom, in ga obkroža čudovita narava, v kateri preživijo precej časa, vsakodnevno pa jih razveseljujejo tudi srne iz bližnjega gozda.

Janja pravi, da imajo v družini radi športne in družabne igre, najbolj pa se povežejo ob skupni molitvi, crkljanju in skupnih izletih.

Janja in Primož obiskujeta zakonsko skupino, rada gresta na duhovne vaje, kot družina pa so vključeni v skupnost Iskreni in sodelujejo v domači župniji: starejša fanta kot ministranta, punci pojeta v cerkvenem zboru, Janja uči verouk, mož pa je ključar cerkvice sv. Jakoba.

Prvo poslanstvo: družina. Prva vrednota: odnosi

»Od malih nog sem čutila, da je moje prvotno poslanstvo biti žena in mama, temu posvečam veliko časa in pozornosti,« pravi Janja. Iz teh dveh vlog črpa moči za vsakodnevne izzive, tudi poklicne. To ni vedno lahko, je pa osrečujoče, pravi.

»Vrednota, ki ji želim dati prvo mesto, pa so odnosi z bližnjimi,« doda Janja. Prav iz tega razloga je Janja ostala doma z otroki in je ob skrbi za dom v »prostem času« (narekovaji!) magistrirala iz zakonske in družinske terapije.

Sprva se je v ta študij podala z namenom, da bi njeni odnosi z možem in lastnimi otroki postali še bolj pristni in sproščeni, nato pa so se postopoma odpirale možnosti za delo na tem področju. Trenutno izvaja terapije v Zavodu Iskreni.

Pestra izkušnja dela za družine v Zavodu Iskreni

Janjino sodelovanje pri poslanstvu dela za družine v Zavodu Iskreni se je začelo, ko sta s Primožem obiskovala seminar Teologije telesa in se vključila v svetovanje Fertility Care.

V tem času sta z možem vstopila tudi v nastajajočo skupnost Iskreni, Janja pa je bila hkrati povabljena, da bi v okviru Zavoda Iskreni izvajala terapije.

S Primožem sta potem v ekipi z Majo in Igorjem Vovkom ter Christianom Gostečnikom začela sodelovati še pri Seminarju sočutnega starševstva, Janja pa je bila tudi sovoditeljica Štefana Kržišnika pri Teologiji telesa za odrasle. Vodila je tudi skupino za mamice z dojenčki in pisala članke za portal iskreni.net.

Primož se je pred kratkim priključil še ekipi očetov, ki je postavila program »Divji bojevnik« za fante v starosti 11+. Janja pa je prav te dni postala tudi vodja programov Zavod Iskreni.

Skupnost Iskreni: dar za rast družine

Kaj Janji pomeni, da je lahko njena družina del skupnosti Iskreni?

»Oba z možem prepoznavava skupnost Iskreni kot način življenja, ki nama je podarjen za najino rast in rast naše družine. V odnosih z drugimi zakonci, otroki, duhovniki in redovniki, prepoznavava klic k medsebojnemu razumevanju in ljubezni, sprejemanju različnosti, brušenju svojih značajskih lastnosti in vrednot, razločevanju, čemu dati v življenju prednost in zlasti prepoznavanju Božjega načrta za nas.«

Seveda pridejo trenutki, ko je vsega preveč – medsebojnih odnosov v skupnosti (tudi nesoglasij), dejavnosti, odgovornosti, prizna Janja. »A zmaga hvaležnost: za vse in vsakogar v skupnosti.«

Skupnost Janja prepoznava kot kot okolje, ki tudi otrokom daje edinstveno izkušnjo življenja po evangeliju. Pri tem jo nagovarja Božja beseda: »Različni so duhovni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh. Vsakomur se daje razodetje Duha v korist vseh … Veliko je udov, telo pa je eno. … Vi ste Kristusovo telo in vsak zase ud.« (1Kor 12, 4-7.20.27).

Janja zato poslanstvo skupnosti Iskreni čuti prav v prepoznavanju različnih darov in talentov članov skupnosti ter deljenju le-teh z drugimi v pomoč zakoncem in družinam, tudi na širšem družbenem področju.

»Ob tem pa nas združuje isti Duh in življenje z Jezusom, ki nam daje moč za nove izzive,« pravi Janja.

Klic od zgoraj: postati voditeljica skupnosti Iskreni

Skupnost Iskreni je nastala pred šestimi leti.

Na volitve smo se pripravljali s pogovori, razločevanjem, v kaj je skupnost poklicana v naslednjih letih, in z molivijo.

Ko je prišel volilni dan, se je že po dveh krogih glasovanja pokazalo, da veliko članov vidi Janjo kot novo voditeljico. Sama opisuje, kako je to doživela.

»Sprva sem se upirala odgovornostim, ki bi jih potencialno lahko dobila z izvolitvijo. In potem se je zgodilo nepričakovano. Glasovi zame so naraščali, v meni je potekal duhovni boj. Ob vseh odgovornostih, ki sem jih že imela, bi bila ta funkcija zame zelo naporna.«

Janja poslanstvo skupnosti Iskreni čuti prav v prepoznavanju različnih darov in talentov članov skupnosti ter deljenju le-teh z drugimi v pomoč zakoncem in družinam, tudi na širšem družbenem področju.Prav med volitvami pa se je zgodil nepričakovan dogodek. Janjin mož Primož je dobil nepričakovani klic svoje mame, da naj bi njegov oče doživel infarkt. Oba sta takoj odhitela domov in ko sta se prepričala, da je oče dobro, se je Janja sama vrnila na prizorišče volitev.

»Med potjo sem v solzah prosila Jezusa, naj mi pokaže pravo pot zame. Bilo mi je težko. V srcu sem zaslišala Jezusov klic: ‘Janja sprejmi, saj si le orodje v mojih rokah. Jaz bom s teboj in bom delal preko tebe.’ In sem se še bolj sesula. Moja pričakovanja in načrti so bili drugačni. Ker sem se želela prepričati, da Duh zares deluje, sem prosila še Marijo za namig. In prikazala se mi je podoba Marije s plaščem in pod njim ogromno ljudi. Solze so vrele iz mene – pa ne več solze stiske, ampak hvaležnosti. V tistem trenutku sem začutila popoln mir in klic predati skupnost pod Marijin plašč v Jezusovo naročje.«

Ta doživetje, ta »klic od zgoraj« je na Janjo naredil močan vtis. Jemlje ga zelo resno in pravi, da se bo »v vsej svoji majhnosti in nebogljenosti trudila, da bo skupnost Iskreni zares orodje v Božjih rokah in bomo še naprej delali dobro v duhu evangeljskih besed ‘vsakomur se daje razodetje Duha v korist vseh’.«

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja