Izviri in pot rasti skupnosti Iskreni

Thumbnail

Letos oktobra bomo praznovali 14 let od začetka spletne strani iskreni.net in 12 let od ustanovitve Zavoda Iskreni (ki se je takrat imenoval Zavod iskreni.net).

Iskreni.net smo že v samem začetku zagnali mladi pari, ki smo se pripravljali na poroko in smo postali zakonci in potem starši. Naš moto je bil »zakonci za zakonce oz. družine za družine«. Ves čas smo se trudili prepoznavati, kaj mladi pari, zakonci in starši potrebujemo, in skušali najti odgovore na te izzive.

Ni nas povezovalo le to, da smo se družili, ampak tudi to, da smo aktivno živeli poslanstvo v svetu.Ni nas povezovalo le to, da smo se družili, ampak tudi to, da smo aktivno živeli poslanstvo v svetu. Ko stakneš glave, srca in roke, se lahko zgodijo res velike stvari. Kljub neugodnim razmeram v družbi smo zastavili naše delo profesionalno in odgovorno.

Neformalno smo se družili v okviru zakonskih skupin, še več pa formalno ob delu na različnih projektih. Zavod iskreni.net je čedalje hitreje rasel in zahteval čedalje več našega časa. Spoznavali smo, da so bili odnosi med tistimi, ki smo skupaj delali v poslanstvu, lahko celo globji kot v zakonskih skupinah.

A obenem smo čutili, da rabimo zaledje, pristno občestvo, kjer bomo lahko v odnosih črpali tudi za poslanstvo v svetu. V zakonskih skupinah smo pogrešali tudi, da bi bili v dinamiko občestva bolj vključeni naši otroci.

Rojstvo skupnosti Iskreni

Pred šestimi leti, pomladi leta 2012, sva z ženo Majo povabila nekaj zakoncev na pot vzpostavitve skupnosti družin. Čedalje bolj jasen in glasen klic pa je prihajal že tri leta pred tem.

Vedno znova, ko sem odhajal na pomladanske osebno vodene duhovne vaje s p. Jožetom Roblekom v Opatijo, me je vznemirjal ta glas. Pomladne noči ob morju, brez zunanjega stresa, v stiku z Njim … Ob molitvi sem vedno znova slišal: »Začni s skupnostjo družin.« Prvi dve leti sem glas, kar se je dalo, tlačil in dejal: »Pa ne skupnost, to je prezahtevno.« Drugo leto po prihodu domov z duhovnih vaj sem celo komu iz iskreni.net omenil, da bi morali začeti s skupnostjo, a je bilo hitro več racionalnih razlogov za »ne« kot za »da«.

V molitvi na duhovnih vajah v tišini se me je močno dotaknil glas: »SKUPNOST, začni s skupnostjo družin.«Pomladi 2012 pa se je dogajalo še nekaj. Pred Festivalom družin na Rogli so se zgodili napadi ekstremističnih organizacij na Zavod iskeni.net, katerih cilj je bil pritisniti na sponzorje, da bi odstopili od podpore festivalu. Sredi največjih napetosti in največjega vrveža sem znova odšel za nekaj dni na duhovne vaje v Opatijo. Ko sem pred podobo srca Jezusovega molil, se me je znova zelo močno dotaknil glas: »SKUPNOST, začni skupnost.« Še posebej je bil ta glas močan ob Jezusovem stavku, ki se je tisti dan ves čas ponavljal: »Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj; kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj« (Jn 13, 34).

Po vrnitivi domov sem svoja doživetja navdušeno razlagal Maji, ki me je kar malo debelo gledala. Nato je kmalu sledil Festival družin, ki smo ga kljub velikim pritiskom uspešno izpeljali, in ko se je vse umirilo, sva imela z Majo še nekaj pogovorov na temo skupnosti. Padla je odločitev in poslala sva mejl s povabilom prvim zakoncem. Poleg Jezusove zapovedi o ljubezni sva takrat zapisala: »Če bi samo o tem Jezusovem stavku premišljevali, molili in ga upoštevali, bi med seboj začeli živeti povsem novo dimenzijo odnosov.«

Tekom poletja 2012 je dozorela odločitev, da stopimo na pot vzpostavitve skupnosti družin. To je pomenilo tudi, da prenehamo graditi občestva zakonskih skupin. Takrat so sicer od zunaj prihajale prošnje, da bi znotraj Zavoda iskreni.net vzpostavili še več novih zakonskih skupin, a smo rekli ne, saj smo se posvetili gradnji skupnosti družin. So bile pa po drugi strani v Sloveniji že župnijske zakonske skupine, zakonske skupine Najine poti in zakonske skupine, ki jih je gradilo društvo Družina in življenje. Zakonce, ki so se zanimali za zakonske skupine in nam pisali, smo spodbudili, da se pridružijo eni od teh »treh vej zakonskih skupin«.

Pot rasti

T.i. »ustanovna generacija« 11 zakonskih parov oziroma družin je stopila na zahtevno, a hkrati lepo pot vzpostavitve skupnosti družin.

Naša prva naloga je bila zastaviti pravo obliko srečevanja družin. Odločili smo se, da se v malem občestvu srečujejo tri družine (t. i. »trojke«), in sicer redno mesečno, celotne družine, starši in otroci skupaj. Znotraj srečanja smo poskrbeli za družinsko dinamiko (kar delamo skupaj kot družine) in zakonsko dinamiko (pogovor med zakonci, kadar oziroma če se 🙂 otroci zaigrajo). Pomemben del srečevanja pa je bil »delitev življenja«, izkušanje skupnega življenja družin, kakor ga sicer živimo za vikend (skupni obed, maša, sprehodi v naravi, praznovanja …).

Poleg srečanj v malih občestih smo uvedli skupna srečanja vseh družin v skupnosti, med katerimi ima osrednje mesto vsakoletni poletni tabor družin.

V prvih letih skupnosti smo se tako, kot je ponavadi ob prihodku novorojenčka domov, vrteli večinoma okrog življenja skupnosti, manj pa okrog našega poslanstva, ki se je izražalo prek programov in projektov Zavoda iskreni.net. Kazala se je nevarnost, da bi »živeti skupnost« in »delati za družine v svetu« postali dve vzporedni zgodbi. V zadnjih dveh letih je zato bilo znotraj skupnosti veliko pogovorov o naših izvirih in temeljih – živeti poslanstvo za družine v svetu.

Po dolgem času je dozorela odločitev o preimovanju v skupnost Iskreni, obenem pa smo spremenili tudi ime zavoda iz »Zavod iskreni.net« v »Zavod Iskreni«.

Z zaupanjem v prihodnost

Skupnost Iskreni po šestih letih življenja tako vstopa v prihodnost z novimi izzivi. Izstop iz varnega okolja neformalne druščine pred družinsko javnost v Sloveniji.

Z zaupanjem stopamo v prihodnost in prosimo za blagoslova na naši poti, da se ne bi ustavili, ampak vedno znova uresničevali našo poklicanost živeti pristne družinske odnose in delati za dobro družin v svetu.


Se bi radi pridružili skupnosti Iskreni?

V nekaj stavkih napišite čemu si želite priključiti skupnosti družin Iskreni in predstavite svojo družino (imena in starost). Po dolgih leti, ko je bil vstop v skupnost zelo omejen, smo se v letu 2022 odločili, da vstop poenostavimo in vzpodbujamo lokalne skupnosti. Tako je od slej vstop možen kadarkoli v letu. Najlažje je začeti, če poznate še eno ali dve družini. Mail pošljite Igorju Vovku na: [email protected]

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja