Frančiškan Peter Tabichi – velikodušni nagrajeni učitelj, ki 80% svoje plače nameni revnim

WikiCommon

Nagrado za učitelja leta 2019 (Global Teacher Prize) je v nedeljo v Dubaju prejel Peter Tabichi, frančiškan in učitelj matematike in fizike v vasi Pwani v Keniji, kjer je tretjina otrok sirot, revščina in lakota sta običajni, veliko je tudi zlorabe drog. Za nagrado je bil izbran med 10.000 nominiranimi.

Učitelj, ki daje upanje

36-letni Tabichi 80% svoje skromne plače nameni revnim, tudi milijon dolarjev nagrade, ki jo je prejel, bo namenil šoli, v kateri dela z učenci, starimi od 11 do 16 let, in za hrano revnih.

Kljub oviram, s katerimi se soočajo njegov učenci, je mnogim pomagal, da ostanejo v šoli, da se lahko udeležijo mednarodnih tekmovanj in nadaljujejo šolanje.Njegova šola revno opremljena. Ima le en računalnik s slabo internetno povezavo, nima knjižnice, niti pitne vode, pogrešajo tudi laboratorij. Hkrati je tudi prenatrpana, leta 2007, ko je začela delovati, je imela 16 učencev, danes jih ima 475 in le 7 učiteljev.

Učitelj mnogim učencem plačuje šolnino in daje upanje, prav tako si prizadeva etnično razdeljeno skupnost prepričati, da je izobraževanje pomembno. Tudi sam obiskuje družine, kjer so otroci v nevarnosti, da zapustijo šolo.

Najrevnejšim predaja znanje, da zmagujejo

Kljub oviram, s katerimi se soočajo njegov učenci, je zaslužen za to, da je mnogim pomagal, da ostanejo v šoli, da se lahko udeležijo mednarodnih tekmovanj na iz znanosti in inženirstva in nadaljujejo šolanje.

»Včasih, ko razmišljam o izzivih, s katerimi se soočajo, jočem,« je dejal o svojih učencih in dodal, da jim bo njegova zmaga dala samozavest.

Za udeležbo na slovesnosti, kjer je prejel nagrado potoval v razkošen hotel Atlantis v Dubaju, prvič v življenju sedel na letalo.

Nagrado je v hvaležnosti za vzgojo v krščanskih vrednotah podelil očetu

Tabichi je v govoru ob sprejemu nagrade povedal, da je njegova mati umrla, ko je bil star 11 let, njegov oče, tudi učitelj v osnovni šoli, pa je njega in njegove brate in sestre vzgajal sam.

Očetu, ki se je prav tako udeležil slovesnosti, se je zahvalil, ker mu je privzgojil krščanske vrednote, nato ga je pokazal med občinstvom, ga povabil na oder in mu izročil nagrado.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je v izjavi dejal, da je Tabičijeva zgodba “zgodba o Afriki,” ki bo osvetlila pot prihodnjim generacijam.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja