Francijo pretresajo zgodbe zlorabljenih redovnic: od spolnega suženjstva do prisilnih splavov

Thumbnail

Po papeževem priznanju, da se Cerkev ne ukvarja le z zlorabami mladoletnih, ampak tudi z zgodbami redovnic, ki so jih zlorabili duhovniki, je francosko javnost pretresel dokumentarni film, ki razkriva razsežnost tragedije.

Dokumentarni film z naslovom »Zlorabljene redovnice: drugi cerkveni škandal« (Religieuses abusées, l’autre scandale de l’Église) je 5. marca predvajala televizijska mreža Arte. Avtorja, Marie-Pierre Raimbault in Éric Quintin, sta tri leta zbirala zgodbe žrtev, ki so pretrpele posilstvo s strani spovednika ali nadrejenega. Gre za zgodbe redovnic s celega sveta, številnih tudi iz Evrope. Nekatere so zlorabe trpele dolga leta, druge so zanosile in bile prisiljene splaviti.

Med njimi najbolj odmeva pričevanje danes 70-letne nekdanje francoske karmeličanke, ki sta jo v mladosti petindvajset let zlorabljala p. Marie-Dominique Philippe, znani ustanovitelj Skupnosti sv. Janeza, in njegov (biološki) brat Thomas Philippe. Med pričevanji pa so tudi novejša, npr. zgodba mlade nemške redovnice Doris, ki je bila posiljena leta 2007 v Rimu.

Francoski redovniki in redovnice: »Gre za grozljivo tragedijo«

»Film prikazuje kruto in grozljivo realnost,« so zapisali v francoski Konferenci redovnih ustanov ter dodali, da gre poleg pedofilije za še eno področje, s katerim se mora Cerkev soočiti. »Čeprav se v nekaterih pogledih v filmu čuti režijsko pretiravanje, gre vendar za to, da so žrtve dobile priložnost spregovoriti. Gre za veliko tragedijo,« so zapisali in obenem izrazili solidarnost z žrtvami ter odločenost za boj proti vsem vrstam zlorab.

Gre za zgodbe redovnic s celega sveta, številnih tudi iz Evrope. Nekatere so zlorabe trpele dolga leta, druge so zanosile in bile prisiljene splaviti.»Nismo se zavedali, za kako širok problem gre,« pravijo v Konferenci, saj je dokumentarec razkril tudi več mrež prisilne prostitucije, v katero so bile vpletene predvsem afriške redovnice. V Evropi najbolj odmevajo zlorabe v Skupnosti sv. Janeza, ki so jih sistematično izvajali tako ustanovitelj kot več drugih duhovnikov, razkrili pa so jih na pobudo lastnega generalnega priorja Thomasa Joachima in več drugih bratov.

V Skupnosti sv. Janeza so ob tem opozorili na več netočnosti v dokumentarcu, med drugim na to, da je bilo pet njihovih redovnikov pravnomočno obsojenih in da torej prikrivanje zlorab ne drži. Hkrati pa so se vsem žrtvam ponovno javno opravičili in jih prosili odpuščanja.

Viri: la-croix.com, temoignagechretien.fr

Foto: parismatch.be

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja