Francija kljub nasprotovanju javnosti uvedla istospolne poroke

Thumbnail

V torek, 23. maja popoldne, je Francija postala deveta država v Evropi, v kateri bodo zakonsko uvedene istospolne poroke, ter osma država, ki bo tem parom dovoljevala posvojitev otrok.

Odločitev so v nacionalni skupščini oz. senatu sprejeli z 331 glasovi za in 225 glasovi proti. Predsednik države François Hollande, ki je v zadnjem času izgubil veliko število privržencev, je sprejetju novega zakona odločno pritrdil in dejal, da bo zakon podpisal takoj, ko ga bo potrdil ustavni svet. Po njegovem mnenju je zakon v skladu z zdravim razvojem francoske družbe, a bo tem ostaja gluh za množično nasprotovanje javnosti.

Že januarja, po sprejetju zakona v parlamentu, se je na pariških ulicah zbralo več kot 800.000 zagovornikov zakonske zveze med enim moškim in eno žensko ter pravice otrok do očeta in matere, marca pa več kot 1,8 milijona. Še to nedeljo se je na shodu zbralo okrog 150.000 nasprotnikov zakona, pariške ulice pa so bile ponovno polne že v torek zvečer, po dokončni potrditvi v senatu. 

Razprava o novem zakonu je, podobno kot v Sloveniji ob Družinskem zakoniku, potekala v znamenju poskusa prezrtja množic zagovornikov poroke med moškim in žensko ter njihovih argumentov. S strani politikov, medijev in lobistov so bili redno označevani kot “homofobni” in “protidemokratični”, hkrati pa se je ob shodih nanje dogajalo več fizičnih napadov s strani policije. Miroljubne udeležence shodov, med katerimi so bili tudi otroci, so policisti poskušali razgnati s dimnimi granatami in vodnimi topovi, več pa so jih aretirali že samo zaradi nošenja majic v podporo shodom.

V Franciji se za istospolno usmerjene označuje okrog 100.000 parov, kar predstavlja 0,6 odstotka vseh parov v državi. Vsak deseti par živi tudi z otrokom. V Parizu bo to soboto potekal prvi gejevski poročni sejem, junija letos pa naj bi se začele sklepati prve uradne istospolne poroke.

Opozicija je takoj po sprejetju zakona ustavnemu svetu vložila pritožbo zoper postopek sprejemanja zakona, ki je potekal neskladno s časovnimi določili. Ustavni svet naj bi svojo odločitev podal v času enega meseca, ki pa se na zahtevo vlade lahko skrajša celo na čas enega tedna.

Več: France passes gay ‘marriage’

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja