Fiat90: kako je skupina slovenskih žena rekla “da” in se podala na pot “ženskega exodusa”

svoboda_zenska

Najverjetneje ste že slišali za Exodus90. To je 90-dnevni program ali, bolje rečeno, 90-dneva pot, na katero se podajo moški, ki želijo v svojem življenju doseči spremembo. Več o tem si lahko preberete v našem prispevku Exodus 90: Program, ki spreminja moške po vsem svetu.

Letos pa se je prvič na to pot podala tudi skupina slovenskih žena. Le da niso izbrale izhoda iz starega življenja (=exodus), ampak so rekle “da!” (=fiat).

Fiat90 tako nekateri imenujejo kar ženski exodus, saj se določene odpovedi in določene zaveze ujemajo. Za zgled so si vzele Marijo, da bi ji v potegovanju za svetost postajale podobne.

Odpoved in zaveza skozi telo, misli in molitev

Svoj “da” žene izrekajo tako, da Gospoda slavijo skozi telo, skozi misli ter skozi molitev.

Skozi askezo na telesni ravni jih vodi odlomek iz prvega pisma Korinčanom: “Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.” (1 Kor 6, 19-20)

Tako se med drugim zavezujejo postu ob sredah in petkih, zadostni količini spanja, telovadbi in odpovedi sladkarij.

Pri preobražanju svojih misli sledijo vrstici iz pisma Rimljanom: “In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.” (Rim 12, 2)

Za marsikatero žensko je v današnjem svetu odpoved na tej ravni morda najtežja: med drugim se je potrebno odpovedati družabnim medijem, televiziji, nepotrebnemu nakupovanju, opravljanju in pritoževanju.

Na tretjem nivoju, pri slavljenju Boga skozi dušo, pa se v strukturiranem ritmu zavežejo redni molitvi, pogostim obiskom svetih maš, redni spovedi ter adoraciji.

Vsa ta pravila in usmeritve so seveda zapisana zelo v grobem. Če vas je zamikalo, da bi se podale na 90-dnevni izziv, po katerem boste, kot pravijo same, 91. dan videle, da se resnično lahko povzpnete na katero koli goro, si lahko več o tem preberete tukaj. Za morebitne dodatne podatke lahko pišete tudi na [email protected]

“Fiat90 je vstopil v moje življenje v zame zelo napornih trenutkih in preizkušnjah.”

In kaj na približno polovici prehojene poti menijo žene, ki so se odločile, da bodo ob možeh, ki so se podali na Exodus ali pa kar same izrekle svoj “da” Bogu?


“Rada imam izzive. In že pred Fiatom 90 sem si vsak dan zastavila izzive, katerim sem sledila. Zato sem si še preveč naivno, nevedoč, kam me bo to peljalo, upala reči da. Zakaj? Da si vzamem čas za tiste stvari, ki so zares pomembne, da bom tu in zdaj pri stvareh, čuječa v molitvi, mirna do otrok in moža. In na tej poti sem doživela že nekaj trenutkov milosti, ko so vprašanja dobila odgovore in ko je post dobil smisel.

Priznam, da je težko vsak dan odkljukati vse da-je in mi kdaj tudi ne uspe. A vem da je On z menoj in me Marija objema s svojim plaščem. Kjer vidim smer, imam pot, po kateri želim in zavedanje, da se na Fiat 90 še vrnem. In takrat uspem še kakšen korak več. In še s kakšno prijateljico več :)” (U.)


“Fiat90 je vstopil v moje življenje v zame zelo napornih trenutkih in preizkušnjah. V premetavanju na valovih življenja je zame Fiat90 kot kompas. Ko se izgubljam v skrbeh, željah in načrtih, me molitev naravna v pravo smer. V molitvi se čutim Ljubljena, ob prizadevanju za ureditev prehrane in telesne vadbe se počutim Dragocena, ko ob 15h zmolim posvetilno molitev Mariji, vem,da Pripadam …

V kaotičnem drvenju me Fiat ustavi in me povezuje s sestrami, ki si prizadevamo postajati vedno bolj Marijine ponižne hčere.“(S.)


“Na to pot sem se podala sicer z vso vnemo, a sem že po nekaj dneh spoznala, da sem zakorakala tako lahkomiselno kot planinec v opankah na Triglav. Padla sem, se pobrala, pa spet padla. In vsako jutro začela znova. O, kolikokrat je Gospod že slišal moj “da”, skoraj vsakih nekaj dni je bil “da, sedaj pa zares”. Ampak se obrestuje. Opažam razliko. Vedno lažje je. Kar mi je v začetku predstavljalo velik časovni ali telesni izziv, danes sploh več ne opazim, da bi me omejevalo. Zdi se mi, da mi je nekje na poti nekdo ponudil boljšo obutev, ne da bi to sploh opazila …“ (K. )


Če se sprašujete, zakaj bi se sploh kdorkoli podal na pot Exodusa ali Fiata, pa zaključujem s spodbudno mislijo papeža Benedikta XVI, ki je dejal: “Svet vam obljublja udobje, vendar niste bili narejeni za udobje. Narejeni ste se za veličino.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja