Dvorjenje po poroki

Thumbnail

Da, prav ste prebrali. Odnos, ki se ne krepi, stagnira. Dogaja se, da se zakonci, ki ne gradijo odnosa, z leti vedno bolj oddaljujejo, namesto da bi se zbliževali.

Še kako je pomembno, da tudi po poroki ne pozabimo na zavestno osvajanje sozakonca. Raziskave kažejo, da so zadovoljni zakonci tudi bolj uspešni v poslovnem življenju. Še več, največ dobrega naredimo za otroke, če jim omogočimo, da se nasrkajo ljubečega vzdušja v dobrem zakonskem odnosu.

Potrditev, pohvala, vzpodbujanje partnerja ima tolikšno moč, da vsakdanjega soproga spremeni v zmagovalca.

Zig Ziglar, znan ameriški motivacijski govornik, je knjigo Dvorjenje po poroki napisal zato, da bi bili zakonci med seboj še bolj nežni, pozorni in ljubeči, zakonske zveze pa trdnejše in varnejše. Prepričan je, da je še tako vzoren zakon lahko boljši. Prav tako lahko tudi že omajan zakon postane zgleden, če se zakonca za to odločita.

Iščimo dobro v sozakoncu

»Potrditev, pohvala, vzpodbujanje partnerja ima tolikšno moč, da vsakdanjega soproga spremeni v zmagovalca,« je zapisal Zig Ziglar. Poskusite! Sama si niti v sanjah nisem predstavljala, kakšno moč ti lahko da bližnji, ki navija zate. Zdelo si mi je, da bi igralci ravno tako odigrali tekmo tudi brez navijačev. Toda ko sem rojevala deklico in sem se počutila povsem brez moči, mi je možev krik: »Daj, saj zmoreš, glavico že vidim,« dal novega zagona, da sem spet lahko potiskala in je deklica prišla na svet.  

Prava rešitev nezdravih odnosov ni v iskanju novega partnerja …

Avtor knjige spodbuja k temu, da iščemo dobro v sozakoncu in tudi na podlagi lastnega izkustva razkriva pot do boljšega zakona. Vsem tistim, ki vidijo ločitev kot edino rešitev, ponuja statistične podatke, ki kažejo, da se navadno tudi v drugo poročijo z neustreznim partnerjem. Svetuje jim, da si postavijo naslednje vprašanje: »Če bi vedeli, da boste z otroki po ločitvi utrpeli finančno in duševno škodo in da bodo vaše možnosti za srečnejša leta zmanjšane, ali bi še vedno vztrajali pri ločitvi, (če ste se za ločitev odločili vi) ali bi storili vse, kar je v vaših močeh, da bi zakonsko zvezo rešili?«

                            

Prepir kot priložnost za rast

»Prava rešitev nezdravih odnosov ni v obleganju novega partnerja, temveč v prizadevanju za individualno in zakonsko terapijo, s pomočjo katere bomo bolje prepoznali čustvene potrebe partnerja, s katerim živimo,« trdi.  Bralce opogumlja z naslednjim stavkom: »Če boste namesto razlogov za ločitev iskali razloge za to, da ostanete poročeni, jih boste zagotovo našli.«

Zakonca nista kopiji drug drugega, pač pa osebi z različnimi vrednotami in potrebami.

Prepir dojema kot priložnost za rast odnosa in povsem naravni pojav, saj zakonca nista kopiji drug drugega, pač pa osebi z različnimi vrednotami in potrebami. V knjigi lahko preberete navodila, kako se prepirati na pošten način.

Vsem tistim, ki bi radi ponovno poživili zakonski odnos, priporoča šest korakov:

  1. Spoštujte svojega sozakonca.
  2. S sozakoncem bodita prijatelja.
  3. Prizadevajte si, da boste skupaj preživeli veliko časa.
  4. Zaobljubite se.                   
  5. Postavite temelje na novo.
  6. Pomagajta drug drugemu.

Nič ni močnejšega od nežnosti …

Zig Ziglar navaja tudi vrsto zamisli za dvorjenje, od majhnih pozornosti, na katere radi pozabimo, zahval …  Mimogrede omeni, da je neprecenljive vrednosti na roko napisano ljubezensko pismo. Verjetno se nihče ne bi branil tudi lepega sporočila preko e-pošte ali telefona. »Nič ni močnejšega od nežnosti in nič ni nežnejšega od prave moči,« lahko preberemo v knjigi Dvorjenje po poroki, kjer so zbrane tudi ideje, ki bodo popestrile in poživile vajino spolnost.  

Nič ni močnejšega od nežnosti in nič ni nežnejšega od prave moči.

Osebno so me močno nagovorila tudi avtorjeva pravila za trajno zakonsko zvezo:

  1. Ljubite Boga in mu služite.
  2. Ne pozabite, da je izbira tista, ki začini vaše življenje, ne okoliščine.
  3. Živite vsak dan tako, da se ne boste sramovali dneva, ki je za vami, niti vas ne bo strah jutrišnjega dne.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja