Downov sindrom in priložnost za uresničitev svojih sanj: Meganina zgodba

21.3. je dan, ko posebno pozornost namenjamo ljudem z Downovim sindromom. Zato nas bo danes nagovorilo dekle Megan, ki ima zelo navdihujočo zgodbo. Kljub težavam in oviram, ki jih zaradi Downovega sindroma ima, je uresničila svoje sanje. Hkrati pa je svojo posebno situacijo izkoristila za navdih drugim, posebno otrokom, ki jih srečuje v svojem učiteljskem in vzgojiteljskem poklicu.

Kdo je Megan?

Megan McCormick je 31-letno dekle z Downovim sindromom iz Lexingtona v ZDA. Po poklicu je učiteljica in je zaposlena kot pomožna učiteljica in vzgojiteljica v popoldanskem varstvu ter v vrtcu. V svojem poklicu uživa in se počuti izpolnjeno, saj tako lahko daje otrokom naprej, kar je tudi sama prejela. Starša sta ponosna nanjo. Živi v samostojnem stanovanju v njuni hiši.

Meganina družina

Megan se je rodila kot najmlajša od šestih otrok staršev James in Malkanthie McCormick. Ko sta ji starša povedala, da ima Downov sindrom, ni vedela, kaj je to, vedela pa je, da verjetno to pomeni, da bo za uresničitev svojih sanj morala bolj trdo delati. Starši ter bratje in sestre je nikoli niso obravnavali kot manj sposobno in za njo so imeli visoka pričakovanja, za kar jim je danes hvaležna. Mama Malkanthie pove o Megan, da je »vsako priložnost vzela kot priložnost, da se nekaj nauči. Nekatere niso bile tako izpolnjujoče kot druge, a vedno je naredila, kar je lahko«.

Dolga pot šolanja in uspeh

Šolanje je začela v navadni osnovni šoli v Lexingtonu skupaj z drugimi otroki. Nadaljevala je srednjo šolo in zraven obiskovala tečaje na tehnični šoli. Nadaljevala je šolanje na Bluegrass Community and Technical College iz smeri izobraževanje. Že v času šolanja je začela delati za polovični delovni čas na osnovni šoli, zaradi konkurenčnih delovnih mest pa se je odločila še za univerzitetno izobrazbo na University of Kentucky, kjer je uspešno diplomirala leta 2019 iz liberalnih študij. Za to svojo pot se je popolnoma sama odločila in na svoj uspeh je zelo ponosna.

Njeno delo z otroki

Že v času šolanja je Megan delala kot pomožna učiteljica in popoldanska učiteljica za polovični V svojem poklicu uživa in se počuti izpolnjeno, saj tako lahko daje otrokom naprej, kar je tudi sama prejela.delovni čas, kar nadaljuje tudi zdaj z diplomo, poleg tega je začela delati tudi v vrtcu. Delo z otroki jo zelo veseli, kar ji je bila tudi glavna motivacija za študij. Dela v šoli, ki jo je tudi sama obiskovala in kjer vlada zelo pomembno načelo vključevanja. Sama želi, da bi otroci tudi v njej videli dober zgled za učenje in uresničitev potenciala, ki ga imajo. Želi biti njihov navdih, da ko vidijo njo, začnejo verjeti, da zmorejo tudi sami. Rada dela tako z običajnimi otroki, kot z otroki s posebnimi potrebami. Zaveda se, da je tudi sama bila ena izmed njih in ve, kako težko je imeti manjše zmožnosti. Želi jim  dati občutek, da jih definirajo njihove zmožnosti in ne to, česar ne morejo narediti. Z otroki rada dela predvsem zato, da jim pomaga, da bodo v življenju razvili svoj potencial. Njena sodelavka dr. Ross zanjo pove: »Ima zlato srce in vedno si želi narediti kar najbolje, vsako stvar, tako da je dobro za vse nas. Zelo je reflektivna, večkrat me vpraša, kako lahko nekaj naredi še bolje. Želi si povratne informacije.«

Vključitev ljudi z Downovim sindromom v družbo

Meganina zgodba nam je lahko v spodbudo, hkrati pa lahko postavlja pred našo družbo izziv, kako sprejeti in vključiti osebe s posebnimi potrebami kar najbolj aktivno in normalno. V sebi pogosto nosijo potencial, ki ga lahko ob podpori in spodbudi razvijejo, poleg tega pa med nas prinašajo posebnosti, s katerimi nas lahko samo oni obogatijo. V Sloveniji imajo ljudje s posebnimi potrebami možnost zaposlitve v restavraciji Druga violina, kjer vam prav oni prijazno postrežejo. Vabljeni na malico k njim, ko se konča karantena.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja