Dovolj je sprenevedanja, prikrivanja in ščitenja storilcev ter trpljenja žrtev spolnih zlorab slovenskih duhovnikov!

Thumbnail

Dva dni pred začetkom srečanja predsednikov škofovskih konferenc s papežem Frančiškom na temo spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi, se je danes javnosti predstavila civilna iniciativa za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je.

“Dovolj je tišine, nemoralnosti, sprenevedanja, prikrivanja in ščitenja storilcev ter trpljenja žrtev,” opozarjajo njeni člani.

Doprinos k očiščenju Katoliške Cerkve

Ob Damianovi izpovedi sem tudi sam uspel ubesediti zlorabe, ki sem jih doživel v devedesetih letih prejšnjega stoletja iz strani istega duhovnika, ki se je tokrat spravil tudi na Damiana.“Spodbujeni z odločnimi besedami papeža Frančiška, iz poznavanja konkretnih primerov in njihovih razsežnosti, želimo k očiščevanju te rak rane katoliške Cerkve dati svoj doprinos. Pridružili so se nam različni strokovnjaki iz različnih področij. Ostajamo odprti za vse, ki nam bodo pri našem poslanstvu v pomoč. Iz pripovedovanj žrtev se zavedamo, da so mnogi storilci spolnih zlorab vplivni. Prav zato je tako pomembna močna civilna pobuda,” je na današnji tiskovni konferenci dejal Igor Vovk, direktor Zavoda Iskreni.

Cilji pobude so s celostno strokovno in pravno podporo zaščititi žrtve, odpreti prostor za varno izpoved in prijavo spolnih zlorab s strani predstavnikov Cerkve, sprožitev cerkvenih in civilnih postopkov ter sproženje notranjega očiščenja in priznanja spolnih zlorab v slovenski Cerkvi.

“Zaupal mi je, da je bil aprila 2010, na hrvaški obali, žrtev spolne zlorabe”

Janez Cerar, lazarist in župnik v župniji Nova in Stara Oselica je predstavil primer spolne zlorabe 34-letnega Damiana Črnaka, danes odraslega moškega, ki živi v Argentini. Damijan se je rodil slovenskim staršem v Buenos Airesu, tam preživel mladost in se leta 2007 odpravil v Slovenijo, najprej kot član nogometne ekipe, kasneje pa, ko je ostal v Sloveniji, pa kot študent Univerze v Ljubljani.

Zaupal mi je, da je bil aprila 2010, na hrvaški obali, žrtev spolne zlorabe. Ob tej Damianovi izpovedi sem tudi sam uspel, najprej sebi, potem še zaupnim ljudem, ubesediti zlorabe, ki sem jih doživel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja od strani istega duhovnika, ki se je to pot spravil tudi na Damiana,” je dejal.

Primer Damiana Črnaka, ki ga je Cerkev obravnavala, je bil kljub številnim nepravilnostim kmalu zaključen, Damian pa – verjetno prav zaradi primera – ni mogel izreči večnih zaobljub v Misijonsko družbo lazaristov, ampak jo je moral zapustiti. »Od mnogih srečanj, sestankov, obljub in načrtovanj je ostalo dejstvo, da so se stvari skrile pod preprogo. Nastal je slovenski Spotlight,« je povedal Cerar.

V slovenski Cerkvi je spolnih zlorab bistveno več, kot jih beležijo uradne cerkvene statistike

Iz strokovne literature s področja spolnih zlorab jasno izhaja, da ima »povprečen storilec« več žrtev – okrog osem. Glede na to in glede na primere, ki jih sam poznam, menim, da je žrtev zlorab s strani klerikov v Sloveniji bistveno več, kot jih beležijo uradne statistike Cerkve,” je dejal odvetnik Tomaž Pisk, ki je opozoril, da se Smernice za obravnavo žrtev spolnih zlorab znotraj Cerkve ne izvajajo v celoti, predvsem se ne ščitijo žrtev: “V praksi se namreč žal dogaja, da se bolj ščiti storilca in institucijo Cerkve, žrtev pa je pogosto prepuščena sama sebi,” je dejal Pisk, ki se je s spolnimi zlorabami srečal kot pravni zastopnik žrtev v okviru cerkvenih postopkov.

Tudi sam sem videl, da žrtve še po dolgih letih ne morejo spregovoriti o zlorabi; še po 20 ali 30 letih od zlorabe je zaradi občutkov strahu, sramu in krivde to zanje preveč boleča tema. Tudi takšne žrtve bi radi opogumili, da na naši spletni strani dovolj.je našim strokovnjakom zaupajo svojo izkušnjo.

Kot je dejal, se bodo žrtve s tem razbremenile krivde, ki jim ga je naložil storilec, hkrati pa bodo pomembno prispevale k temu, da storilec svojih dejanj več ne bo mogel ponavljati, saj bodo v iniciativi spremljali, kam se storilce premešča in ali se jih vključuje v terapevtske procese.

O tiskovni konferenci podrobneje poroča portal Domovina.je, vabljeni k branju in spremljanju.

  

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja