Dokazano: Kadar starši uporabljajo pametni telefon, se otroci vedejo slabše

Foto: Canva

Morda menimo, da nam »občasno« preletavanje dogajanja na socialnih omrežjih ne more škoditi. Toda poleg tega, da nas ta početja vodijo v odvisnost in vplivajo na naše odnose, močno vplivajo tudi na vedenje in razvoj naših otrok.

V nedavni raziskavi, ki so jo izvedli na Univerzi Illinois State, so namreč potrdili povezavo med odvisnostjo staršev od pametnih telefonov in med vedenjskimi težavami njihovih otrok. Kot težavno vedenje so izpostavili predvsem grobo obnašanje in jokavost.

Izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo 170 staršev, so bili objavljeni v reviji Child Development.

Raziskava je potrdila povezavo med odvisnostjo staršev od pametnih telefonov in med vedenjskimi težavami njihovih otrok.

Namen avtorjev je bil osredotočiti se predvsem na posledico, ki jo ima uporaba telefonov staršev na otroke. Starše so opazovali v dveh ločenih skupinah.

Negativne posledice

Starši, ki so pogosto preverjali svoje telefone, ki so se iz dolgčasa zabavali na njih ali ki so se vedli izgubljeno, če telefona niso imeli pri sebi, so imeli s svojimi otroki slabši odnos od skupine, ki telefonov v času z otroki sploh ni uporabljala. Posledično so se otroci iz prve skupine vedli iskanju pozornosti primerno: kričali so, se afnali, bili napadalni do drugih otrok in staršev, segali so v besedo, vlekli starše za rokav, uničevali igrače …

Med samo raziskavo se je med materami razvil tudi pogovor o tem, da so odnosi v družini veliko bolj umirjeni in izpolnjujoči v času, ko so tovrstne naprave izključene ali izven dosega.

Odnosi v družini so veliko bolj umirjeni in izpolnjujoči v času, ko so mobilne naprave izključene ali izven dosega.

»Skrajni čas je, da začnemo kritično gledati na svojo uporabo teh naprav,« je v poročilu poudaril Brandon McDaniel, vodja omenjene raziskave ter raziskovalec povezav med družino in potrošništvom, in dodal: »Zbirajmo informacije in se začnimo zavedati, kako pametni telefoni dejansko vplivajo na nas. Le tako bomo lahko mi sami imeli nadzor nad njimi in ne telefoni nad nami.«

Rezultati niso presenetljivi

Rezultati pravzaprav niso presenetljivi, jih je pa pomembno izpostaviti in o njih ozaveščati. Avtor raziskave poudarja, da njegov namen ni vzbujanje krivde, temveč usmeriti pozornost na odvisnost od tehnologije in o tem čim več govoriti.

»Živimo v času, ko so pametni telefoni in tablice preprosto del našega življenja. Ustvarjene so za to, da kradejo našo pozornost,« je do teh naprav odkrito kritičen McDaniel.

Namen raziskave ni vzbujanje krivde, temveč usmeriti pozornost na odvisnost od tehnologije in o tem čim več govoriti.

 

Kam usmerjamo svojo pozornost?

Kmalu po objavi poročila raziskave je svoje mnenje podal tudi Scott Levin, družinski terapevt in direktor oddelka za družinsko medicino na eni izmed klinik v državi Illinois: »Starši so tako obremenjeni z omejevanjem časa pred televizorji in na telefonih svojim otrokom, da spregledajo svoje početje. Če nismo pozorni na to, se pripravimo, da bomo plačali visoko ceno za zgled naših dejanj.«

Levin meni, da starši vse preveč pozornosti namenjamo temu, da je otrokovo slabo vedenje posledica časa, ki ga preživi pred ekrani. Toda koliko od nas se upa iskreno vprašati, ali ni morda otrok tečen zaradi tega, ker je namesto vanj v telefon usmerjena naša pozornost?

Vir: chicagotribune.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja