Disney Pixar predstavlja prvo kratko risanko, v kateri je glavni junak gej

Konec maja je studio Pixar, ki je v lasti Disneya, predstavil 9-minutno risanko z naslovom Out (ki bi ga lahko slovenili kot Razkritje). V njej se glavni junak, gej, pripravlja, kako staršem sporočiti novico, da se bo k njemu preselil njegov fant.

Prizor iz risanke: Greg, ki v rokah drži uokvirjen portret dveh zaljubljenih moških, ves živčen vadi: »Samo v oči ju poglej in reci: Mami, oči, to je moj fant Manuel.« Greg svojim staršem namreč ni razkril svoje skrivnosti: da se videva z moškim. Ko ga med selitvijo nepričakovano obiščeta starša, mu na pomoč priskoči njegov pes Jim. Greg in pes za kratek čas zamenjata telesi, ob čemer se Greg nauči, »kako pomembno je ostati zvest samemu sebi«, kot so zapisali pri Pixarju.

»Disney Pixar te teme prepoznava kot pomembne«

LGBT združenja so animirani film navdušeno pozdravile, v LGBT medijski organizaciji Glaad so na primer zapisali: »V zadnjih letih so LGBTQ zgodbe in liki postali običajen del otroškega in družinskega programa ter niso več kontroverzni. LGBTQ družine to z veseljem pozdravljajo, saj so njihovi otroci težko čakali na upodobitev svojega lastnega življenja.« Ob tem dodajajo, da pri Disneyu in Pixarju te teme prepoznavajo kot pomembne in se zavedajo, da se jim tudi komercialno izplačajo, saj njihovo občinstvo sestavljajo ljudje vseh spolov, ras, religij in prepričanj.

 

Stranske istospolne like najdemo v več Disneyevih risankah, nazadnje v letošnji Pixarjevi celovečerni risanki Naprej (Onward), kjer lik policistke Spekter na kratko omeni, da je lezbijka. Pozorni gledalci so v lanskem Svetu igrač 4 opazili prizor, kjer dve mami v vrtcu oddata svojega otroka. Tudi v filmski priredbi klasike Lepotica in zver (2017) lahko vidimo bežen gejevski prizor, ko v zadnjih minutah Gastonov pomočnik LeFou zapleše z moškim. A do sedaj je šlo le za stranske like, Greg pa je prvi risani glavni junak, ki je gej.

Medtem ko je LGBT skupnost navdušena, se po spletu že vrstijo pozivi k bojkotu Disneya, saj se takšno prikazovanje ljubezni in spolnosti ne sklada z načeli številnih družin.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja