Da ji puberteta ne bo ukradla zaupanja vase

Foto: Shutterstock

Strašljivo je, kako so že mlada dekleta bombandirana s sporočili, da je njihov izgled super pomemben. Tako je skoraj ni najstnice, ki bi bila zadovoljna s svojim videzom. Težko je gledati svojo čudovito, zabavno in veselo hči, ki začne odkrivati same napake na svojem telesu in ga morda celo sovražiti.
Kot mama jo lahko razumete. Celo me odrasle ženske se sekiramo nad viška kilogrami, zaobljenim trebuhom, povešeno zadnjico in še čem, kar ne ustreza standardom lepote, ki sicer v resničnem svetu sploh ne obstajajo. Saj vemo, da so druge stvari pomembnejše, ampak ne ubadati se z videzom pa je vseeno zelo težko. Koliko težje mora biti to šele za naše hčere.

Kaj lahko storite kot mama?

Kot prvo – bodite realne.

Ocenjevanju videza se ne morete izogniti, lahko pa pripomorete k temu, da to ne bo poglavitna stvar v njenem življenju.

Pazite na svoje besede.

Mnogo žensk se pritožuje nad gubicami, celulitom, kilogrami ali izgledom. In naše hčere to slišijo. Zato se ugriznite v jezik, preden izrečete karkoli negativnega o svojem telesu ali telesu koga drugega.

Osredotočite se na kaj drugega kot na videz.

Ko hčeri delite komplimente, naj ti ne bodo osredotočeni le na to, kako lepo zgleda, pač pa predvsem na druge njene lastnosti: njena prijaznost, pripravljenost pomagati, ustvarjalnost, njen pogum, dobro razmišljanje, da je dobra prijateljica … Tako bo dobila vpogled v svoje kreposti, na katere se bo lahko zanesla tudi takrat, ko jo bo začelo skrbeti glede njenega videza.

Ovrednotite ji “nerodnost” pubertete.

Ravno ko ji začnejo postajati pomembne potrditve s strani vrstnikov, se začne njihovo telo čudno obnašati. Rastoče prsi in široki boki spravijo v zadrego mnoga dekleta, še posebej tista, ki se začnejo razvijati prej ali kasneje kot vrstnice. Potem so tu še mozolji. Kaj veliko ne morete storiti, lahko pa se z njo o vsem tem pogovarjate. Naj ve, da se s podobnimi občutki soočajo vsa dekleta.

Spodbudite jo, da opazuje realna telesa.

Pokažite ji, da mediji prikazujejo izkrivljeno lepoto, ki je v resničnem svetu ni. Opozorite jo na tiste športnice in druge uspešne ženske, ki so močne, zdrave in fit, pa vseeno njihova telesa niso pretirano in nezdravo suha.

Naj uporabi svoje telo in ga ne le opazuje.

Naša telesa so neverjetna. Lahko tečemo, plezamo, plešemo, pojemo, skačemo, ustvarjamo, se objemamo. Povabite jo, da je pozorna na to, kdaj se v svojem telesu dobro počuti; kdaj se počuti močno, sposobno, veselo in zadovoljno.

Poučite jo, kako nas trgovci manipulirajo.

Bolj kot nas uspejo prepričati, da nismo dovolj dobre, več kozmetike, oblek in pripomočkov za hujšanje nam bodo prodali. Skupaj si poglejta reklame – odkrili bosta, da praktično vsaka reklama izpostavlja problem, ki ga je potrebno rešiti. Seveda tako, da kupiš njihov izdelek. Ko se bo zavedala, kolikim sporočilom o videzu je dnevno izpostavljena, bolj skeptična bo postala in manj nevarnosti je, da jo bodo uspeli prepričati, da ni dovolj dobra.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja