Česa ni pametno storiti po porodu?

Thumbnail

Kaj vse vam NI POTREBNO storiti, ko se po porodu končno vrnete domov…

1 Ne skrbite za goste z domačimi sladicami. Počivajte! Prišli so vas objeti in pogledati novorojenčka, ne pa preizkušati sladic.

2 Potem, ko ste po nasvetu babice 6 tednov pridno preždele za štirimi stenami in potem, ko zadnjih 5 mesecev hodite naokrog v širokih, ohlapnih oblačilih (ki so bile v času nosečnosti sila udobne, zdaj pa jih imate že čez glavo), se odpravite v trgovino. Seveda samo za tričetrt ure, ker bo potem potrebno spet dojiti…. Naš nasvet: Ne kupujte si preveč oprijetih oblačil, »ker boste itak shujšale«. Ker morda ne boste. Ali pa bo morda trajalo malo dlje,kot pričakujete. Bolj pomembno je, da se v tisti majički počutite udobno in ste si všeč. 

3 V času čišče ne uporabljajte tamponov ali menstrualne skodelice. Uporabljajte naravne vložke (lahko tudi pralne), saj je pomembno, da vložki »dihajo«.

4 Ne likajte tetra plenic in bodijev, če to ni nujno potrebno. Počivajte in si količino nepotrebnega dela zmanjšajte na minimum (toliko, da še prenesete 🙂 ).

5 Ne verjemite, da bodo prsne blazinice zdržale (skok do trgovine, frizerja, obisk…). Morda ne bodo. Imejte rezervne.

Stopanje na tehtnico vsake pol ure (ali pa pred in po dojenju) nima smisla.  Vašemu dojenčku ste všeč take kot ste in tudi mož, od ponosa, da ste rodile, sploh ne opazi spremembe…

7 Vsakodnevno pomerjanje kavbojk, ki ste jih nosile pred nosečnostjo, nima nikakršnega smisla. Tudi, ko jih boste uspele zapeti vas bodo tiščale. Ne gre le za malo več  kilogramov temveč za dejstvo, da se med porodom razmaknejo tudi kosti medenice (in to dejstvo je nadvse uporaben izgovor 🙂 )

Ne kupite prsne črpalke v naprej. Morda je ne boste potrebovali. Morda vam jo lahko posodi kakšna prijateljica. Morda, se boste naučili ročno iztisniti mleko.

9 Ne pozabite pohvaliti in objeti moža.

10 Ne izražajte svojih želja na »ženski« način; moški potrebujejo jasno izražene želje. Povejte, opišite, narišite kaj bi rade, če je potrebno. Vaš »ahhh« med dojenjem sicer ne bo razumljen, da potrebujete kozarec vode, da je potrebno priklopiti pralni stroj ali da bi že lahko pobrisal mizo po zajtrku.

11 Ne uporabljajte dišečih mil in dezodorantov ali agresivnih pralnih praškov. Normalno je, da se več potite (posledica delovanja hormonov). Morda si boste želeli večkrat na dan preobleči majice. Zavedajte pa se, da ima otrok že 100% razvit vonj. Diši mu vaš naravni vonj, umetni agresivni vonji pa ga motijo.

12 Ne tecite po adaptirano mleko takoj, ko se vam zazdi, da mali junak ni popil dovolj. Mleko nastaja po principu povpraševanje – ponudba. Ob rastnih sunkih lahko izprazni obe dojki in se želi še pogosteje dojiti, vendar že po enem dnevu se bo vaše telo odzvalo na njegove potrebe, zato bo proizvedlo več mleka (in tedaj bo morda rastni sunek že mimo in vi boste ponovno lahko menjali prsne blazinice vsake pol ure 🙂 ).

Komentarji

  1. Dobri nasveti 🙂
    Sem si zapomnila še enega iz materinske šole: če se ti uspe ob novorojenčku v istem dnevu umit zobe in stuširat, je to zelo velik dosežek 🙂 (Nekaj resnice pa vendarle je na tem)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja