Česa ne pozabiti vzeti s seboj na počitnice?

Thumbnail

Poletje je tukaj. Za nekatere se začenja tudi čas dopustov. Čas morja, sonca, gora in potovanj … Kaj pa je tisto, česar ob vsem planiranju ne smemo pozabiti doma?

 

Seveda je vrsta prtljage popolnoma odvisna od tega, kam se odpravljamo. Večina družin, ki se lahko odloči za počitnice, gre na morje. Nekateri si izberejo hribe, spet drugi pa odpotujejo v tujino.

Katere so tiste stvari, na katere res ne smemo pozabiti, ko se odpravljamo na pot?

Počitnice na morju

V prtljago nemudoma položite kremo za sončenje s primerno visokim faktorjem, sončna očala in pokrivalo. To so nepogrešljivi del potovalke.

Kljub temu se soncu izogibajte med 11.00 in 16.00 uro. V tem času si raje privoščite miren počitek v senci ali kakšno drugo primerno dejavnost, ki ne bo na soncu. Mnogim se to zdi le pretiravanje, a rast obolenj s kožnim rakom nam kaže, da se je podnebje resnično spremenilo. Ozonska plast, ki nas je nekoč še ščitila pred negativnimi vplivi sončnih žarkov, se je stanjšala, kar pomeni, da bi morala naša koža imeti toliko več pigmenta, kolikor se je povečal prodor škodljivih žarkov. Pa ga nima. Zato je naša odgovornost, da se soncu v nevarnih urah izognemo. Posebej pazite na majhne otroke. Pijte tudi veliko tekočine!

Zdravila: V domači državi ni večjih težav z dostopnostjo do primernih zdravil, kljub temu pa je pomembno, da ne pozabite vzeti s seboj tistih zdravil, ki jih tudi sicer uporabljate sami ali vaši otroci. Primerno je vzeti tudi protibolečinske tablete, antipiretike (za zniževanje telesne temperature), pastile proti bolečemu grlu in obliže.

Počitnice v hribih

Ko se odpravljamo v hribe, je s seboj potrebno vzeti dovolj dolgih rokavov, saj nas lahko v hribih nizke temperature nepričakovano presenetijo. Pomembno je pokrivalo, krema za sonce z visokim faktorjem, saj je visokogorsko sonce še bolj nevarno, sredstvo proti klopom, primerna obutev in oprema, ki ustreza zahtevnosti hribov. Ne pozabite pa tudi na suho sadje, kot so datelji, ali manjše tablice čokolade ter dovolj tekočine. Ne bo odveč, če boste s seboj imeli tudi žepno svetilko.

Zdravila in prva pomoč: S seboj imejte vedno dovolj obližev in povojev, v primeru težav s koleni tudi primerne opornice in pohodne palice, tablete proti bolečinam, antipiretike ter aktivno oglje v primeru nenadne driske. Če boste prespali v gorskih kočah in ste občutljivi na smrčanje, ne pozabite na primerne čepke za ušesa.

Potovanje v tujino

Že pred odhodom se je pomembno pozanimati o kulturnih in podnebnih posebnostih dežele, v katero potujete. 

Pomembno je tudi vedeti, da se v tujini težko dobi enaka zdravila, kot smo jih vajeni doma, še težje je dobiti zdravila na recept. Če torej redno jemljete kakšna zdravila, si priskrbite zadostno količino le-teh že pred odhodom.

Če odhajate v tropske kraje se pozanimajte o priporočenih cepljenih pred nekaterimi nevarnimi tropskimi boleznimi.

Nekatera dolga in naporna potovanja lahko ogrozijo nosečnost, zato je prav, da pred odhodom preverite možnosti poroda.

Dodatna zdravila, ki jih imejte s seboj:

  • protibolečinska zdravila,
  • antipiretska zdravila,
  • protivnetna zdravila,
  • antihistaminike (protialergijska zdravila),
  • laksative (proti zaprtju),
  • antidiaroike (proti driski, ki so na potovanjih zelo pogoste!),
  • pripravke za urejanje prebave (zaradi razlik v načinu prehranjevanja),
  • obliži in povoji.

Prav tako ne pozabite na kremo proti soncu, uporabljajte pokrivalo in pijte veliko pitne (!) vode.

Želimo vam lepe počitnice!

Delno povzeto po: doctissimo.it

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja