Cena vinjet za kombije družin naj ostane enaka kot za osebne avtomobile

Thumbnail

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je danes na slovensko vlado naslovila prošnjo, da ne podraži vinjete za kombinirana vozila, ki jih uporabljajo družine in nekatere civilnodružbene organizacije.

Kot je znano, vlada s 1. oktobrom načrtuje podražitev vinjet za osebna vozila s 95 na 110 evrov,za kombinirana vozila pa namerava uvesti posebne vinjete, ki bodo stale kar 220 evrov.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok poudarjajo, da je kombi za mnoge družine nujno potreben družinski avto. Mednje spadajo družine s štirimi in več otroki, družine z otroki s posebnimi potrebami in družine z družinskimi člani, ki imajo gibalno oviro. 130-odstotno povišanje cene vinjet (sedaj kombinirana vozila uporabljajo vinjeto za osebne avtomobile) je »izjemno in nesorazmerno ter pomeni državno diskriminacijo teh družin«.

V Iniciativi si zato pričakujejo, da za kombinirana vozila omenjenih družin obvelja cena vinjet, enaka ceni za osebna vozila.

Prav tako se zavzemajo za enako ceno vinjet kombiniranih vozil, ki jih uporabljajo zavodi in civilnodružbene organizacije za prevoz oseb s posebnimi potrebami in oseb z gibalno oviro ter otroške in mladinske selekcije športnih klubov ter prostovoljna gasilska društva.

Če bo vlada z vinjetami še dodatno obremenila družine, ki so že sedaj v socialni stiski, Civilna iniciativa za 7. oktober napoveduje srečanje družin pred Državnim zborom in vlado, »na katerem bomo v sproščenem in družabnem vzdušju izrazili solidarnost do družin, ki bi bile, če bi v celoti obveljala ta sporna uredba, najbolj prizadete.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja