»Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti.« Anton Martin Slomšek, priprošnjik šolarjev in učiteljev

ucenec_ucitelj

Blaženi Anton Martin je tisti, ki je zelo dobro razumel, kako pomemben je dober odnos med učitelji in učenci.

Priporočajo se mu tako starši kot učitelji ter vsi tisti, ki dobro vedo, da je za vzgojo najpomembnejši zdrav zgled. Goreč učitelj bo imel vnete učence.

Po drugi strani pa Anton Martin Slomšek ostaja priprošnjik tudi za vse učence, saj je sam v prvi vrsti pokazal, kako zdrava pamet in zavzetost dosežeta mnogo dobrega.

Človek mnogih talentov

Anton se je rodil 26. novembra 1800 v kmečki družini na Slomu pri Ponikvi. Zgodaj je postal sirota. Ker je bil hitre pameti in je gimnazijo zdeloval z odliko, je kmalu naredil učiteljski tečaj in začel poučevati, da si je s tem prislužil vsakdanji kruh.

Hočeš veselo in srečno živeti, uči se potrpeti.

Po končani gimnaziji je študiral filozofijo, nekaj časa skupaj s Prešernom, nato pa se je odločil za študij bogoslovja. Kmalu je postal duhovnik in nekaj let zatem še škof. Ob škofovskem imenovanju si je poleg rojstnega imena Anton izbral še ime Martin, po zavetni cerkvi, kjer je bil krščen.

Anton Martin Slomšek je imel mnogo talentov. Močno si je prizadeval za duhovno, moralno, versko in kulturno omiko Slovencev. Pisal je pesmi, ki še danes ostajajo v srcu mnogih Slovencev, nekatere so celo ponarodele. Uvajal je nove ljudske pobožnosti (predvsem majniške šmarnice), ustanavljal razna društva in bratovščine.

A eno od poslanstev je bilo zanj še posebej dragoceno – otroke učiti, spodbujati in iz njih narediti poštene in zdrave ljudi.

Položeno na srce učencem

  • Česar se človek v mladosti navadi, vse svoje žive dni zna.
  • Hočeš veselo in srečno živeti, uči se potrpeti.
  • Srečen ni, kdor veliko ima, ampak kdor malo potrebuje. Če bomo revnejši v časnih dobrinah, bomo bogatejši v večnih.
  • Vsaka hiša ima svojo sončno in senčno stran. Vsak človek ima svoje slabe in dobre lastnosti. Ni tako hudobnega, da bi v kakšni reči dober ne bil. Pa tudi tako dober ni nobeden, da bi se kaj ne pregrešil.

Položeno na srce učiteljem

  • Le za trojno suknjo skrbite otrokom: za poštenost, delavnost in pobožnost; vse drugo jim bo navrženo.
  • Delajmo zvesto, čeravno nam nihče na roke ne gleda. Bog nas vidi, on bo naš plačnik.
  • Prenapeta struna poči in prenapeta beseda slabo opravi. Ne ženi previsoko nobene reči! Ne pikaj in ne lizaj, povej pa vsakemu, kar mu gre, toda po meri in pa spodobno!
  • Prizadevajmo si vsa, še tako majhna dela, zvesto opravljati, tudi majhnih dobrih del veliko storiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja