Boleče menstruacije

Thumbnail

Krči in bolečine v trebuhu so težave, ki ji pogosto izkusijo ženske med menstrualno krvavitvijo. Ker so težave včasih zelo neprijetne, je dobro vedeti, kaj jih povzroča in kako jih lahko omilimo.  

Menstrualni krči se lahko pojavijo že pri mladih dekletih v prvih letih po prvi menstruaciji, ko se ciklus ustali in postanejo ovulacije redne. Medicinsko bolečim menstruacijam rečemo dismenoreja.

Povzročajo jih prostaglandini, ki stimulirajo krčenje maternice in krvavitev, to pa vodi do menstrualnih krčev. Običajno so krči intenzivni prvi dan ali dva, nato pa postopoma pojenjajo.

Ženske čutijo bolečine v spodnjem delu trebuha, v križu in v zgornjem delu stegen. Lahko jih spremljajo tudi druge težave: slabost, driska, omotica, utrujenost in glavobol.

Bolečine so lahko blage do močne, od takšnih, ki jih z lahkoto prenašamo, do takšnih, ki nas povsem onesposobijo.

Kako si pomagati?

Velikokrat pomagajo topli obkladki na trebuhu, kopel v topli vodi, akupunktura, masaža, razgibavanje in spremenjena prehrana (zmanjšajte kofein, sladkor in ogljikove hidrate).

Naslednji korak pri spopadu z bolečimi krči so zdravila za lajšanje bolečin. Pri menstrualnih krčih so se kot najbolj učinkoviti izkazali nesteroidni antirevmatiki, npr. ibuprofen in naproksen, saj ti zavrejo nastajanje prostaglandinov, ki povzročajo krče. Priporoča se, da ženska začne jemati zdravila že kakšen dan pred predvideno menstruacijo in tako prepreči, da bi se bolečine razvile.

Čeprav nekatera od teh zdravil v manjših odmerkih lahko kupite brez recepta, pa se v primeru težav z želodcem, ledvicami ali strjevanjem krvi prej posvetujte z zdravnikom.

Ali težave minejo same od sebe?

Včasih se zgodi, da težave izvenijo same po sebi, včasih bolečine izginejo po prvem porodu … vendar ni pravila.

Kaj pa pri zelo močnih bolečinah?

Endometriozo lahko pozdravimo le kirurško.Če imate zelo močne menstrualne krče ali če čutite bolečino v medenici, ki ni povezana z menstruacijo, je potreben obisk pri ginekologu. Najpogostejši vzrok hudih bolečin je endometrioza.

Endometrioza je bolezen, ko se tkivo maternične sluznice naseli izven maternice, npr. na jajčnike, mehur, danko, medenične stene, jajcevode in zunanjo stran maternice. Še vedno se ne ve, kaj je tisto, kar povzroči endometriozo. Večja verjetnost pa je, da jo boste imele, če jo je imela vaša mama, sestra ali teta po mamini strani. Zdravnik bo posumil na endometriozo, če imate zelo boleče menstruacije, bolečine, ki se vam pojavljajo tekom ciklusa ampak izven obdobja menstruacije, če čutite bolečine pri odvajanju blata ali pri uriniranju še posebej med menstruacijo, ali če imate težave z zanositvijo.

Najboljši način za diagnosticiranje endometrioze je kirurški poseg imenovan laparoskopija. Pri tem kirurg naredi majhen rez v trebušno votlino in pogleda v notranjost medenice ter preveri, če je prisotna endometrioza. Najboljši in edini učinkovit način zdravljenja endometrioze je odstranitev tega tkiva. Če je endometriozno tkivo dobro odstranjeno, je verjetnost za ponovitev zelo majhna. Po operaciji bi se bolečine in krči morali dramatično zmanjšati.

Velikokrat se za zdravljenje endometrioze predpisuje kontracepcijske tabletke in druge hormone, ki imajo zavirajoč učinek na endometriozo. Simptomi se začasno res olajšajo, vendar ko ženska preneha z jemanjem tabletk, se težave ponovijo, saj vzrok ni bil pozdravljen. Edini učinkovit način je tako kirurška odstranitev.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja