Naredimo endometriozo vidno

Foto: Shutterstock

Mesec marec je mesec ozaveščanja o endometriozi. Za endometriozo trpi približno 15 % žensk po vsem svetu. Z njo je pogosto povezana tudi neplodnost.

Težave so prepogosto podcenjene, zato ne preseneča, da je čas od začetka simptomov do dokončne diagnoze in zdravljenja v Evropi 8 let.

Da bi se ženske zavedale, da njihove bolečine niso normalne in da obstaja pomoč, je ozaveščanje o endometriozi še kako pomembno.

Kaj je endometrioza?

Do endometrioze pride, ko se tkivo maternične sluznice (endometrij) razširi izven maternice, ponavadi v trebušni votlini, in sicer na jajčnikih, jajcevodih in vezeh, ki podpirajo maternico, na zunanji steni maternice in na drugih tkivih v medenični votlini.

Žarišča endometrioze so lahko prisotna tudi na mehurju, črevesju, nožnici, materničnem vratu in brazgotinah, ki ostanejo po operativnih posegih v trebušni votlini. Manj pogosto se znajdejo v pljučih, rokah, stegnih in drugod po telesu.

Ker je endometriozno tkivo enako maternični sluznici, se odziva na menstrualni cikel tako kot maternična sluznica: vsak mesec se odebeli, potem pa se začne luščiti. Za razliko od menstrualne krvi, ki odteče iz telesa, pa kri iz endometrioznega tkiva ne more odteči iz telesa. Tako pride do notranjih krvavitev, razkrajanja krvi ter vnetij. Lahko se pojavijo bolečine, neplodnost, brazgotine, težave s črevesjem in zarastlinami.

Čeprav obstajajo številne teorije o nastanku endometrioze, pa nobena v celoti ne pojasni vzroka za njen nastanek. Raziskave kažejo tudi na povezanost endometrioze s pesticidom dioksinom.

Znaki endometrioze

Najpogostejši znak so boleče menstruacije. Te se najpogosteje pojavijo že pred menstruacijo, trajajo med menstruacijo in ob njenem koncu izzvenijo, lahko pa bolečina traja tudi neprekinjeno.

Ženske najpogosteje čutijo bolečino v mali medenici, lahko pa je prisotna tudi bolečina v križu in ledvenem predelu, glavoboli. Posledica endometrioze so lahko tudi boleči spolni odnosi, boleče odvajanje blata in urina ter kri v blatu in urinu med menstruacijo.

Endometrioza pa je lahko tudi vzrok za spontane splave in neplodnost, kronično utrujenost in šibak imunski sistem.

V 20% primerov endometrioza poteka brez simptomov.

Potrditev diagnoze in zdravljenje

Čeprav nekatere oblike endometrioze lahko ugotovijo z ultrazvočnim pregledom, je za dokončno potrditev bolezni potrebna laparoskopija, ki omogoča tudi odstranitev endometrioznega tkiva. Kirurško zdravljenje tako odpravi bolečine in omogoči spontano zanositev pri 50 do 60% neplodnih žensk.

Endometrioza se lahko tudi po kirurški odstranitvi ponovi. Vzroki so različni, predvsem pa je ponovitev odvisna od kakovosti prve operacije, ki je najpomembnejša. Po nepopolni odstranitvi endometrioze ostajajo bolečine, spontanih zanositev je manj.

Za zdravljenje pogosto uporabljajo kontracepcijske tablete, ki pa ne preprečijo razvoja globoke endometrioze, ampak le prikrijejo njene simptome.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja