Animal Planet v vašem domu – akvarij namesto televizije?

Foto: Klemen Klemen

Odločili smo se, da v stanovanju ne bomo imeli televizije in ta odločitev je v našo družino prinesla veliko dobrega. V delu stanovanja, ki je običajno namenjen televizijskem ekranu, sva z ženo že od začetka želela postaviti akvarij in letos smo skupaj z otroki to tudi naredili. Odkrili smo popolnoma nov svet vodnega ekosistema, svet akvaristike.

Dokler nismo začel iskati informacij o akvarijski opremi, postavitvi akvarija, vselitvi rastlin in živali, smo mislili, da enostavno kupiš posodo, dodaš pesek, vliješ vodo, vklopiš filter in v akvarij naseliš ribe. Med iskanjem informacij smo naleteli na odličen blog, ki ga v branje priporočamo tako izkušenim akvaristom, kot tudi začetnikom, in ob prebiranju ugotovili, da ne bo šlo tako preprosto, predvsem pa ne bo šlo hitro …

Kako smo začeli?

Hitro nam je postalo jasno, da brez znanja žal ne bo šlo … zato beri in sprašuj. Potrpežljivost je v svetu akvaristike še kako pomembna krepost in priznam, da ne vem, ali sem bil bolj neučakan jaz ali najini otroci. Po kratkem študiju akvarijske literature smo ugotovil, da je dobro kupiti čim večji akvarij, ker bo tako ekosistem bolj stabilen, posledično bo manj težav in manj dela. Upoštevati je potrebno, da bo poln akvarij zelo težak, kar pomeni, da ga ne bo mogoče kar tako premikati in da potrebujemo trden podstavek na katerem bo stal (vesel sem, da si žena ne predstavlja, kako bi izgledalo, če bi tristo litrov vode steklo po stanovanju). Poleg velikosti akvarijske posode je srce vsakega akvarija filter, ki skrbi za izločanje strupenih snovi iz vode in za dotok kisika.

Potrpežljivost je v svetu akvaristike še kako pomembna krepost.

Nakup ostalih komponent je bolj ali manj stvar okusa. Sledila je skupna delovna akcija postavitve akvarija, pri kateri smo pripravili pesek, kamenje, korenine, posadili rastline in akvarij napolnili z vodo. Skupaj z otroki smo pripravili podvodni svet, ki je poskrbel za kopico simpatičnih vprašanj, kot na primer: »Kako pogosto je potrebno zalivati akvarijske rastline?«

Zagon filtra in vzpostavitev biološkega ravnovesja

Akvarij smo postavili, vodo smo nalili (beri: zalili rastline), priklopili smo vso potrebno tehniko … Kaj pa zdaj? Naslednjih nekaj tednov je bila na preizkušnji naša potrpežljivost. V akvariju se mora vzpostaviti biološko ravnovesje in to načeloma traja najmanj tri tedne. To je čas pričakovanja in čas opazovanja.

V akvariju se odvijajo podobni procesi kot so se odvijali pred začetkom življenja na Zemlji. Z otroki smo opazovali, kako se je voda naslednji dan ob pojavu ogljikovih bakterij zameglila za več dni in kako so se v naslednjih dneh te bakterije naselile na korenino, na kateri je posledično nastala bela sluz. Opazili smo pojav rjavih alg in pozneje še zelenih alg. Presenečeni smo po desetih dneh v akvariju opazili polžka. Ker se jih je v naslednjih dneh pojavilo še več, smo želeli izvedeti, kako je to mogoče. Odkrili smo, da so se v akvarij pretihotapili v obliki jajčk na kupljenih rastlinah in se ob ugodnih pogojih razvili v polžke. Po približno treh tednih so bili parametri vode primerni za naselitev prvih ribic.

Nakup rib

Med prebiranjem akvarijske literature smo se naučili tudi, da vsaka riba ne preživi v vsaki vodi. Pred nakupom prvih ribic smo tako spoznali še nekaj osnov kemije in se pozabavali s kapljičnimi testi, da smo ugotovili ali je naša voda trda, mehka, bazična ali kisla. Naučili smo se tudi, da akvarijske ribe prihajajo iz Južne Amerike, Afrike ali Azije in da imajo glede na izvor različne potrebe, znotraj tega pa še različne karakterje. Z vsem pridobljenim znanjem smo končno lahko naselili nove prebivalce.

Čiščenje in vzdrževanje akvarija

S postavitvijo akvarija so otroci pridobili tudi novo zadolžitev – pomoč pri čiščenju. Vsakih štirinajst dni zamenjamo tretjino vode, presesamo akvarijsko dno, očistimo steklo (znotraj in zunaj) in porežemo akvarijske rastline. Naš podvodni svet je tako prava učiteljica življenja, saj nas uči odgovornosti, potrpežljivosti, opazovanja in učenja o ekosistemih, živalih in rastlinah. Živi program Animal Planet v našem domu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja