Družina brez televizije – misija nemogoče?

Foto: Canva

Ljudje pred televizijskim ekranom v povprečju preživimo 166 minut dnevno. Ko k temu prištejemo še uporabo ostalih elektronskih naprav, kot so računalniki, tablice ter mobilni telefoni, ugotovimo, da čas, ki ga porabimo pred ekranom, ni tako zanemarljiv.

Ste kdaj pomislili, da bi televizijo enostavno vrgli iz stanovanja? Midva z ženo sva se za to odločila pred sedmimi leti, ko sva se podala na skupno življenjsko pot in si pričela opremljati stanovanje. Oba sva se strinjala, da v najinem stanovanju zanjo ni prostora.

Čas, namenjen odnosu

Ko sedaj gledam nazaj, lahko rečem, da je bila to ena najboljših odločitev za najin odnos. Že pred poroko sva se zavedala, kako pomembno mesto v vsakem odnosu zavzema pogovor in prvi meseci po poroki so bili odlična priložnost za obujanje spominov na  prehojeno pot in skupno načrtovanje prihodnosti – odlična priložnost za pogovor, ki je ostal temelj najinega odnosa. Zato vas spodbujam, da ugasnete televizijski ekran (pa tudi ostale ekrane) in si vzamete čas drug za drugega. Skupaj lahko bereta, poslušata glasbo in ob njej zaplešeta, obujata spomine (kdaj sta nazadnje pogledala poročne slike?), gresta na sprehod, igrata družabno igro, molita… ni pomembno, kaj počneta, pomembno je, da to počneta skupaj.

Ekrani in vzgoja otrok

V zakonu sva bila blagoslovljena z otroki, ki so stari tri, pet in šest let. Zaenkrat še nihče ni izrazil želje po nakupu televizije, seveda pa si večkrat zaželijo pogledati kakšno risanko na računalniku. Kako je z izpolnjevanjem teh želja pri nas doma?

  1. Računalnik je stacioniran v dnevni sobi, kjer z ženo lahko nadzorujeva njegovo uporabo.
  2. Ogled risanke je  odobren le v dveh primerih: ogled dovoliva, ko je zelo slabo vreme in smo izčrpali vso energijo za raznorazne dejavnosti ali pa v primeru, ko so se tekom dneva res potrudili s pridnostjo (pomoč pri različnih opravilih, lepi medsebojni odnosi). Ob tem naj dodam še, da se morajo najprej med sabo dogovoriti, kaj bodo gledali (in to pogosto ni lahko) in da je čas za ogled strogo omejen na največ eno uro (nastavimo alarm).
  3. Zvečer pred spanjem risank ne gledamo, ampak beremo.

Negativni vplivi čepenja pred ekrani se odražajo na delovanju hormonov, slabši fizični pripravljenosti, zaviranju razvoja možganov, motnjah spanja, motnjah pozornosti …

Vse to pa seveda za naju kot starša pomeni ogromen vložek energije in dobro mero potrpežljivosti. Veliko lažje je otroke posesti pred ekran, kjer bodo v tišini nepremično sedeli do konca izbrane video vsebine, kot pa iskati aktivnosti, ki jih zanimajo, jih motivirati za pomoč pri vsakdanjih opravilih, z njimi reševati medsebojne spore, … Tisti, ki imate več otrok, veste o čem govorim. Zvečer sva z ženo pogosto pošteno utrujena in hvaležna, da so končno v postelji. Toda kot starša sva sprejela odgovornost za vzgojo in vzgoja ni tek na kratke proge, temveč maraton, ultramaraton.

Negativni vplivi ekranov

Zavedati se moramo, da nas televizija (ter ostali ekrani) lahko zasvoji in da so otroški programi oblikovani tako, da jih otroci ne morejo nehati gledati. Ameriško združenje pediatrov je izdalo priporočilo: nič ekranov za otroke mlajše od dveh let in manj kot dve uri na dan za starejše otroke. Beseda ekran v tem primeru pomeni vso možno aktivnost: prek televizije, delo prek računalnika, igranje video-igric, pošiljanje sporočil na telefonu in podobno.

Starost, ko otroci začnejo gledati televizijo, in čas, ki ga pred njo preživijo, je povezan z negativnimi psihološkimi spremembami in zdravstvenimi posledicami. Negativni vplivi se tako odražajo na delovanju hormonov, debelosti, slabši fizični pripravljenosti, zaviranju razvoja možganov, motnjah spanja, motnjah pozornosti … Prav tako so raziskave pokazale, da obstaja povezanost med nižjimi šolskimi ocenami in pretiranim gledanjem ekrana.

Za vse našteto smo v veliki meri odgovorni prav starši. Seveda ne moremo pričakovati, da bomo v sodobnem času sebe in otroke popolnoma odrezali od ekranov, naša dolžnost pa je, da smo najprej sami zgled svojim otrokom in da otrokom privzgojimo pravilen odnos do uporabe tehnologije. O vzgoji pri uporabi ekranov smo pred časom pisali tudi v članku z naslovom Zdravo za ekrani.

Za konec pa še priporočilo – toliko časa kot otroci presedijo pred ekranom, dvakrat toliko časa naj preživijo zunaj na svežem zraku. Torej, če gledajo televizijo pol ure na dan, naj bodo najmanj eno uro zunaj na svežem zraku.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja