7 nasvetov za vzgojo deklic v 21. stoletju

Foto: Canva

»Deklice so v šoli uspešnejše od fantov, videti je, kot da se v sodobnem svetu dobro znajdejo. A njihove težave s samopodobo se začnejo že pri petih letih, v najstniških pa se pogosto stopnjujejo v izrazito odklonilen odnos do sebe in svojega telesa.«

Sue Palmer, britanska strokovnjakinja za osnovnošolsko izobraževanje in vzgojo, se v knjigi Deklice 21. stoletja (21st Century Girls, 2013) ukvarja z uničujočim vplivom, ki ga ima sodobna družba na vzgojo uravnoteženih deklic.

Strokovnjakinja je 17. in 18. aprila 2015 v Ljubljani gostovala na konferenci Izzivi sodobne pedagogike. Njeno predavanje smo povzeli v sedem nasvetov za vzgojo sodobnih deklic, ki dopolnjuje njenih 7 nasvetov za vzgojo fantov v 21. stoletju.

1. Uprimo se »industriji princesk«

Deklice imajo od nekdaj rade igre vlog, lepe obleke in pravljične elemente. A sodobna industrija jih že ob rojstvu začne spreminjati v male potrošnice, obsedene z videzom, podobami Disneyjevih princesk in Hello Kitty. Čez nekaj let postanejo deklice bralke t. i. najstniških revij, ki njihova zanimanja zreducirajo na modo, nakupovanje, fante in ličenje.

Potrošniška družba z agresivnim marketingom, ki mu žal nasedamo tudi starši, iz naših hčera ustvarja princeske, ki malo razmišljajo in veliko zapravljajo. »V resnici pa so bile princeske od nekdaj le dobrina, ki so si jo izmenjevali bogati moški!« pravi Sue Palmer.

 

2. Ne osredotočajmo se na učenje, ampak spodbujajmo k igri

Deklice se v primerjavi s fanti hitreje učijo. Že kot dojenčice hitreje posnemajo, se odzivajo ter vzpostavljajo očesni kontakt. Njihov hitrejši napredek je posebej opazen na področju govora in socialnih veščin, zato običajno tudi nimajo težav v šoli.

A ker sodobna tekmovalna družba stremi k dosežkom in rezultatom, deklice pogosto potrebujejo spodbudo, naj se igrajo in ukvarjajo s stvarmi, ki jih zanimajo. Deklice v šolskem sistemu namreč hitro izgubijo tisto notranjo motivacijo in radovednost, značilno za malčke, in podležejo »zunanji motivaciji« – pričakovanjem okolice, ocenam itd. V resnici pa je za zdrav razvoj ključnega pomena ravno odkrivanje lastnih želja, sposobnosti in zanimanja, ki vodi v vseživljenjsko učenje zaradi lastne radovednosti.

 

3. Urimo domišljijo, namesto da kupujemo kostume in plastične igrače

Starši s kupovanjem (punčkastih) kostumov in najrazličnejših igrač deklicam sugeriramo, kaj naj bi se po našem mnenju igrale. Otroci potrebujejo čim manj igrač in čim več igre, predvsem zunanje, pri kateri razvijajo svojo domišljijo. Naj mamina ruta postane kraljevsko ogrinjalo. Palica, ki jo bo sin uporabil kot meč, bo pri hčerki morda postala stetoskop, kuhalnica ali kaj čisto tretjega. Opazujte, kako se znajdejo, namesto da spreminjate njihovo igro.

4. Recimo »ne« seksualizaciji deklic

Začne se z barbikami in dvodelnimi kopalkami, nadaljuje z visokimi petkami, otroškimi ličili in plesi v slogu MTV-ja. Po britanskih raziskavah se težave deklic s samopodobo začnejo pri petih letih, 10 % najstnikov (tako deklet kot fantov) med 12. in 13. letom pa meni, da je zasvojenih s pornografijo. Ta ni le težava fantov, ampak tudi deklet, ki dobijo popolnoma napačno predstavo, kako je videti zdrav odnos med moškim in žensko ter kaj se od žensk pričakuje.

Ključno je, da se z deklicami že v najzgodnejših letih pogovarjamo o popačenem razumevanju ženskega telesa in odnosov, ki nam ga predstavljajo mediji. Glejte jih čim manj, takrat ko gledate, pa se zraven pogovarjajte in spodbujajte zdravo samopodobo.

5. Borimo se proti »sindromu popolne deklice«

Najboljša v šoli, najlepša, najbolj zdrava, najboljša prijateljica … Skratka – popolna. Težnja, značilna tudi za odrasle ženske, se začne v osnovni šoli, ko so deklice izpostavljene ogromnim pritiskom in pričakovanjem. Pomagajte hčerki razumeti, da stavek: »Lahko postaneš karkoli,« ne pomeni: »Postati moraš vse.«

6. Omejimo čas na družabnih omrežjih

Večina deklic je družabnih in potrebuje krog prijateljic. Zato je zelo zaskrbljujoče, da se prijateljstvo vse bolj seli na družabna omrežja in da sodobna dekleta včasih več komunicirajo z napravami kot z ljudmi. Starši moramo nujno omejiti čas, namenjen takšni vrsti »druženja«.

»Zelo učinkovita je na primer ‘telefonska košara’,« predlaga Sue Palmer. »V njo naj vsi člani družine pred vsakim obrokom in vsak večer pred spanjem odložijo svoje telefone in ostale naprave. Omogočimo si kvaliteten družinski čas in dovolj uric za spanje!«

7. Vzpostavimo trden sistem družinskih vrednot

Če hočemo hčeri zagotoviti varno okolje za odraščanje, moramo vzpostaviti trden okvir vrednot. Vprašajte se, kaj se vam zanjo zdi sprejemljivo – kakšen način oblačenja in vedenja, koliko časa lahko preživi na družabnih omrežjih, kdaj mora priti domov, kaj so njene zadolžitve itd. – in ji dajte vedeti, da ji pravila postavljate, ker jo imate radi. Ne podlezite pritiskom, da bo vaš otrok »edini«, ki mu ne dovolite ali kupite tega ali onega!

Sue Palmer zaključuje s primerom otroka, ki se je leta in leta pritoževal, da je »edini«, ki v svoji sobi nima televizije, ki skoraj ne sme igrati igric, ki mora priti zgodaj domov … Ko je postal študent in se je z elitnega Oxforda vrnil na prve počitnice, je staršem povedal: »Čudno, ampak tudi vsi moji sošolci so bili ‘edini’!«

Foto: bigstockphoto

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja