6 stvari, ki jih tašče ne smejo delati

Vir: Shutterstock

Mama. Zaznamovalo jo je mnogo močnih trenutkov: porod, prve besede, prvi dan šole, prva razočaranja … Življenje je teklo in otrok je rasel. Nato pa se je zgodilo. Otrok je srečal pravo/pravega in odšel. Postala je tašča.

Zakon je čisto nov svet za njenega otroka. Z njim je njena vloga drugačna. Katere so tiste stvari, ki se jih morajo po poroki svojega otroka tašče izogniti, da lahko vzpostavijo dober odnos z zetom ali s snaho?

1. Kritizirati snaho ali zeta oziroma njeno/njegovo družino

Ko je govora o slabih navadah snahe ali zeta je potrebno biti previden. Čeprav ji celo lastni otrok izrazi nezadovoljstvo nad možem ali ženo, je najbolje, da modro molčimo. Skušnjava, da bi pristavili svoj lonček in malo pokritizirali, ni na mestu. Raje poslušajmo in bodimo opora.

2. Dajati nasvete, čeprav zanje nihče ne prosi

Nova družina, nova pravila. Morda hiša res ne bo pospravljena tako, kot si želimo, pa vendar primerjave, kako bi bilo boljše in kako je treba, niso na mestu. Čeprav nas odrasel otrok vpraša za nasvet, bodimo preudarni v odgovoru in skušajmo ostati nevtralni.

3. Prezreti želje glede ravnanja z vnuki

Če snaha ali zet ne želita, da vnuke razvajate, prisluhnite; ne dajajte jim sladkarij in v posteljo naj gredo ob uri, ki jo določijo starši. Čeprav sta svoje otroke vzgajali na svoj način, spoštujte voljo snahe ali zeta in se ne vmešavajte v njihovo vzgojo.

4. Primerjati, kako je bilo včasih

Kadarkoli primerjamo naše čase z novimi, ne delamo nikomur veselja. Sprejmimo današnji čas takšen, kot je, in se izognimo želji, da bi primerjali, kako je nekoč bilo. Nikomur ne delamo usluge, ko primerjamo, kakšna je bila naša hči, ko še ni bila poročena, ali pa, ko primerjamo naš zakon z njenim.

5. Pospravljati, kuhati, likati oziroma opravljati hišna opravila na lastno pobudo

Če nas snaha ali zet ne prosita za pomoč, se ne vtikajmo v njihovo rutino. Morda bo delovalo vsiljivo in bosta snaha ali zet celo mislila, da nista dovolj dobra, da bi sama zmogla opraviti vse zadolžitve.

6. Na vsak način vsiljevati svoje družbe

Ne presenečajmo nove družine z nenapovedanimi obiski ali večno željo, da bi pogosto hodili samo k nam. Redno jih povabimo, a ne bodimo vsiljivi. Morda lahko snaho ali zeta občasno povabimo na kavico. Pokažimo interes za druženje ali za to, da snaho/zeta bolje spoznamo. In bodimo odprti za nov odnos –brez obsodb ali pričakovanj.

Prirejeno po: familyshare.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja