5 vsakdanjih navad, ki so slabe za zakon

Foto: Canva

Verjetno se boste našli v vsaj eni izmed njih.

Za nekatere navade vemo, da slabo vplivajo na naše odnose, a jih kljub temu ponavljamo. Zakaj? Ker je navada železna srajca. Samo pogosto ozaveščanje in osebna odločitev bosta pripomogla, da se slabih navad znebimo.

Prevetrimo svoj zakon, vprašajmo se, katera dejanja v najinem zakonu so tista, ki ga slabijo.

Gotovo ima tudi naš zakonec kakšno od slabih navad, a potrudimo se, da ne razmišljamo o njih. Najprej poskušajmo spremeniti sebe. Ko boste zakoncu pokazali, da se želite truditi zanj, bo to največja spodbuda, da se svojih slabih navad loti tudi sam.

1. Kuhanje mule/zamere

Kljub temu da vemo, da zamere slabo vplivajo tako na nas kot na našega zakonca, pogosto kar ne moremo iz svoje kože. Včasih lahko že majhno dejanje zakonca spodbudi v nas slabo voljo in vodi v zamero.

Odpuščanje je nujno potrebno, da lahko zakon deluje dobro. To je težka naloga in dobro je, da odpuščanje obnavljamo vsak dan. Najprej v svojem srcu in če zmoremo tudi v pogovoru z zakoncem.

Preproste besede lahko bistveno spremenijo odnos. Vsak večer preverimo, ali smo se zapletli v lastne jezne misli in zamere ter skušajmo narediti korak k zakoncu.

Seveda bo težko. Opravičilo ni nikoli nekaj preprostega. A vendar vaja dela mojstra in kmalu bo to prišlo  v navado. Recimo: »Danes sem bila jezna, ko si me kritiziral pred otroki, ampak ti odpuščam. Prosim pa te, da se v prihodnje oba skušava izogniti takšnim kritikam.«

2. Reševanje težav in kritiziranje zakonca pred prijatelji

Verjetno se je to zgodilo že vsakemu izmed nas. Kdaj pa kdaj nam pred drugimi uide kakšna pikra pripomba na račun zakonca. Tako mimogrede, na videz neopazno. Žene smo k temu še posebej nagnjene. A to zelo slabo vpliva na odnos.

Kadar vas nekaj muči ali bi radi nekaj spremenili, nikar ne začnite reševanja težave pred drugimi, sploh ne pred prijatelji. Pritoževanje pred prijatelji ne bo rešilo ničesar, povzročilo bo le še večjo razpoko med vama.

Pogovor v dvoje je edini način, ki bo omogočil, da bosta težavo rešila. Skupaj in tako, kot je za vaju primerno.

3. Pogosto prepiranje

Večkrat je slišati, da so prepiri zdravi za vajin zakon. Ampak prepir je lahko zdrav le, če je spoštljiv in pravičen. In ne prepogost. Pogosti in žaljivi prepiri nikoli niso zdravi in prinašajo razdor v zakon. Konstruktivno kreganje, ki vključuje ogromno poslušanja in empatije, lahko obrodi sadove. Nikakor pa naj to ne bo vsakdanja praksa.

Če ste nagnjeni k izbruhu jeze, najdite nekaj, kar vas bo pomirilo, preden boste jezo sprostili na zakoncu. Nihče ni rad boksarska vreča, čeprav udarjate zgolj z besedami. Če se trudite, da ste spoštljivi na delovnem mestu, se toliko bolj potrudite doma. Vaš partner nujno potrebuje ljubečega sogovornika.

4. Dajanje prednosti telefonu pred zakoncem

Občasno je nujno, da ste na telefonu tudi izven službenega časa. Včasih je tudi nujno, da na telefonu nekaj na hitro pogledate. In vaš zakonec to razume. Če pa preživite na telefonu večino svojega časa, ko ste ob njej/njem, pa svojega zakonca odrivate.

Spomnite se, kaj je najpomembnejše v vajinem odnosu – vaš zakonec. Ne pustite si, da bi vas tehnologija zasvojila do te mere, da bi opustili odnose. Zasvojenost se prikrade tiho in mimogrede, zelo glasno in težko pa odide.

 

 

5. Posvečanje preveč časa hobijem

Ne razumimo narobe – hobiji so potrebni in čudoviti za sprostitev. Potrebno je imeti nekaj, kar nas pomirja, nam daje elana in nam pomaga, da gremo lažje čez težke dni.

Vseeno bodimo pozorni, da ne namenimo preveč časa našim hobijem brez zakonca. Najti moramo zdravo ravnotežje med aktivnostmi, ki jih imamo, in časom, preživetim z zakoncem. In ne pozabimo – naš zakonec mora biti vedno na prvem mestu.

Vir: Familyshare.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja