4 razlogi, zakaj ne bi smele dojiti v javnosti

Thumbnail

Dojenje je intimna stvar, res ne vem, zakaj moramo z njim toliko dramatizirati javnost.

V zadnjem času se veliko govori o dvoličnosti in nasprotnih stališčih glede dojenja v javnosti. Nekateri menijo, da je dojenje v javnosti popolnoma naraven pojav, ki ga je zahodna kultura uspela potisniti za zidove in iz dojenja narediti skorajda tabu temo, drugi pa, da je dojenje intimno dejanje, ki sodi v prostor, kjer sta mamica in dojenček lahko v miru skupaj, s čimer se lažje povežeta, s tem pa tudi ne vznemirjata okolice, ki bi se ji to lahko zdelo moteče.

Kristina, ki se je rodila in do 14. leta živela na Hrvaškem, danes pa z družino (ima tri otroke) živi v ZDA, izpostavi nekaj družbenih protislovij. Tega se je lotila na humoren način – s parodijo. In požela velik uspeh na spletu, posnetek si je ogledalo več kot tri milijone ljudi.

Zakaj torej ženske ne bi smele dojiti v javnosti?

Razlog št. 1: Je žaljivo in neprimerno

»Ne živimo v družbi, kjer bi bilo kar v redu, če se vidi del prsi.« Mimo doječe Kristine se sprehodita mamica( s precej razgaljenim oprsjem) in njena hčerka. KO mamica opazi doječo Kristino, hčerki hitro zakrije oči, da ne bi »videla preveč«. »S tem širimo laž, da prsi niso namenjene le temu, da nekoga vzburijo,« komentira Kristina.

Razlog št. 2: Pokrivalo ne reši ničesar

Tudi pokrivalo za dojenje ni zagotovilo, da ga ne bo dojenček odrinil in potem … Kaj? Vaše prsi so lahko razgaljene približno za sekundo. Ali še huje – dve! »Res ne vidim, kaj bi bilo tako neudobnega, če jemo s pokrito glavo?« se sprašuje Kristina, medtem ko ima na glavi kos blaga in se ob tem trudi pojesti svoje kosilo.

Razlog št. 3: Gre zgolj za razkazovanje

Mamice, ki dojijo v javnosti, tega zagotovo ne počnejo zato, ker bi bil dojenček res lačen, ampak zato, ker bi rade z mleka polnimi (in curljajočimi in …) prsmi zapeljale vaše može! In če možje to vidijo, naj bi pogledali proč? Zakaj že? To bi bilo res čudno.

Razlog št. 4: Zakaj bi mamice sploh morale hoditi ven?

Smo mame. Zakaj bi hodile ven? Ni nam treba v trgovino ali na večerjo ali imeti družabnega življenja! Danes lahko skoraj vse naročimo. Če pa že moramo zapustiti dom in je to res nujno, potem je zunaj veliko prostorov, kamor se lahko skrijemo in dojimo: za koš za smeti, za grmovje, v toaletne prostore … Ni nobenega pametnega razloga, zakaj bi morali dramatizirati javnost z dojenjem!

»Resno se sprašujem: ali vse te mame v resnici hočejo imeti otroke? Ali so jih imele zato, da bi lahko rušile vsakdanjik drugih s svojim ekshibicionizmom?« se sprašuje Kristina.

Skrijte prsi, dame! Razen, če v njih ni mleka.

Na koncu doda pomembno sporočilo: »Pospravite svoje prsi, dame! Razen, če v njih ni mleka. Potem jih seveda razkažite!« S tem pa pokaže na dvolična merila naše družbe, kjer je imperativ zunanja popolnost in razgaljanje ženskih atributov kot seksualnih simbolov.

Ob tem se vedno vprašam: Kako to, da smo iz stvari, ki je v osnovi, v svojem bistvu in namenu namenjena zadovoljevanju otrokovih potreb, napravili nekaj tako zelo cenenega, potrošnega, plitkega? (Ob tem seveda ne trdim, da prsi ne bi smele biti všeč moškim.)

Dojenje ne, seksi modrčki na manekenkah ja

Morda v Sloveniji niti ni tako zelo prisotno obsojanje v javnosti doječih mam kot v ZDA (pri nas še nisem slišala, da bi policist taki ženski napisal kazen ali zahteval, naj zapusti nek javni prostor), medtem ko na področju tega, kaj nam je sprejemljivo v smislu razgaljanja, svoja merila lahkotno spuščamo do meje, ko nam je popolnoma sprejemljivo, da 17-letnica na plakatu oglašuje seksi modrček in z mimiko svojega telesa sporoča … Kaj že? Verjetno ne tega, da je perilo, ki ga nosi, izredno udobno, prijetno in uporabno. Ali pa so perverzne le moje misli … In je vse v najlepšem redu. Hmmm …

Foto: storify.com, coupongal.net
Video: youtube.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja