4 najnevarnejše čeri v vajinem odnosu

Vir: Shutterstock

Skupna plovba po prostranem morju zakonske zveze lahko naleti tudi na nevarne čeri. Katere štiri so najnevarnejše?

Po mnenju Micki McWaden, psihoterapevtke in specialistke, ki se veliko ukvarja z razporočenimi, obstajajo 4 težave, ki jih težko premaga katerikoli zakon. In imeti afero ni eden od njih. Sama pravi, da je prevara pogosto le simptom ene od štirih globljih težav, ki so ob stalnem ponavljanju pogost razlog razvez.

1. Ko je v odnosu eden bolj “glavni” od drugega

Zakonska zveza se začne drobiti in krušiti, ko eden od partnerjev prične drugega doživljati kot nezrelega, neodgovornega in nevrednega zaupanja. Poruši se intimnost, izgine privlačnost. Največkrat se eden od partnerjev prične umikati, preostali skupen čas pa zapolnijo hudi spori.

Težavo je pomembno pravočasno prepoznati in primerno ukrepati. Na mestu je strokovna terapevtska pomoč, ki lahko odnos močno popravi, ne more ga pa na novo ustvariti. Prav zato je pomembno, da zakonca odreagirata pred prelomno točko.

2. Ko prijazna beseda gre težko z jezika, obtoževanje in valjenje krivde pa takoj

Vsak posameznik mora prevzeti popolno odgovornost nad svojim čutenjem, mišljenjem, reakcijami in dejanji.

Konflikte je potrebno razrešiti vsaj do take mere, da se oba partnerja čutita slišana in upoštevana. Pa čeprav skupne rešitve še ni videti. Kjer ni vzajemnega pogovora in poslušanja, ostanejo tihe zamere, ki vodijo v stalno, grenko pritoževanje. Vse to pa prične razjedati odnos.

Poiskati skupen kompromis je pomembnejše kot »imeti vedno prav«. Vendar velja, da mora vsak posameznik prevzeti popolno odgovornost nad svojim čutenjem, mišljenjem, reakcijami in dejanji. Kjer pri enem ali obeh partnerjih manjka zrelost za prevzem odgovornosti, se prične obmetavanje z občutki krivde, ki pa je le obrambna, ki vodi stran od vsakega funkcionalnega soočenja s težavo.

3. Ko samo eden od vaju vedno misli, da ima prav

Narcisizem je hud sovražnik vsakega odraslega zrelega odnosa. Poznamo pozitivno obliko narcisizma, ki je vidna zlasti v tem, da se partner pretirano povzdiguje, od žene/moža zahteva nenehno občudovanje, hvalo in razglasitev za heroja družine.

Na drugi strani poznamo negativni narcisizem. Opazen pri partnerju, ki se neprestano ponižuje, ima za ničvrednega, nesposobnega in sploh krivega vseh težav. Ni pa sposoben za svoje ravnanje prevzeti odgovornosti. Tak partner se ob najmanjši kritiki potopi v svoj bazen krivde in nemoči, s tem pa ponovno 100 % prepreči kakršnokoli funkcionalno razrešitev.

Krivda in nemoč zaustavita funkcionalno možnost razrešitve.

Vsi smo do neke mere narcisistični, vendar se patološki narcisizem pozna prav v nezmožnosti kazanja drugemu sočutja, razumevanja in vzajemnega sodelovanja. Namesto tega nastopi pogosto tekmovanje o tem, kdo izmed njiju opravlja težje delo, kdo porabi več časa z otroci, kdo je imel težji dan … Kako daleč od pristnega objema sočutja, ko vsak od njiju zmore razumeti položaj drugega. In to, da pravzaprav nihče od njiju ni imel lahkega dneva.

4. Ko ima vse drugo prednost, samo družina in odnosi ne

Poznamo odvisnosti od različnih stvari, dinamika pa je vedno ista. Zasvajajoča. To pomeni, da ima neka stvar (navada) vedno prednost pred družino in odnosi. Navada postane tako močna, da se ji brez resne strokovne pomoči ni moč odpovedati. Pri odvisnikih je najtežje doseči točko samopriznanja. Ko je to doseženo, je pričetek zdravljenja logična posledica. Poleg programov zdravljenja odvisnosti je priporočljiva tudi terapevtska pomoč celotni družini, saj je največkrat potrebno na novo vzpostaviti čisto vse odnose med njimi.

McWade še poudarja, kako pomembno je te štiri ostre čeri odnosa pravočasno opaziti in pričeti reševati. Dodaja: »Ljudje se prepiramo in ocenjujemo stvari s svojega zornega kota. Potreben je nevtralen pogled, ki zmore prepoznati napačne vzorce, ki odžirajo zakonsko ali predzakonsko zvezo. Bolj kot so ti vzorci ukoreninjeni, težje jih par popravi sam. Ni se potrebno bati strokovne pomoči.«

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja