3 nepogrešljive lastnosti dobrih mamastih prijateljic

Thumbnail

Res pomembno je, da si ženska, ko postane mama, najde krog prijateljic, ki imajo otroke, po možnosti približno iste starosti. Saj te postanejo neizčrpen vir vseh oblik podpore.

Skozi nekaj let materinstva se je moj krog prijateljic, s katerimi ostajam v rednih stikih, izklestil na zgolj nekaj žensk. Z njimi se imamo vedno kaj pogovarjati, ne glede na to, kako dolgo jih nisem videla in/ali slišala in sem stika z njimi resnično vedno vesela.

Čeprav so te punce iz različnih koncev Slovenije, različnih starosti, poklicev, izobrazbenih stopenj in kar je še tega, lahko pri vseh najdem tri temeljne skupne imenovalce, tri nepogrešljive lastnosti mamastih prijateljic.

1. Iskrenost

Uf, kako sem se naučila ceniti iskrenost! Iskrenost v smislu, da ne pospravljajo stanovanja kot obsedene, preden prideš na obisk (in se ti potem opravičujejo za „ves nered“). Iskrenost, da ne govorijo, kako so super, če niso. Iskrenost, da so pripravljene pokazati tudi svojo ranljivo plat, svojo bolečino, tudi področja, kjer jim ne gre. Da povejo brez olepševanj in zavijanja v celofan.

In po drugi strani jim ni nerodno priznati, da jim je nekaj res uspelo, da se danes še posebej dobro počutijo v svoji koži, ali da so preprosto srečne. Oboje je med mamicami presenetljiva redkost. Prav zato se s temi prijateljicami čutim varno biti iskrena nazaj – da jim tudi jaz pokažem dele sebe, na katere nisem ravno ponosna, na področja v svojem življenju, kjer mi ne gre, brez skrbi, da bi vzbudila ljubosumje, pa tudi delim radosti in uspehe.

Še najbolj pomembno od vsega pa je – med seboj smo lahko iskrene tudi, kadar se o nečem ne strinjamo. Kar me pripelje do naslednje pomembne lastnosti …

2. Spoštljivost

Za svoje prijateljice precej dobro vem, kakšni so njihovi pogledi na področja, kjer je pri mamicah hitro lahko ogenj v strehi. Od tehnik poroda, dojenja, dud, nošenja, uspavanja, oblačenja, prehranjevanja, do vpisa v vrtec, šolo, na aktivnosti … Med meni ljubimi mamicami so ženske izjemno raznolikih pogledov. In vendar imajo vse nekaj skupnega – spoštujejo drugačna mnenja. Razumejo, da lahko naši družini ustreza nekaj, kar njihovi nikakor ne.

To ne pomeni, da se področij, kjer se naši pogledi razhajajo, izogibamo (glej prvo točko!). Le, da k pogovoru o teh temah pristopamo spoštljivo, brez obsojanja, z željo razumeti. Ne boste verjeli; čeprav so naši trije otroci precepljeni vse po spisku in še izven njega, imam ljubo prijateljico, ki svojih otrok ni dala cepiti. In nobena od naju nima s tem nobenih težav. Skoraj se mi zdi, da si zasluživa kakšno medaljo. Ali pa vsaj čokolado 😉

3. Navdih

Tretja lastnost, ki me pritegne pri so-mamicah, je dejavnost, ustvarjalnost. Prijateljice so mi stalen vir navdiha. Naj bo to na področju materinstva, ali pa poklicno, športno, ustvarjalno, v odnosu do moža, bližnjih, Boga …

Res, včasih se prav zasmejim sama pri sebi, ko razmišljam, česa vse so se te neverjetne ženske že lotile – in to ob dveh, treh otrocih in več! Ob njih skoraj nimam druge izbire, ko da tudi sama rastem. In se tudi zaradi njihovega zgleda trudim, da bi bila boljša.

Bonus …

Seveda ni vse srčkasto in cvetlično. Ker je ob majhnih otrocih težko sploh uloviti, kaj šele držati stik. Ker imamo vse svoje muhe, poleg tega pa – kadar nismo ravno noseče – tudi „tiste dneve“. Vse smo včasih preutrujene, neprespane ali preprosto tečne in si gremo tudi na živce. Tu pa pride v igro še dodatna lastnost, ki jo iščem v mamastih prijateljicah: sposobnost opravičila in odpuščanja. Sposobnost ubesediti, ko jih nekaj moti, in ne držati zamere. Ker smo vse, čeprav smo supermame, vendar samo ljudje.

Blagoslovljena sem bila z nekaj izvrstnimi prijateljicami, v katerih sem našla vse naštete lastnosti. In neskončno sem hvaležna, da so me vzele za svojo, čeprav se sama vseh zgoraj opisanih lastnosti šele učim.

Foto: heartmanity.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.