3 nasveti, da bo ponovni pričetek šole lažji

Thumbnail

»Mami, a danes moram res v vrtec?« … »Pa ne spet ta šola!« … »Toliko testov me čaka v maju!« Po prvomajskih počitnicah je “ponovni zagon” za marsikaterega otroka in starša naporen. Ga je sploh mogoče omiliti?

V iskrenosti lahko vsak od nas prizna, da je ponoven začetek delovnega tedna, pričetek pouka ali vrtcev stresen. Chris Wondra, učitelj in starš, navaja tri nasvete, ki po njegovem mnenju lahko naredijo prvi teden v maju nekoliko bolj privlačen.

1. Pričela se je pomlad in naša tržna kultura nas vabi, da za svoje otroke priskrbimo najboljšo novo kolekcijo oblačil, obutev, športnih majic in nahrbtnikov. Kakor da bi to napravilo otroka bolj dovzetnega za vse, kar ga v tem tromesečju še čaka. Seveda je potrebno poskrbeti za nova oblačila in nekatere dodatne šolske potrebščine, ni pa potrebno vsega tega opraviti prav v prvem, že tako napornem delovnem tednu.
Naj bo ta teden še vedno prijeten in brez nepotrebnih dodatnih obveznosti.

2. Pogovarjajte se z otrokom o tem, kako mu je, ko se mora vrniti v šolo. Kaj pričakuje? Česa ga je strah? Tudi tu nas namreč sodobna kultura hitro prepriča, da se noben otrok ne veseli ponovnega začetka šole ali vrtca. Naj nam otrok to pove sam. Morda bo marsikateri starš presenečen ob spoznanju, da se njegov otrok šole ali vrtca pravzaprav veseli. Zopet bo lahko srečal svoje prijatelje, ponovno bodo dnevi imeli strukturo in dejavnosti, ki so mu všeč … 

3. Ne pozabite na iskren dialog z vašim partnerjem. Samo med vama je prostor, v katerem si lahko zaupata svoje strahove in stiske. V skupnem pogovoru in načrtovanju lahko še tako težek dan postane prijeten in zahteven delovni teden vir veselja. Ta vajin medosebni prostor ima ključno vlogo pri manjšanju stresnega prehoda in ponovnega začetka služb, šol in vrtcev.

Okrepljena drug od drugega se lahko drugačna vračata v dialog z otroci. Z njimi se še naprej pogovarjajta o njihovih doživljanjih. Naj imajo tudi oni prostor za izražanje žalosti, veselja, upanja, skrbi in strahov … Vse to pa v sproščenem in neobvezujočem vzdušju.

Povzeto po: weteachwelearn.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja