20 načinov, kako polepšati dan svoji ženi

Thumbnail

Način, kako mož vidi svojo ženo in kako jo občuduje, ima globok vpliv na njeno notranjo in zunanjo lepoto. Možje, si želite, da vaša žena zažari?

Janel Breitenstein, žena in mama štirih otrok, je sestavila seznam predlogov, s katerimi lahko mož ženi vsak dan sporoči, kako rad jo ima.

Zgodba o ženi, vredni »osem krav«

Janel je v uvodu v seznam povedala staro zgodbo s pacifiškega otoka Kiniwata:

Mlad moški Johnny Lingo je vse prebivalce otoka šokiral, ko očetu svoje neveste ni plačal tradicionalnih dveh ali treh krav za svojo ženo. Niti štirih ali petih za izjemno ženo. Ne, za Sarito jih je plačal osem.

Nihče ni razumel: »Pa niti čedna ni! Vsa je shujšana, ramena ima upognjena in glavo sklonjeno. Boji se lastne sence. Osem krav?!« Ves otok se je krohotal njegovi norosti.

Pisateljica Patricia McGerr je čez nekaj let obiskala otok. Nejeverna je zagledala eno najlepših žensk, kar ji je kdaj videla. V zgodbi »Johnny Lingo in žena, vredna osem krav« je opisala lepotico s pokončno držo, iskrečimi se očmi in ponotranjenim ponosom.

Ko je Johnnyja Linga povprašala o njegovem ravnanju, ji je razložil: »Mnogo stvari lahko spremeni žensko. Stvari, ki se zgodijo v njej, ali pa zunanje okoliščine. A najpomembnejše je, kako dojema samo sebe. Sarita je bila prepričana, da ni vredna nič. Zdaj ve, da je vredna več od katere koli ženske na otoku … Želel sem si ženo, ki je vredna osem krav

In koliko (krav) je vredna vaša žena?

Zato Janel poziva može: »Dragi možje, preden svoji dragi zavpijete: ‘Draga, vredna si osem krav!’ se zavejte, da ima vaš pogled na ženo, način, kako jo cenite in občudujete, v resnici trajen vpliv na njeno notranjo in zunanjo lepoto.

Kako se vaša žena počuti v odnosu z vami? Se počuti ljubljena, lepa, zaželena? Si želite, da si vaši otroci zapomnijo, kako ljubeče ste ravnali z njihovo materjo?«

Janel je zbrala kar 50 predlogov, s katerimi lahko navdahnete ženo, da se bo počutila vredna »osem krav«. 20 vam jih dajemo za pokušino, vse ostale pa lahko preberete tukaj.

1. Preučite jo. Kaj ima rada, kateri so njeni darovi in sposobnosti? Kaj jo napolni z energijo? Kdaj tako uživa, da pozabi na čas? Poskusite ugotoviti o njej čim več, celo tisto, česar o sebi ne ve niti sama.

2. Naredite seznam 30 stvari, ki jih imate na njej radi oz. jih cenite. Posamično jih napišite na samolepilne lističe in jih ves mesec puščajte po hiši, vsak dan en listič.

3. Predlagajte ji, da boste ves dan pazili na otroke, ona pa naj si vzame čas za polnjenje baterij, duhovni odmik, izlet s prijateljicami …

4. Pozorno jo poslušajte: poglobite se v njene besede in držo telesa, glejte jo v oči in ji dajajte občutek sprejetosti in naklonjenosti. Namesto komentarjev postavite kakšno pozorno vprašanje (npr. »Kako si se počutila?«) ali pa se omejite na osnovna vprašanja (»Kdo, kaj, kje, kako, zakaj«).

5. Če je zadnje čase zanemarila svoj priljubljen konjiček, ji kupite malenkost (visoke kakovosti!), ki ji bo v veselje pri njenem konjičku: kvalitetne čopiče, lepo revijo, vrhunski kuhinjski nož, nove rokavice, odlično knjigo s področja, ki ji je všeč. Zraven pripišite: »Samo zato, ker te imam tako rad!«

6. Dajte ji vedeti, da so vaši pogledi namenjeni izključno njej in da je ob vas varna. Na računalnik si namestite filtre za pornografijo in se trudite, da svoje poglede ohranjate zanjo. Občutek varnosti je prvi korak k samozavesti.

7. Ugotovite, kateri je njen »jezik ljubezni«. Ob čem se počuti ljubljena in cenjena? Ob besedah potrditve, darilu, fizičnem dotiku, skupnem času ali izkazani uslugi? Naučite se govoriti njen jezik ljubezni.

8. Zmasirajte jo – ne da bi se končalo s spolnim odnosom. (Razen če vam da jasno vedeti, da si tega v resnici najbolj želi.)

9. Redno molite zanjo in z njo. Določite si čas v svojem urniku, npr. preden odidete v službo ali zvečer, preden gresta spat.

10. Redno organizirajte popoldan ali večer, kjer bosta počela nekaj, kar ima rada. Od časa do časa jo presenetite s prostim večerom, da bo počela kaj, kar ima rada, ali da bo preprosto sama.

11. Pošljite ji e-pošto ali sms: »Hvala za vse, kar narediš za našo družino. Čudovita si!«

12. Povejte ji, v čem je res dobra in kaj na njej občudujete.

13. Preučite njeno telo. Vprašajte jo (ko sta v postelji ali ob drugi priložnosti, ko sta sama), kaj lahko zanjo naredite v spolnosti in na kakšen način ji lahko daste vedeti, da je privlačna in varna. Poskusite jo razumeti in udejanjiti njene besede, ne da bi zavzeli obrambno držo.

14. Pospravite ali uredite nekaj, za kar veste, da se ji zdi razmetano (omaro, polico, klet, del vrta …).

15. Postanite odvetnik njenega počitka. Obzirno ji pomagajte postaviti meje pri spisku opravil, ki si jih zada, tako da jo spomnite, da za druge najbolje poskrbi takrat, ko si vzame čas in si napolni baterije.

16. Naj sliši, da po telefonu, pred prijatelji, otroki in svojo mamo o njej govorite pohvalno. Prijazno, a odločno poskrbite, da družinski člani o njej ali z njo ne bodo govorili nespoštljivo.

17. Na njen FB zid ji napišite: »Super je biti tvoj mož! Še vedno sem nor nate …«

18. Spominjajte jo na trenutke, s katerimi vpliva na življenja drugih: »Zadnjič sem razmišljal o vsem času, ki ga posvetiš otrokom, ki prihajajo k nam na obisk. Enkratna si, da daješ ljudem tak občutek sprejetosti in ljubezni.« »Ne vem, ali lahko preštejem vsa kosila, ki si jih skuhala za bolne. Neverjetno, kako opaziš, kaj kdo potrebuje.«

19. Pripravite ji CD s pesmimi, ki jih izberete posebej zanjo. Izberite pesmi, ki jo bodo opogumile in ji sporočile, kaj vse na njej imate radi. Povejte ji, da ste pesmi izbrali posebej zanjo.

20. Kadar ga polomi, se odzovite prijazno in ljubeče. Sporočajte ji, da je varna, da njenih napak ne boste pogrevali ter da radi potujete z njo po poti življenja.

Vir: momlifetoday.com
Prevod: Eva Markovič

Foto: piwee.net