20 let samostojne Slovenije

Thumbnail

Prazniki so v življenju človeka izjemnega pomena. Pa ne samo za to, da si ob prostem dnevu odpočijemo: za to imamo vsak teden nedeljo, med letom pa še kak počitniški dan ali celo teden povrhu.

Prazniki vsebujejo še drugo, veliko bolj pomembno dimenzijo. Pomenijo izstop iz vsakdanje resničnosti, v kateri velikokrat doživljamo napore in težave ali celo razočaranja in pesimizem.

Na praznični dan odložimo skrbi in obudimo spomin na nekaj velikega, kar se je že zgodilo, nekaj, kar presega vsakdanjo človeško izkušnjo. Ko praznujemo, se kakor odžejamo pri izviru in dobimo novo svežino za nadaljnjo pot.

Če se kdaj potrebujemo zavedati te dimenzije praznika, je to v teh dneh, ko praznujemo 20. obletnico samostojne države Slovenije.

Ko namreč prebiramo komentarje ob letošnjem dnevu državnosti ali poslušamo izjave ljudi, ki so v zgodovinskih dneh leta 1991 pomagali ustvarjati slovensko državo, je sporočilo skorajda enotno: Slovenija 2011 ni to, za kar smo si prizadevali leta 1991.

Doživljamo ne samo gospodarsko krizo, ki je realnost celotne zahodne družbe, ampak globoko socialno, moralno in nacionalno krizo naše, slovenske družbe.

Je bila vznesenost, ki smo jo doživljali pred 20 leti, ko so se izpolnile večstoletne sanje Slovencev, samo iluzija? Smo doživeli resničen ali samo navidezen prehod v demokracijo?

Zakaj smo si kot narod tako dolgo želeli samostojnost, zdaj pa je ne znamo ceniti in živeti? Zakaj nam svoboda ni priložnost, da izbiramo dobro, ampak nam je izgovor, da delamo, kar hočemo, a s tem žal počasi razkrajamo temelje naše družbe in človečnosti?

Zakaj skoraj 3/4 Slovencev čuti manjšo pripadnost Sloveniji kot pred 20 leti? Ali, kar je še bolj šokantno: zakaj bi skoraj polovica Slovencev zaradi boljšega življenja našo državo priključilo drugi državi? (Po raziskavi, objavljeni v oddaji Pogledi Slovenije: http://tvslo.si/predvajaj/pogledi-slovenije/ava2.108823204/).

Da, potrebujemo praznik. Potrebujemo trenutek, ko se lahko ustavimo za trenutek in zazremo v dogodke zgodnjega poletja izpred 20 let, dogodke, polne zanosa, skrivnostnosti, čudežnosti …

Ob prazničnem izstopu iz vsakdanje resničnosti ter zrenju skrivnosti zgodovine, ki nam je bila podarjena pred dvema desetletjema, bomo morda imeli priložnost začutiti, da želje in sanje za Slovenijo prihodnosti presegajo naše človeške zmožnosti.

In le tako bomo lahko naša srca odprli za tisto presežnost, v kateri bomo znova odkrili ljubezen do skupne dežele in domovine ter znova zaživeli svobodo, pripadnost in spoštovanje človekovega dostojanstva vsakega izmed nas.

Vesel in prazničen dan državnosti vsem obiskovalcem našega portala!

Ekipa iskreni.net

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Kje bo domoljublje, če pa imamo take morbidne proslave, ki jih plačujemo državljani. Res ne morem verjet – če je to odraz naše kulture nas že ni več. Če pa je bila današnja proslava le odraz oblasti, naj se TAKOJ umakne in izgine iz države.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja