17-letnica dala sinu svoje življenje

Thumbnail

17-letna Jenni Lake iz ZDA se je odrekla zdravljenju raka zaradi nosečnosti. Umrla je le 12 dni po rojstvu zdravega sina. “Jaz sem končala, naredila sem, kar sem morala. Moj otrok bo prišel varno na svet,” je dejala tik pred rojstvom.

S porodom mesec dni pred svojim 18. rojstnim dnem bi Jenni lahko postala le še ena najstniška mama. A njena zgodba se je odvila zelo drugače. Imela je tumorje na možganih in v hrbtenici, vendar se je odrekla vsakršnemu zdravljenju, da bi lahko donosila otroka. V začetku novembra je rodila zdravega dečka, ki sta ga s fantom poimenovala Chad Michael. Po porodu so zdravniki jasno povedali, da se je rak preveč razširil in da ne morejo storiti ničesar več. Umrla je na domu svojih staršev, 12 dni za tem.

A njena družina pravi, da glavno, kar ostaja za Jenni, ni občutek tragičnosti, ampak njeno žrtvovanje. Otrokova okrogla lička pa pričajo o zdravem novorojencu, čeprav je oslabela mamica tik pred porodom tehtala le 49 kg.

Vse skupaj se je začelo z glavoboli pred dobrim letom, ki so vodili k odkritju tumorjev. Napoved zdravnikov je bila: 30 % možnosti, da sicer nasmejana in uporniška srednješolka preživi dve leti. Šla je skozi agresivno kemoterapijo in obsevanje in marca so se tumorji pričeli krčiti. Še maja se je s svojim fantom Nathanom udeležila maturantskega plesa. Hoditi sta začela le nekaj tednov pred odkritjem raka. Njun najstniški odnos je bil postavljen pred zelo odrasle preizkušnje, a sta vztrajala skupaj in sanjala o tem, da morda nekega dne skupaj odpreta restavracijo ali galerijo. Jenni je tudi opravljala delo pomočnice v studiu za tetoviranje.

Maja pa so se ji pojavila nove težave – pogosto bruhanje in bolečine v trebuhu. Preiskava v bolnišnici je pokazala nepričakovano – 10-tedenskega otroka v Jennini maternici. Domov je prišla v solzah, a še pred prvim pregledom pri ginekologu je bila odločena, da otroka obdrži. Skrbelo jo je, kako sta dve prestani kemoterpaiji vplivali na otroka. Vedno si je namreč želela postati mama. Pri odločitvi je vztrajala tudi po tem, ko so jo soočili s tem: lahko naredi splav in nadaljuje z zdravljenjem, lahko pa z njim prekine in donosi otroka, pri čemer lahko tumorji ponovno zrastejo. Tudi v zadnjih tednih nosečnosti, ko je povsem oslabela in oslepela in je postalo jasno, da bo bolezen zanjo usodna, svoje odločitve za otroka ni obžalovala.

Ko si je tik pred smrtjo zaželela, da k njej položijo dojenčka, je izrekla svoje zadnje besede: “Zdi se mi, da ga vidim.”

Jennina mati Diana Phillips, ki je sama mati osmih otrok (Jenni je bila tretja po vrsti), pravi: “Tako si želim, da bi Chad vedel vse o svoji mami, predvsem pa, kaj je storila zanj.” V spomin na hčerko mati sedaj nosi tetovažo z napisom “Jenni” in “Janez 15,13“. Za otroka bo skrbel očka Nathan ob pomoči svoje in Jennine mame.

Vir: AP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja