15 idej za čudovite poletne dni

Foto: Shutterstock

Dnevi postajajo toplejši in daljši in tudi družinsko življenje se vse bolj seli ven. Tukaj je nekaj predlogov, s katerimi boste v rokavu vedno imeli idejo za zanimivo aktivnost.

Nekatere aktivnosti lahko izvedete takoj, druge potrebujejo nekaj priprave. Bolj kot je ideja enostavna, lažje se ji bodo pridružili otroci in bolj bodo v njej uživali. Naj se zabava začne!

Izdelajte sadno rozeto in jo pojejte

Zabavna in ustvarjalna ideja za malico: Narežite različno sezonsko sadje in ga zložite v poljubno obliko. Lahko je rozeta, lahko tudi kaj drugega (žival, cvetlica, drevo ali druga poljubna oblika, ki je otroku všeč). Umetniško delo na koncu lahko tudi pojejte!

Pri nekaterih vrstah je zabavno ustvarjati tudi iz olupkov (npr. če izdolbete lubenico).

Milni mehurčki

V štirih enotah vode raztopite enoto sladkorja. Nato dodajte eno enoto detergenta za pomivanje posode. Če je potrebno, lahko mešanico zgostite z žličko do dvema koruznega škroba. Namesto sladkorja lahko dodate tudi nekaj kapljic glicerina (ki se ga dobi v lekarni). In zabava se lahko začne!

Raziščite travnik s povečevalnim steklom!

Kaj vse se plazi, kako različnih oblik so cvetni in drugi lističi, kje je moč najti kaj … otroci bodo tako razvili tudi veliko spoštovanje do narave.

Sladoledno ustvarjanje

Poiščite staro škatlo sladoleda, barvo ali flumastre ter kupite sladoled poljubnega okusa (npr. vanilijev), smartis bonbone, mrvice ali piškote ali sadje. Otroci naj okrasijo novo sladoledno škatlo in vanjo po plasteh poljubno zložijo svoj novi sladoled, okrašen z dodatki. Uživali bodo! Če bo vse skupaj trajalo predolgo, potem bo sladoled treba še malo dodatno zamrzniti …

Bosonogi

Hodite skupaj z otroki z bosimi nogami preko gladkega hladnega kamna, kupa listja, toplega peska, skozi kad s hladno vodo in začutite različne podlage. Pri materialih se ne omejujte. Lahko dodate tudi veje jelk, drevesno lubje, mah, majhne vejice, svežo travo, seno, slamo …  Starejši otroci lahko hodijo tudi z zavezanimi očmi.

Naredite poletno razglednico

Iz malo tršega papirja izrežite platnice razglednice in jo dajte otrokom, da jih okrasijo s cvetjem in travo in drugimi materiali, ki jih najdejo na travniku ali v gozdu ter naravnimi barvami. Če je potrebno jim pomagajte stvari pritrditi z lepilom ali trakom. Skupaj pošljite pozdrave nekomu, ki ga že dolgo niste pozdravili.

Zgradite vodni stroj

Poiščite poljubne plastične odpadke (ni nujno, da so odpadki) in jih reciklirajte za uporabo vodnega stroja. Lahko so plastenke, lijaki, cevi, posodice, slamice, sklede …  Lahko je tudi le vodna pištola. Igre z vodo v vročem vremenu so vedno zabavne.

Priredite poletno zabavo

Lahko je prav preprosta družinska zabava; od piknika na prostem, praznovanja ptičjih ženitev s štetjem ptic, petjem in piškoti … ali pa z izdelovanjem venčkov iz ivanjščic, marjetic in učenjem šivana. Lahko načrtujte zabavo z jagodami ali borovnicami in koncertom v gozdu ali na travniku.

Poslikave

V toplih dneh z barvami okrasite obraz ali celo telo, narišite zapestnice, rožice in druge motive. Barve lahko nato izperete v otroškem bazenu.

Žar

Otrokom je ogenj neizmerno zanimiv. Če boste ogenj zakurili sami, še toliko bolje. Sicer pa lahko sodelujejo pri rezanju hrenov k »hobotnice«, na palicah pečejo nekvašen kruh, v folijo spravljajo krompir ali banane s koščki čokolade, pečejo marshmallow …

Zgradite jez

V vročih dneh je hlajenje v bližnjem potoku rešitev pred hud vročino. Gradnja jezu, mlinčkov ali splava, je takrat lahko veliko doživetje in čudovita priložnost za druženje.

Naredite herbarij

Zberite rože in jih med časopisnim papirjem posušite, jih nalepite v zvezek in dopišite ime. Čudovita izkušnja spoznavanja narave, učenja potrpežljivosti in nabiranje spominov :).

Pa lepo poletje!

Povzeto po: meinefamilie.at

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja