Znanstveniki ugotavljajo, da kontracepcijske tablete povzročajo spremembe v možganih

Foto: Shutterstock

Hormonsko kontracepcijo vsak dan uporablja na milijone žensk. Pri tem se uporabnice večinoma ne zavedajo vseh njenih učinkov.

Po poročanju BBC-ja znanstveniki v zadnjih letih opažajo, da se možgani žensk, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, razlikujejo od žensk, ki ne jemljejo umetnih hormonov, ob čemer prihaja tudi do nekaterih sprememb v obnašanju. Kaj se dogaja?

Abortivni učinek hormonske kontracepcije

Kontracepcijske tablete ne vsebujejo ženskih hormonov estrogena in progesterona, kot zmotno mislijo nekateri, ampak umetne oz. sintetične hormone z različnimi imeni (etinilestradiol, progestin, drospirenon idr.). Sintetični estrogen preprečuje ovulacijo, medtem ko progestin tanjša sluznico materničnega vratu, ki postane »negostoljubna«, kar pomeni, da se morebitno oplojeno jajčece v njej ne more ugnezditi in odmre. V tem primeru govorimo o abortivnem učinku kontracepcijske tablete, saj do oploditve pride, a zarodek še pred ugnezditvijo umre.

Sintetični hormoni in nenavadne »moške« spremembe

Po ugotovitvah znanstvenikov umetni hormoni niso najbolj kompatibilni z našimi naravnimi hormoni in v telesu povzročijo kup sprememb. Kljub drugačnemu zatrjevanju ginekologov in farmacevtske industrije so zgodbe žensk, ki so zaradi hormonske kontracepcije izkusile stranske učinke, zelo pogoste.

Hormoni, ki jih proizvaja naše telo, vplivajo na možgane, zato je logično sklepati, da imajo enak učinek sintetični hormoni.

Pri nekaterih uporabnicah raziskovalci opažajo spremembe, ki so značilne za moške, kot je izpadanje las, večja poraščenost, akne, obilnejše potenje ali celo nižji glas. Vzrok je v tem, da se nekatere vrste progestina pridobiva iz moških hormonov, zaradi česar lahko pri ženskah pride do razvoja tipično moških karakteristik.

Danes so odmerki hormonov v kontracepcijskih tabletah vse nižji, sintetični estrogen pa omili določene stranske učinke progestina, zato so takšne spremembe manj izrazite. Nekatere nove generacije tablet imajo celo obraten učinek, saj povzročajo »ženske spremembe«, zaradi česar se uporabljajo za zdravljenje aknavosti ali prekomerne poraščenosti.

Hormonska kontracepcija povzroča spremembe v možganih

Še nedavno so se znanstveniki osredotočali na fizične učinke hormonske kontracepcije. Danes pa je vse več študij, ki raziskujejo spremembe v možganih in čustvenem doživljanju. Hormoni, ki jih proizvaja naše telo, vplivajo na možgane, zato je logično sklepati, da imajo enak učinek sintetični hormoni. Pri ženskah npr. že manjša količina testosterona povzroči, da se nekatera področja v možganih skrčijo, druga pa razširijo.

Belinda Pletzer, nevroznanstvenica na Univerzi v Salzburgu, je skenirala možgane večje skupine žensk, med katerimi so nekatere jemale sintetične hormone, druge pa ne. Rezultati so bili presenetljivi. Pri uporabnicah kontracepcijskih tablet so bili določeni predeli v možganih znatno večji kot pri ženskah, ki vase niso vnašale umetnih hormonov. Gre za področja, ki so načeloma večja pri moških.

Bolj »ženski« ali bolj »moški« možgani

Kaj to pomeni? Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so imele zaradi hormonske kontracepcije nižje verbalne sposobnosti ter boljšo prostorsko predstavo. Poleg tega so slabše prepoznavale čustva in si zgodbe zapomnile bolj »po moško« – zapomnile so si bistvo, ne pa podrobnosti.

Novejše vrste tablet delujejo ravno obratno, torej tako, da možgani uporabnic postajajo bolj »ženski«. Raziskovalci pri uporabnicah opažajo, da imajo npr. razširjeno možgansko področje za prepoznavanje obrazov. Pri nekaterih ženskah lahko pride tudi do sprememb v libidu, pri drugih do nihanja razpoloženja. Teh sprememb raziskovalci ne beležijo pri vseh ženskah, zato sklepajo, da se na sintetične hormone odzivamo različno.

Je jemanje sintetičnih hormonov lahko brez posledic?

Hormonska kontracepcija ima vpliv na telo in okolje. Vse bolj pa postaja očitno, da se bodo morale bodoče raziskave poleg telesnih stranskih učinkov osredotočati tudi na kognitivne in čustvene. Poseben problem se pojavlja pri t.i. kombiniranih tabletkah, ki v možganih hkrati povzročajo tako »ženske« kot »moške« spremembe. Kako točno takšna kombinacija vpliva na možgane, še ni jasno.

 

Kot pravi Belinda Pletzer, jemanje steroidov pri športnikih velja za doping in je prepovedano. Hkrati pa na milijone ženskam predpisujemo vsakodnevno jemanje sintetičnih hormonov. Si lahko domišljamo, da takšno poseganje v telo ostaja brez posledic?

Vir: bbc.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja