10 stvari, ki jih morate hčerki povedati o ‘zlobnih’ dekletih

Foto: Shutterstock

Ena od preizkušenj, s katero se srečujejo dekleta, so tudi tako imenovane zlobne punce.
Spomnim se svojih osnovnošolskih let, ko je bila vedno ena glavna. V prvem razredu je bila to deklica, ki je znala dobro manipulirati in izsiljevati druge, tudi za denar. Ko so bila njena dejanja razkrita, so jo starši prešolali in nekaj časa je bil mir. Nato je mesto »ta glavne« prevzela druga. Tu so bile metode malo bolj prefinjene. Ona je določala, kdo je lahko v skupini, s kom se njene sledilke lahko družijo, kaj bodo počele … To je trajalo nekaj časa, dokler se nismo druge punce zorganizirale in naredile svoje skupine. Brez voditeljice. Tako so počasi tudi sledilke ta glavne pricapljale k nam. »Ta glavna« pa je v šolo poslala svojo mamo, ker se nihče ni hotel igrati z njo. Resnica je potem prišla na dan in vzdušje se je ponovno umirilo.

Takšne situacije so verjetno poznane nam vsem. Dogajajo se še vedno in to celo v večjih razsežnostih, kot smo jih bili vajeni mi. Kot družba postajamo vedno bolj zaprti sami vase, zato so tudi naši otroci bolj narcisoidni in manj empatični.

Ko govorimo o zlobnih dekletih, se moramo zavedati, da nobena oseba ni 100-% dobra ali 100-% slaba. Vsi delamo napake, v vseh poteka boj med dobrim in zlim. Istočasno pa se moramo zavedati, da so dejanja zelo resnična in boleča. Kot mame smo takšne izkušnje že dale skozi in se nekako znamo zaščiti, da nam ne pride do srca. Vendar ko se z zlobnostjo sreča naša hči, nas to prizadene in zaboli na neki nov način. Zato moramo hčerki pomagati predelati boleče izkušnje ter jo usmerjati, da tudi sama ne bi podlegla takšnemu obnašanju.

Kari Kampagis, mama štirih deklet, ki je izdala več knjig za mame in dekleta, priporoča, da se s svojimi hčerkami pogovorimo o naslednjih točkah:

  1. Dekleta so zlobna, ker jim to da občutek moči in pomembnosti.

Vsako dekle si želi biti pomembno. S svojim obnašanjem običajno nočejo prizadeti drugih. Verjetno o posledicah svojega obnašanja niti ne razmišljajo oz. jih ne vidijo ali pa jim preprosto ni mar zanje, saj so preveč zatopljene v svoj boj za dobro mnenje o sebi. Nekatera dekleta so namerno zlobna, druga pa se sploh ne zavedajo, kako s svojimi dejanji prizadenejo druge. Vse dokler se tudi njim ne zgodi, da na lastni koži občutijo, kako boleče so lahko besede in kako lahko ranijo dejanja.

  1. Povsod se najdejo gnila jabolka.

Nekateri so brez vsakega občutka slabe vesti. In če tako dekle postane »voditeljica« skupine deklet, bo porušilo vse okoli sebe in dobro obrnilo v slabo.

Ta glavna punca bo pričakovala slepo poslušnost in da bi bile sledilke deležne njene milosti, morajo narediti to, kar zahteva. Izločajo dekleta, ki gospodični niso po volji, saj ji nobena od deklet ne upa nasprotovati, ker se boji, da bo sicer tudi sama izločena. Žalostno je, da je lahko ravno delovanje proti določeni osebi tista skupna točka, ki povezuje ostale članice skupine. Dekletom se to pogosto zdi le igra in zabava, seveda vse dokler same ne postanejo žrtev in na lastni koži izkusijo, kaj v resnici to pomeni.

Večina otrok in najstnikov ne razmišlja, kaj bo čez 10 let ali več. Zato pomagajte hčeri pogledati z dolgoročne perspektive. Na kaj bodo njene vrstnice pomislile, ko bo nekdo čez 20 ali 30 omenil njeno ime – se je bodo spomnile z nasmeškom na obrazu ali s kepo v želodcu? Bodo druga dekleta vesela, da so jo poznale, ali pa bodo srečne, da jim je ni treba nikoli več videti? Vsakdo, če le ima vest, bo nekoč obžaloval, da je bil zloben, nikoli pa ne bo obžaloval svoje prijaznosti.

  1. Nekatera zlobna dekleta se spremenijo.

Odrasle bodo in spoznale, kako grozne so bile. Čutile bodo globoko obžalovanje in si želele, da bi lahko izbrisale bolečino, ki so jo povzročile. Morda se bodo celo opravičile.

Nekatera zlobna dekleta pa se ne bodo spremenila. Nikoli ne bodo priznala svojih napak. Namesto tega bodo vzgojile zlobne hčerke in sinove. In cikel se bo ponovil. Takim se je najbolje na daleč izogniti ali jih vsaj držati na varni razdalji.

  1. Zlobna dekleta dobijo tisto, kar so.

Vaši hčerki ni treba premagati nobene zlobne deklice, ker si brezsrčni ljudje sami kopljejo jamo. Slej ko prej se ji bo nekdo uprl. Prej ali slej bo zlobno osebo doletelo to, kar je počela drugim. Vaša hči pa bo mirna ob misli, da pri tem ni imela nič.

  1. Ne moreš se družiti z zlobnimi dekleti, ne da bi tudi sama postala takšna.

Če vaša hči misli, da se lahko druži z zlobnimi dekleti in da jih bo spremenila, se zelo verjetno moti. Veliko verjetneje je, da se jim bo podredila. Pomembno je, da se zaveda, okrog česa gradi prijateljstvo in kaj jih povezuje. Prijateljstva, ki se osredotočajo na norčevanje, opravljanje, sovraštvo do drugih in slepo poslušnost vodji, niso prava prijateljstva. Takšna prijateljstva ne trajajo dolgo in v njih je vedno prisoten strah, kaj govorijo o meni, ko me ni zraven. Pravi prijatelji dekletu pomagajo postati najboljša različica sebe.

  1. Besede zlobnega dekleta razkrivajo njeno srce.

Kako govori z drugimi, razkriva to, kako se pogovarja sama s sabo. Predstavljajte si, kako je živeti z negativizmom in kritičnostjo. Kot bi pristali v zaporu. Nemogoče je, da bi se obnašala zlobno in se ob tem dobro počutila.

Foto: Shutterstock
  1. Ob zlobnih dekletih lahko postaneš zagrenjena ali pa se izboljšaš.

Ko vaša hči postane tarča, ima izbiro. Bolečina jo lahko otrdi in naredi podobno dekletu, ki ji je povzročila bolečino, lahko pa jo omehča. Nekatere najbolj ljubeče ženske so postale takšne zaradi izkušnje bolečine, ki so jo same izkusile in zaradi katere so si obljubile, da ne bodo z nikomer ravnale tako, kot so ravnali z njimi. Najslabši ljudje so najboljši primer tega, kako se ne obnašati, zato pomagajte hčeri, da se uči iz njihovih napak. Naj ve, da drugih ne more prisiliti, da bi bili prijazni, lahko pa se sama drži tega.

  1. Namesto, da bi sovražili zlobna dekleta, molimo zanje.

Ne glede na to, kakšne so bile, se lahko spremenijo. Molitev dela čudeže.

  1. Njihovo mnenje nima teže.

Bolj ko bo hči dozorela, manj se bo zmenila za mnenje zlobnih deklet in bolj za mnenje tistih, ki jih spoštuje in občuduje.

  1. Ne obupajte!

Dekleta pogosto obupajo nad prijateljstvom po takšni izkušnji. Zato ji pomagajte, da bo kljub temu vztrajala in se trudila biti dobra prijateljica. Tako bo tudi spoznala prijateljice, ki jim bo lahko zaupala in na katere se bo lahko zanesla.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja