Ženska nič več samo ženska

Foto: Canva

Ameriški slovar Merriam-Webster, ki žanje največje zaupanje med ameriškimi slovarji, je pred kratkim posodobil definicijo »moški« (ang. male) in »ženski, ženska« (ang. female) z namenom vključitve transspolnih oseb, je poročal The Christian Institute.

Transspolne osebe želijo biti ženske

Slovar tako po novem pri besedi »ženski, ženska« (ang. female) priključuje definicijo »imeti spolno identiteto nasprotno moškemu«. Spolno identiteto pa kot notranji občutek biti ženska, moški, oboje ali nič, ne pa kot biološki spol.

Beseda ženska, ki predstavlja 3,5 milijarde ljudi, je težko še bolj vključujoča. Opisana sprememba, ki je plod številnih pritiskov LGBT skupnosti, ki se že dlje časa silovito zavzema za razširitev definicije besede »ženska«, češ da njena dosedanja definicija ni dovolj vključujoča, spoštljiva in zaščitniška do transspolnih oseb, je sprožila val ogorčenj, nasprotovanj in protestov.

Natasha Chart, direktorica neprofitne feministične organizacije Osvobodilne fronte žensk (ang. Womens Liberation Front (WoLF)), ki nasprotuje obstoju transspolne identitete, je potezo ostro ostro obsodila in za The Christian Institute dejala: »Vsi vedo, kaj smo ženske, in da nas ne opredeljuje »stanje duha«, ki ga ima lahko tudi moški.« Dodala je:  »Nimam spolne identitete. Otroka sem rodila s pomočjo svojega ženskega telesa in ne s »stanjem duha«. Kakršna koli drugačna navajanja so nespoštljiva do vsake matere in vsakega otroka.«

Želeli so “bolj vključujoče in naprednejše izrazoslovje”

Do premikov na tem področju je začelo prihajati, ko je TEDx London, ugledna skupina, ki gosti govore, začela namesto besede »women« uporabljati besedo »womxn« (to je modna beseda, beseda enodnevnica – ang. buzz word) z namenom vključitve bioloških moških, ki se identificirajo kot ženske. Šlo naj bi za premišljeno spremembo v izrazoslovju, ki je bolj vključujoča in naprednejša, ker vključuje tudi transspolne ženske.

Kritiki spremembe opozarjajo, da se pod krinko skrbi za dobrobit transspolnih oseb dogaja sistematično zanikovanje razlik med moškim in ženskim spolom, pod pretvezo vsevključevanja pa se briše ideja o ženski, ženskosti in materinstvu, ki vodi v njeno popolno razvrednotenje, še navaja časnik.

A prav feministke posebej opozarjajo, da “vključevanje” transspolnih žensk vedno vključuje poskus izbrisa dejanskih žensk, pa čeprav je beseda ženska, ki predstavlja 3,5 milijarde ljudi, težko še bolj vključujoča.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja