Želite letos sami izdelati adventni venček?

Vir: Shutterstock

Izdelava adventnega venčka v času pred božičem je zelo priljubljena tradicija. Potrebno je iti do bližnjega gozda, nabrati nekaj vej bujnih zelenih jelk ali pa nekaj vejic priljubljenega grmičevja, kupiti 4 svečke in po želji še kakšen okrasek. Sliši se zelo preprosto in tudi napraviti ga ni tako težko.

Kaj še potrebujete?

Poleg vejic, sveč in morebitnih okraskov boste potrebovali tudi obroč iz slame (ali stiropora), ki ga v različnih velikostih najdete v vsakem vrtnem centru; žico, s katero boste veje povezali s slamnatim obročem, in vrtne škarje, s katerimi boste odrezali odvečne dele, ki jih ne boste potrebovali. Priporočljivo je, da uporabite tudi rokavice za zaščito rok pred iglicami. Potrebujete še štiri podstavke za svečo in po potrebi vroče lepilo.

Kako se lotiti izdelave adventnega venčka?

Vir: Shutterstock

1. Veje narežite na majhne vejice. Na slamnati obroč položite vejico. Konec vejice nato dvakrat ovijete z žico in jo povežete z obročem.

2. Vzemite še eno vejico in naredite enako, tokrat nekaj centimetrov dlje vzdolž slamnatega obroča.

Vir: Shutterstock

3. To počnite, dokler ne prekrijete celotnega obroča. Poskusite zagotoviti, da so vejice enakomerno razporejene po obroču. Ne skrbite, če vam prvič ne bo uspelo popolno – vejice lahko vedno prilagodite na koncu postopka.

4. Ko je celoten obroč pokrit, odrežite žico in jo ovijte okoli kosa žice, kjer ste začeli.

5. Venec postavite na tla in ga pogledate od zgoraj. Tako boste videli, ali so še kakšni koščki, ki še niso pokriti. Takrat lahko prilagodite nekatere vejice in se prepričate, da je vse pokrito. To je tudi dobra priložnost za obrezovanje štrlečih koščkov ali dodajanje majhnih vejic, skozi katere se vidijo koščki slamnatega obroča.

Vir: Shutterstock

6. Na venec pritrdite 4 podstavke in nanje nataknete sveče, okrog po venčku pa s pomočjo vročega lepila prilepite še kakšen okrasek (majhno krogljico, pentljo, storže itd.)

Kako postopek izgleda, si lahko ogledate tudi v tem videu.

Boste letos namenili del svoje dohodnine ali jo boste pustili v proračunu? Če jo boste darovali, se zelo toplo priporočamo, da podprete naše delo. Letos jo lahko oddate na spletnem obrazcu brez kakršnekoli prijave ali certifikata. Vzame vam zgolj nekaj sekund. HVALA. Namenite nam 1 % dohodnine

Kaj adventni venček sploh predstavlja?

Njegova okrogla oblika simbolizira popolnost, večnost, neskončnost in Boga. Zimzelene veje govorijo o upanju in življenju, ki premaga temo. Štiri svečke pa predstavljajo štiri adventne nedelje, vsaka sveča pa ima tudi svoj pomen:

  • Prva sveča, ki je vijolične barve, simbolizira upanje. Včasih jo imenujejo “sveča prerokovanja” v spomin na preroke, zlasti Izaijo, ki so napovedali Kristusovo rojstvo. Predstavlja pričakovanje v pričakovanju prihoda Mesije.
  • Druga sveča, prav tako vijolične barve, predstavlja vero. Imenuje se “betlehemska sveča” in spominja na Marijino in Jožefovo potovanje v Betlehem.
  • Tretja sveča je rožnate barve in simbolizira veselje. Imenuje se “pastirjeva sveča” in je rožnata, ker je roža liturgična barva za veselje. Tretja adventna nedelja je nedelja Gaudete in nas želi spomniti na veselje, ki ga je svet doživel ob Jezusovem rojstvu, pa tudi na veselje, da smo verniki dosegli sredino adventa.
  • Četrti teden adventa prižgemo zadnjo vijolično svečo, s čimer zaznamujemo zadnji teden molitve in pokore v pričakovanju rojstva našega Odrešenika. Ta zadnja sveča, “angelska sveča”, simbolizira mir. Spominja nas na sporočilo angelov: “Mir ljudem na zemlji, ki so blage volje.”

Bi bili radi še bolj kreativni?

Adventni venček izpod skavtskih rok (z obodom iz papirja), adventni venček na krožniku, adventni venec iz lubja, lesa, v skodelicah, z oljčnimi vejicami, volno in še čem pa si lahko ogledate v tem videu.

Adventni venček kot odlično darilo!

Poznate koga, ki je zbolel? Morda bi mu prav tak majhen »pozdrav« iz naravne zakladnice in vašega srca, ki bi ga pričakal pred vrati, lahko vrnil pozitivno naravnanost. Eno takšno prijetno zgodbo si lahko preberete na tej povezavi.

Advent je lahko čudovito potovanje. Tudi letos bo ta pot prav posebna, saj vas bodo nanjo popeljali otroci, ki so spraševali o Bogu. Na njihova najbolj izvirna in zanimiva vprašanja bodo odgovarjale njihove mame. Vstopite v ta čudoviti svet predaje vere.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja