Že imate darilo za Jezusa?

Thumbnail

Naših zlatih poročnih prstanov verjetno ne bomo dali kar tako, kadilo smo porabili na svete večere, mira pa … hm, kje v Sloveniji sploh dobiti miro? Torej se bo potrebno spomniti nečesa drugega …

Drug drugega smo v tem decembrskem času morda že obdarovali, priložnosti je bilo kar nekaj. Pa smo se ob tem spomnili tudi na Jezusa? Nenazadnje smo praznovali njegov rojstni dan.

Pa ne da je slavljenec ostal brez daril???

Na praznik svetih Treh kraljev oz. praznik Gospodovega razglašenja smo še toliko bolj soočeni z modrimi vzhoda, ki so pred Jezusa prinesli dragocene darove – zlato, kadilo in miro. Kraljevske darove. In izzivajo tudi nas – kaj sploh lahko mi letos ob teh praznikih postavimo pred Jezusa v jaslih?

Kako naj jim konkuriramo?

Standardi so visoki, sploh če vemo, kaj prinašajo drugi. Zlato kot najplemenitejša kovina je bilo od nekdaj primerno darilo za kralje. Kadilo je neprecenljivo že v svoji simboliki, saj so ga prižigali veliki duhovniki, ko so darovali Bogu v templju. Mira pa je bila nekoč izredno draga snov, ki se je uporabljala kor parfum, kot zdravilo in kot mazilo za maziljenje pokojnih.

Ne bo lahko konkurirati tem dragim in izvirnim darilom!    

Izziv pa se lahko zdi še toliko težji, če pomislimo, kdo je obdarovanec. Opravka imamo s sinom največjega bogataša, Stvarnika vsega, Vsemogočnega … Njega, ki ima vse v svojih rokah.

V resnici nima vsega …

A vendarle ni čisto tako. Z neverjetnim darom svobode, ki nam jo je dal, se je vendarle nečemu odpovedal. Odpovedal se je temu, da bi imel popolno oblast nad nami. Svojo voljo, svoje srce, svojo svobodo in svojo ljubezen mu lahko izročimo le mi sami. Ne more nam je na silo vzeti. Čeprav nas k temu vabi in si tega iskreno želi. Najbolj na svetu.

Naše zlato – naš čas, naše moči, našo predanost – mu lahko podarimo in posvetimo le mi sami, po svoji volji.

Naše kadilo – naše molitve, v katerih mu izročamo svoje življenje, svojo voljo – mu lahko izročimo le mi.

Našo miro – naše žrtve, trpljenje, notranje boje, premagovanje sebičnosti – mu lahko preda le vsak izmed nas sam.


Darovi modrih z vzhoda so bili res neprecenljivi, a vsak od nas lahko Jazusu podari še nekaj bolj dragocenega …

Kaj konkretno naj mu podarimo?

Osnovno idejo za darilo torej že imamo. A kako konkretno lahko ta darila letos udejanjimo? Da bi to izvedeli, pa bo verjetno treba na posebno svetovanje. Recimo to, da pokleknemo k jaslicam in v tišini srca poslušamo, česa si Dete od nas sedaj najbolj želi. Ali da se odpravimo na posvet pred Najsvetejše.

Morda si želi le malce našega časa, časa, v katerem nam bo vsak dan polagal na srce svoje želje. Morda si želi, da nekaj spremenimo v naših življenjih. V naših odnosih. Morda si želi, da predano služimo drugim. Morda si želi, da poskrbimo zase. Za svoje telo. Morda si želi, da pozornost obrnemo proč od zgolj telesa. Morda si želi naše velikodušnosti v kaki konkretni stvari. Morda si želi samo, da bi mu dovolili, da on obdaruje nas. S svojim mirom in ljubeznijo.

Ima kup želja … za nas

Ja, Jezus v jaslih je tipičen otrok – ima kup želja. Od nas si neskončno želi kup stvari. In hrepeneče čaka … čaka naš dar. A ne iz sebičnosti. Čaka nas, da bi nas ob tej priložnosti lahko tudi sam obdaroval. Pravzaprav nas želi obdarovati tudi, če preden prihajamo praznih rok.

Splača sem nam torej skupaj z modrimi vzhoda pristopiti k Jezusu – polnih ali praznih rok. Ne glede na to, kaj prinašamo. Ker nas tam čaka praznovanje in … posebno darilo!

Lepo pa vendarle je, če slavljenca presenetimo vsaj s kako drobno pozornostjo, mar ne?


Simbole svojih duhovnih darov lahko vsi družinski člani položimo v zlato škatlo k jaslicam.

Ideja za družine: Zlata škatla z našimi darovi ob jaslicah

In še ideja za družinsko dejavnost ob prazniku sv. Treh kraljev:

Ko v jaslice postavimo svete tri kralje, lahko spregovorimo o darovih, ki so jih prinesli modri z vzhoda.

Ob tem pa lahko vse družinske člane spodbudimo k razmisleku: »Kaj pa je tisto, kar lahko nocoj pred Jezusa položim jaz? Kaj mu želim izročiti? Kaj mu lahko dam na razpolago?«

Vsak družinski član lahko na papir zapiše svoje darilo Jezusu (lahko kak sklep, odpoved nečemu slabemu, dejanje ljubezni, načrtovano pozornost do drugih, ali pa kako svojo šibkost, za katero Jezusa prosi, da jo uporabi, preobrazi ipd.). Svoje darilo lahko upodobimo tudi na kak drug način, ne nujno s pisano besedo; majhni otroci pa lahko za Jezusa ustvarijo karkoli želijo.

Te darove nato položimo v lepo (lahko zlato) škatlo, jo okrasimo s pentljo in položimo k jaslicam, kjer škatla ostane do svečnice.

Svoje darove lahko drug drugemu predstavimo že, ko jih polagamo v škatlo, lahko pa ostanejo tudi skriti drugim članom družine. Če gre za kake sklepe, se lahko odločimo tudi, da škatlo odpremo ob koncu božičnega časa, na svečnico, in šele takrat drug drugemu povemo za svoja darila. Morda nam bo tudi to spodbuda, da se v tem času še posebej trudimo za uresničevanje svojih zavez. 

Foto: impactdcd.org, hammacher.com, crosswalk.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja