Zakaj želiva, da je najin otrok krščen?

Foto: Shutterstock

Po statističnih podatkih število krstov v Sloveniji in nasploh v naši zahodni civilizaciji iz leta v leto močno upada. Mnenja o krstu kot tudi motivi zanj se med seboj precej razlikujejo. Nekateri krstu otrok močno nasprotujejo, češ da se z njim otrokom krši ustavna pravica do verske svobode, ker se jih krsti brez njihovega soglasja. Spet drugi otroka krstijo iz gole tradicije, ki pride skupaj v paketu z rojstvom otroka, ker se tako pač spodobi in ne more škoditi. Tretji sveti krst vidijo predvsem kot odlično priložnost za praznovanje, obdarovanje in medsebojno druženje.

V past navade pa se kaj hitro lahko ujame prav vsak izmed nas. Brez dobre priprave na krst in globljega premisleka o tem, zakaj si kot starši želimo, da je naš otrok krščen, ter kaj to prinese za sabo, lahko obhajanje svetega krsta tudi za nas postane zgolj lep in svečan dogodek, kjer darila, hrana, druženje in zabava prednjačijo pred njegovo duhovno dimenzijo.

In ker mora biti motiv za krst mnogo močnejši od tradicije, v dneh pred svetim krstom najinega otroka takole razmišljava.

Dragi najin otrok, krstiti te dajeva zato:

  • ker verujeva. Verujeva v troedinega Boga: Očeta, Sina in Svetega Duha in ves nauk katoliške cerkve. Z zakramentom svetega krsta se kot človek na novo rodiš, saj se ti izbrišejo vsi grehi, vključno z izvirnim grehom. To pomeni, da očiščen vse duhovne nesnage stopaš v življenje iz povsem nove štartne pozicije.
  • ker verjameva v moč Svetega Duha, ki s krstom vstopi v naša srca. Sveti Duh v nas vzpodbuja dobro ter nas vodi skozi življenje, če mu le damo priložnost. V njegovo prisotnost in delovanje zaupava in jo na trenutke tudi čutiva.
  • ker s krstom postaneš Božji otrok in si s tem deležen posebnega božjega varstva, njegove neizmerne naklonjenosti in brezpogojne ljubezni. Tvoje življenje želiva izročiti v Jezusovo varstvo, saj se zavedava, da pri vzgoji in v življenju na sploh ni nič samo v naših rokah.

S krstom in vzgojo v veri ti želiva posredovati čudovito izkušnjo varnosti in sprejetosti ter ti pokazati smisel in cilj življenja, ki je On.

  • ker nisi najina lastnina, ampak darilo, ki nama je zaupano v varstvo. Ker si torej ti dar nama, je to, da te dajeva krstiti že kot otroka, najino darilo zate.
  • ker sva te dolžna vzgajati in imava pravico, da te vzgajava v skladu z najinim verskim prepričanjem. Vzgoja otroka terja nas starše v celoti. Starši s čisto vsem, kar smo  (podzavestno in zavestno), zaznamujemo in sooblikujemo otrokovo osebnost. Vzgoja hočemo ali nočemo zadeva vse dimenzije naše biti – telesno, čustveno, umsko in duhovno. Zato si kot starša dobre vzgoje brez tega, da je vanjo integrirano tudi najino versko prepričanje, ki je sestavni del naju in naju pomembno oblikuje, ne znava predstavljati.
  • ker si pri vzgoji, ki naju presega, želiva pomoči. Pomoč Svetega Duha in Cerkve, ki oba v nas spodbujata rast krščanskih vrlin in vrednot, ki jih skušava zasledovati in živeti v življenju ter si jih želiva tudi zate.
  • zaradi lastne izkušnje. Ob pogledu na prehojeno pot sva namreč staršem, ki so naju dali krstiti kot majhna otroka neznansko hvaležna. Čeprav se kot otroka in kasneje najstnika nisva prav dobro zavedala pomena in moči svetega krsta ter vzgoje v veri ter naju je morda na trenutke vse skupaj celo jezilo in se nama upiralo, vse bolj in bolj spoznavava in zaznavava, da je bilo vse to ne glede na vse morebitne pomanjkljivosti več kot odlična popotnica za v življenje.
  • ker ti s tem ne jemljeva nobene svobode, saj se prave pristne vere ne da nikomur vsiliti. Sveti krst in vzgoja v veri sta namreč kot seme, ki je posejano v zemljo, a za svojo rast in cvetenje potrebuje nenehno skrb in pravilno nego.
  • ker te ljubiva in ti želiva le najboljše. S krstom in vzgojo v veri ti želiva posredovati čudovito izkušnjo varnosti in sprejetosti ter ti pokazati smisel in cilj življenja, ki je On.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja