Zakaj večina mam nosi dojenčka na levem boku?

Foto: Canva

Ste kdaj opazili, da dojenčka večkrat primete oz. nosite pod določeno roko? To ni naključje. Znanost pravi, da nas večina mam nosi dejenčka na levem boku. Razlog za to pa je fascinanten.

Morda tega, da otroka več nosite na eni strani, niti ne opazite. Sama sem pri sebi opazila, da sem že malega dojenčka nosila pretežno na levi roki. Vedno sem mislila, da je to zato, da imam potem »prosto« desno roko, s katero lahko še kaj postorim. Ker resnici na ljubo z levo nisem nič kaj spretna.

Raziskava je pokazala, da 70-85% deklet in žensk kaže preferenco za nošenje dojenčka ali punčke na določeni strani telesa. Zanimivo je, da ta vzorec ni opažen le pri mamah, ampak tudi že pri predšolskih deklicah.

Zanimivo so raziskave te preference pri moških: medtem ko očetje kažejo preferenco za nošenje dojenčka na levi strani, pa pri moških brez otrok tega niso opazili.

Znanstveniki že več let poskušajo pojasniti razloge. Raziskovali so bližino do materinega srca, občutljivost leve dojke in socialno-psihološke dejavnike. Zadnje raziskave pa kažejo, da se razlogi skrivajo v možganih.

Ko otroka nosimo na levi strani, se aktivira desna stran materinih možganov, ki materi pomaga, da se poveže z otrokom.

Ko otroka nosimo na levi strani, se aktivira desna stran materinih možganov, ki materi pomaga, da se poveže z otrokom.

To poteka nekako takole:

  1. Telesni dotik na levi strani telesa se ujema z odzivom na desni strani možganov.
  2. Desna stran možganov je tista, ki je med drugim odgovorna za jezik in interpretacijo čustvenih odzivov.
  3. Če mama nosi otroka na levi strani, lažje interpretira njegove telesne in čustvene odzive.

Tako naj bi prav lega dojenčka na materini levi strani optimizirala materino spremljanje otroka z usmerjanjem senzoričnih informacij na materino desno hemisfero.

Kar je pri vsem skupaj fascinantno, je tudi to, da ljudje nismo edina bitja, ki to počnemo. Podoben pojav so opazili pri številnih sesalcih. Ne samo, da so mame »držale« mladiče na levi strani, ampak so se mladiči tudi potem, ko so se lahko sami odločali, držali na levi strani mame.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja