Zakaj so lesene igrače odlična izbira za otroka?

Thumbnail

Zagotovo ste se tudi v svojem najbolj zgodnjem otroštvu igrali z lesenimi vlaki živih barv ali pa ste sestavljali sestavljanke iz velikih lesenih kosov.

Lesene igrače so odlična izbira za starše, ki iščejo okolju prijazne igrače, s katerimi bi razveselili svoje otroke. Lesene igrače se ne uničijo tako zlahka, zato trajajo, narejene so iz naravnega materiala in so še biološko razgradljive.

A žal v svetu lesenih igrač ni vse zeleno in pozitivno in pri izbiri lesene igrače velja biti previden. Številne lesene igrače so namreč prebarvane s potencialno strupenimi barvami in premazi, ki so lahko zdravju škodljivi. Otroci pa so zaradi svoje navade, da čisto vsako stvar dajo v usta, tu še posebej izpostavljeni.

Zavedati se moramo, da so gozdovi eden od najpomembnejših ekosistemov. Zagotavljajo življenjski prostor za 90 % vseh živih bitij, hkrati pa je les tudi zelo pomemben gradbeni material. Gozdovi skrbijo tudi za kakovost našega zraka in vode ter preprečujejo erozijo prsti. Žal ljudje gozdove popolnoma nenadzorovano krčimo – vsaki dve sekundi namreč izgine površina gozda, velika kot nogometno igrišče.

Kako izbrati ekološke lesene igrače?

Lastnosti varnih in okolju prijaznih lesenih igrač so precej preproste. Pri nakupu pa le bodite pozorni na naslednje:

  • Igrača nosi FSC certifikat (Forest Stewardship Council). Gre za mednarodno priznano nevladno organizacijo, ki ima sedež v nemškem Bonnu. Izdelki s to oznako zagotavljajo, da prihajajo iz gozdov, kjer so drevesa resnično rastla v skladu s trajnostnim razvojem. Izdelki, ki nosijo FCS certifikat, torej podpirajo gospodarno in okolju prijazno gospodarjenje z gozdovi. Izdelki so narejeni iz domačih drevesnih vrst. Ti izdelki podpirajo trajnostno naravnano gospodarjenje z gozdovi, ki nikakor nima nobenega negativnega vpliva na gozdne vire, ekosistem in lokalne skupnosti. Izdelki z oznako FSC so torej ljudem in okolju prijazni.
  • Izberite igrače, ki niso bile obdelane z nobeno umetno snovjo. Številne barve vsebujejo strupene snovi, kot so težke kovine, ki lahko vstopijo v otrokovo telo. Saj veste, otroci dajo čisto vse v usta, zato previdnost ne bo odveč. Izberite igrače, ki niso bile kakorkoli obdelane ali pobarvane.
  • Naravni premazi. Varne alternative premazov oziroma zaščit za les so čebelji vosek ter tungovo in laneno olje.
  • Barve na vodni osnovi. Če resnično želite, da je igrača odeta v žive barvne odtenke, izberite tisto, ki je bila pobarvana z barvami na vodni osnovi.
  • Izbirajte igrače iz masivnih kosov lesa. Igrače, ki so le na prvi pogled videti lesene, so v resnici narejene iz prešanih lesnih ostankov. Ti so zlepljeni s sintetičnimi lepili, ki vsebujejo formaldehid in druge spojine, te pa so za vašega otroka škodljive, poleg tega pa lahko tudi močno obremenjujejo okolje. Take igrače so lažje od tistih, ki so narejene iz masivnega lesa. Tudi igračam, ki so sicer izdelane iz masivnega lesa, a so pobarvane z barvili, ki so zdravju potencialno škodljiva, se raje izognite.

Številna podjetja danes ustvarjajo in ponujajo čudovite, predvsem pa varne kakovostne lesene igrače, ki bodo vašim otrokom v veselje in zabavo. Dragi starši, leseno igračo lahko z malo truda in domišljije izdelate tudi sami. Morda lahko v proces izdelave vključite še svojega otroka. To bo tudi zanj svojevrstno doživetje. Na spletu lahko najdete veliko zanimivih idej, kako na preprost način izdelati zares domiselno igračo. Tako boste osrečili svojega malčka, hkrati pa poskrbeli še za varovanje okolja.

Vir: lifestylenatural.comwww.bodieko.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja