Zakaj smo dosegli rekordno število mladih, ki še vedno živijo pri starših?

Foto: Shutterstock

Število mladih, starih med 18 in 35 let, ki še živijo pri starših, iz leta v leto narašča.

Po zadnji raziskavi je bilo v ZDA leta 2014 kar 32,1% ljudi, starih med 18 in 34 let, ki še vedno živi v skupnem gospodinjstvu s svojimi starši. To je tako z izjemo leta 1940 najvišji delež v zadnjih 130 letih. Po podatkih Eurostata pa je v državah Evropske unije pri starših leta 2016 v povprečju živelo kar 48% mladih, starih med 18 in 34 let.

Podatka nista ravno primerljiva, saj gre za različni leti, sta pa oba kljub temu zaskrbljujoča v smeri, da se iz leta v leto višata. Razlogi za to so seveda različni, pet najpogostejših pa je opisanih v nadaljevanju.

1. Vse manj mladih se odloča za zakonsko življenje

Rezultati Ameriške raziskave kažejo, da je bilo leta 2014 le 31,6% tistih mladih, starih med 18 in 35 let, ki so v skupnem gospodinjstvu živeli skupaj z zakoncem ali zunajzakonskim partnerjem.

Za primerjavo, v zadnjih 130 letih ta delež ni bil nižji od 45%. Narašča tudi število mladih, ki niso vezani ali se zavestno odločijo, da se sploh nikoli ne želijo vezati. Slednjih je kar četrtina vseh vprašanih, ki še vedno živijo doma. Mnogi dajejo prednost karieri pred družino, pri čemer pa očitno vseeno ostajajo doma.

2. Nesamostojnost generacije

V omenjeni skupini mladih je v ZDA 35% moških, ki še vedno živijo pri starših, ostali pa živijo s svojimi partnerkami ali ženami in v drugih oblikah, kot so samostojno in deljeno gospodinjstvo (npr. študentski domovi). V isti skupini je Narašča število mladih, ki niso vezani ali se zavestno odločijo, da se sploh nikoli ne želijo vezati.manj žensk, ki še vedno živijo doma in sicer 29%. Več žensk se torej odloči za samostojno gospodinjstvo, medtem ko se moški, ki niso v vezi ali poročeni, raje odločijo ostati doma kot iti na svoje. Avtorji raziskave tako veliko večjo samostojnost pripisujejo ženskam. Za EU velja, da je pri starših živečih žensk 12,8% manj kot moških.

3. Vpliv zaposlenosti

Nezaposlenost je razlog, ki jo mladi, ki še vedno živijo doma, pogosto navajajo. Nemogoče je namreč živeti na svojem, če ti finance tega ne dopuščajo. Visokemu deležu doma živečih mladih tako v prid govori podatek, da je po veliki svetovni krizi leta 2007 število delovnih mest drastično upadlo. Za primerjavo, leta 1960 je bilo zaposlenih 84% mladih ameriških moških, leta 2014 le še 74%. Tudi v EU je v letu 2015 pri starših živelo za 10,9% več mladih odraslih kot pred krizo. Visok je tudi delež tistih, ki navajajo, da bi se z veseljem odselili na svoje, če bi le imeli svoje dohodke.

4. Stanovanjska kriza

Nikakor pa ne moremo mimo deleža mladih, ki imajo svoje dohodke in morda tudi že svojo družino, pa si morajo Visok je delež tistih, ki navajajo, da bi se z veseljem odselili na svoje, če bi le imeli svoje dohodke.štedilnik še vedno deliti s starši, ker stanovanj enostavno ni. Zazidljive parcele, novogradnje, starejša stanovanja in vse podobne oblike stanovanjskega bivanja, so večini kljub rednim dohodkom še vedno nedosegljivi cilji.

5. Zavestna odločitev

Da pa ne bomo v tej statistiki gledali zgolj skozi očala težav, je potrebno poudariti, da so med mladimi tudi takšni, ki se zavestno odločijo ostati doma in skrbeti bodisi za svoje starše bodisi za sorojence. In v njihovem primeru fraza »ni ga čez komot« vsekakor ne drži.

Vir: Eurostat

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja