Zakaj je dobro jesti želatino

foto: freepik.com

Ko pomislite na zdravo hrano, vam želatina gotovo ne pride na misel. Verjetno nanjo sploh nikoli ne bi pomislili. Pa vendar je želatina koristna, za povrh vsega pa je še v čisto naravni obliki, brez dodanih aditivov. 

Kaj je želatina?

Želatino najbolj poznamo po gumijastih bonbonih in pecivih s trdno tresočo se kremo. Pridobivajo jo iz kolagena, zato z njenim uživanjem tudi krepimo lasten kolagen. Kolagen najdemo praktično povsod v telesu, največ pa ga je v koži, kosteh, kitah in vezeh. Naša tkiva drži skupaj, okostju pa daje trdno, a hkrati prožno strukturo. 

Želatina zmanjša tveganje za srčno-žilne in druge bolezni

Jajca in meso iz mišic sta bogata z metioninom. Pri nekaterih ljudeh lahko ob večjem uživanju metionina pride do povečanja homocisteina v krvi, kar lahko vodi do številnih težav, od demence, srčnih obolenj, do povečanega tveganja za zlome. To je tudi razlog povezave med velikim uživanjem mesa in kroničnimi boleznimi. Glicin, s katerim je želatina zelo bogata (je celo najbogatejši vir glicina), pa pomaga obdržati metionin in homocistein v zdravem ravnotežju. 

Želatina ščiti kosti in sklepe

Kosti so živo, rastoče tkivo, sestavljeno pretežno iz kolagena. Kolagen deluje kot lepilo, ki drži tkiva skupaj. Želatina pomaga telesu pri absorpciji kalcija, ki je poleg kolagena tudi pomemben za močne kosti. Zato je želatina koristna pri zdravljenju osteoporoze in osteoartritisa. Deluje tudi protivnetno, zato zmanjša bolečine v sklepih. 

Želatina ohranja mišično maso

Tu ima glavno vlogo glicin, ki pomaga zmanjšati starostno izgubo mišične mase. Zaradi zmanjšane mišične mase so starejši ljudje manj fizično aktivni in večkrat padejo in se poškodujejo. 

Želatina je dobra za črevesje

Ugodno vpliva na črevesje in izboljša prebavo s tem, da poveča izločanje želodčne kisline in ohranja zdravo želodčno sluznico. Želatina tudi veže vodo in pomaga ohranjati tekočino v prebavnem traktu, s čimer spodbuja zdravo gibanje črevesja. Juhe, bogate z želatino, so ključne pri zdravljenju poškodovanega črevesja. 

Želatina poskrbi, da je koža sijoča 

Kolagen je sestavni del kože. S staranjem koža izgublja kolagen, zato se začenja povešati in gubati. Želatina izboljša zdravje in videz kože. Poveča se elastičnost in hidracija kože, s tem pa se tudi zmanjšajo gube. Želatina lahko tudi ščiti pred staranjem kože zaradi sonca. Izboljša pa tudi rast in kvaliteto las. 

Želatina izboljša spanec

Spet je glicin tisti, ki pomaga pri umirjanju in boljšemu spancu. 

Kako uživati želatino?

Želatine je največ v koži in želatinastih delih mesa (ob kosteh). Z želatino so bogate juhe, kuhane iz kosti. Kosti so polne kolagena, ki pri kuhanju tvori želatino, prav tako pa tudi mineralov in drugih pomembnih snovi (kalcij, železo, vitamini C, D, B1).

Najbolje je, če kostno juho skuhate sami. Da se snovi iz kosti lahko izločijo v juho, so potrebni temperatura, čas in kislina (dodatek kisa). Juho kuhate počasi na nizki temperaturi. Najboljše so kosti goveda in piščancev, ki se prosto pasejo. Sijajne so kosti s kostnim mozgom, pa tudi piščančje noge, glava, vratovi. Uporabite lahko tudi kosti ovc, purana, prašiča ali ribe. Kosti zložite v posodo, jih zalijete z mrzlo vodo, da so povsem prekrite. Dodajte malo kisline in segrejete do vrenja. Nato kuhajte na nizki temperaturi, pri čemer odstranjujte pene, ki se dvigujejo k vrhu. Kasneje dodajte še zelenjavo, zelišča in začimbe in kuhajte 6 do 48 ur, če imate piščančje kosti, in 12 do 72 ur, če imate govedino. Dlje kot kuhate, boljše bo. Ko je juha kuhana, jo ohladite in precedite. V hladilniku jo lahko hranite 5 dni, sicer jo raje zamrznite. Toplo juho pijte kot čaj ali pa jo uporabite kot osnovo za omake in juhe. 

Lahko jo kupite tudi v obliki prahu in lističev

Želatino v naravni obliki, ki jo lahko kupite v lističih ali prahu, je potrebno najprej namočiti v mrzli vodi, da nabrekne, nato pa jo raztopiti v topli tekočini. Ta se uporablja pri izdelavi slaščic in gumijastih bonbonov. Takšna želatina je sijajna za izboljšanje zdravja črevesja. Pomaga namreč pri potovanju vode skozi črevo, hkrati pa zaščiti sluznico prebavil.

Obstaja pa tudi hidrolizirana želatina v obliki prahu. Tu pa so beljakovine že razgrajene na posamezne aminokisline, ki se lažje absorbirajo. Ta oblika izboljša kožo in sklepe ter pripomore k boljšemu spanju. Vmešamo jo lahko v katero koli tekočino, tudi v mrzlo. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja