Z dojenčkom na sonce

Vir: Shutterstock

Ležite na plaži. Namažete se s kremo, da se zaščitite pred soncem. Poleg vas je 5 mesečni dojenček. Boste tudi njega namazali?

Dojenčkov mlajših od 6 mesecev naj ne bi izpostavljali direktnemu soncu. Med deseto zjutraj in drugo uro popoldne, ko so UV žarki najmočnejši, raje ostanite notri.

Sončne kreme pa za dojenčke niso priporočljive. Zakaj?

Dojenčkova koža je tanjša kot koža odraslega in veliko lažje vsrka aktivne kemične sestavine iz krem. Dojenčki imajo tudi veliko površino v primerjavi z odraslimi. Oba ta dva faktorja skupaj močno povečata izpostavljenost kemičnim substancam iz sončnih krem, zaradi česar se poveča tveganje za alergične reakcije ali vnetje.

Najboljše je, če je dojenček lahko v senci. Če naravne senci ni, jo ustvarite sami z dežnikom ali senčnikom.

Obleka

Ameriško združenje pediatrov priporoča, da dojenčka oblečete v lahka dolga oblačila in klobuček, ki sega na vrat. Kapice s šiltom so sicer prikupne, vendar ne pokrijejo področja vratu in ušes, ki sta zelo občutljivi.

Dojenčki se tudi ne potijo tako kot mi. Potenje nas ohlaja. Dojenčki pa še nimajo dobro razvitega sistema za uravnavanje temperature. Zato je potrebno paziti, da se dojenček ne pregreje.

V vročih dneh so dojenčki bolj izpostavljeni tveganju dehidracije. Poskrbite, da bodo dovolj hidrirani, tako da jih bolj pogosto dojite ali jim dodajate drugo primerno tekočino, npr. vodo ali nesladkan čaj.

Varnost

Ko ste z dojenčkom na prostem, bodite pozorni na naslednje zadeve:

  • Dojenček naj bo v senci, če je le mogoče.
  • Nosi naj lahka oblačila, ki pokrijejo in zaščitijo občutljivo kožo. Če pogledate oblačilo in lahko vidite skozi, potem to najbrž ne bo nudilo dovolj zaščite.
  • Dojenček naj nosi klobuček, ki mu bo zagotavljal senco
  • Skrbno ga opazujte, da boste pravočasno preprečili opekline ali dehidracijo. Morda bo to pokazal z nemirnostjo, rdečino ali pretiranim jokom.
  • Poskrbite za dovolj tekočine. Dojenje je najboljše.
  • Bodite pozorni na to, koliko dojenček lula. Če manj kot običajno, je to lahko znak dehidracije, kar pomeni, da dojenček potrebuje več tekočine.
  • Izogibajte se repelentom, ki vsebujejo insekticid DEET. Še posebej pozorni bodite na roke, saj jih dojenčki radi ližejo in dajejo v usta.
  • Če opazite, da dojenček dobiva opekline, se takoj umaknite s sonca in hladite prizadeto območje.

Povzeto po smernicah FDA.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja