Vzroki za spontani splav

Thumbnail

Večina zgodnjih spontanih splavov (več kot 60%) bo ostala nepojasnjena. Običajno se smatra, da so ti spavi posledica nepravilnega podvajanja kromosomov.

Veliko žensk bo domnevalo, da je splav povzročilo nekaj, kar se je zgodilo pred kratkim, kot je npr. bolezen, padec, ali izpostavljenost nečemu. To je le redko res, ker ponavadi preteče kar nekaj časa od takrat, ko zarodek »umre«, do takrat, ko mi splav zaznamo ali ga diagnosticiramo.

Obstaja več vzrokov za splav:

 1. Hormoni

  Kadar je problem v hormonih, do spontanega splava ponavadi pride v prvih 10-ih tednih nosečnosti. Po tem času tvorbo hormonov prevzame posteljica in pomanjkanje »vaših« hormonov ne igra več vloge. Najpogostejša težava je nizka vrednost progesterona, ki pa je ni tako enostavno obravnavati kot se morda zdi. Progesteronski preparati se pogosto predpisujejo, čeprav ni nobenih dokazov o njihovi koristi in pogosto povzročijo, da nosečnost, ki nima možnosti, da se obdrži, traja dlje, kot bi sicer.

  Edini primer, kjer progesteron dejansko predstavlja rešitev, je pri insuficienci rumenega telesca, kjer rumeno telesce ne tvori hormonov, ki so potrebni za ohranjanje nosečnosti. Pri večini žensk to ni problem, ki bi se pojavljal v vsakem ciklu. Ponavadi se problem reši že v naslednjem ciklu. Če pa je težava stalna, se lahko postavi diagnoza s pomočjo dveh ločenih biopsij endometrija. Progesteron začne delovati 48 ur po ovulaciji. Ko enkrat že pride do izostanka menstruacije, je žal prepozno, da bi rešili nosečnost s skrajšano lutealno fazo.

  Kakorkoli, nizek progesteron je običajno znamenje za nosečnost, ki se ne more obdržati, in ne njen vzrok. Zdravniki pogosto predpisujejo progesteronske preparate, čeprav je njihova uporaba sporna in ponavadi popolnoma neučinkovita. Mnogih ženskam, pri katerih sumijo na težave s progesteronom, predpišejo zdravila za povečano tvorbo hormonov, čeprav ta niso primerna za vse. 25% žensk bo zaradi zmanjšane količine sluzi materničnega vratu manj plodnih.

  Drugi hormonski problemi lahko nastanejo v primeru nezdravljenih težav s ščitnico. Ta problem se ponavadi reši z ustreznim zdravljenjem.

 2. Kromosomske nepravilnosti

  Obstaja veliko dejavnikov, ki igrajo vlogo pri združitvi jajčeca in semenčice v novo celico. Tudi če imata tako jajčece in semenčica odlične kromosome, pa v prvih nekaj celičnih delitvah lahko pride do nenormalnosti, ki bodo zagotovo pogubne. Okvare kromosomov, ki povzročijo propad oplojenega jajčeca, so vzrok za kar 60% vseh zgodnjih spontanih splavov. Z analizo splavljenega tkiva lahko ugotovijo, ali je bila prisotna kromosomska napaka. Če je to vaš prvi splav, se ginekolog verjetno ne bo odločil za pošiljanje tkiva na analizo, ampak bo le predvideval, da je bil to vzrok splava. Pa tudi če se izkaže, da je imel vaš splavljeni otroček kromosomsko okvaro, se zavedajte, da je verjetnost, da bi se kaj takega ponovilo, minimalna.

  Po koncu prvega trimesečja se število splavov, ki so posledica genetskih faktorjev, zmanjša na manj kot 10%. Če ste imeli več splavov zaporedoma, potem je verjetnost, da je to vzrok vaših problemov, manj kot 7%.

 3. Anatomske nepravilnosti maternice ali materničnega vratu

  Nekatere ženske imajo maternico, ki ni običajne oblike, druge imajo oslabljen maternični vrat. Oboje lahko povzroči prezgodnji porod, običajno v kritičnem obdobju med 12-24 tedni. Ta dejavnik je vzrok za 12 % splavov v drugem trimesečju. Ko dojenček raste, še posebej v času hitre rasti, nepravilna oblika maternici preprečuje širjenje, šibek maternični vrat pa se lahko začne odpirati in ne zdrži teže otroka. Obe stanji se da dokaj uspešno zdraviti- s korekturno operacijo maternice in s cerklažo materničnega vratu.

  Nepravilnost maternice pogosto povzroči prezgodnji porod, lahko pa povzroči tudi smrt zarodka. Lahko gre za pregrado v maternici in če se zarodek vgnezdi ravno v predel stene, je žal majhna možnost, da se nosečnost srečno konča. Seveda obstajajo različne stopnje pregrad. Nekatere so tako majhne, da ne povzročajo nobenih problemov. Spet druge bistveno povečajo možnosti za splav.

 4. Imunske motnje

  Antifosfolipidna protitelesa lahko povzročijo krvne strdke v posteljici, ki ovirajo ali upočasnijo dotok krvi do ploda, kar pa povzroči upočasnjeno rast ploda ali pa njegovo smrt. Diagnozo postavijo s testiranjem krvi na ta protitelesa. Če je njihova raven dovolj visoka, da lahko vpliva na nosečnost, zdravljenje vključuje jemanje nizkih doz Aspirina in včasih tudi Heparina, ki prepreči strjevanje krvi. V redkih primerih je postavljena diagnoza lupusa, ki je lahko tako blag, da na žensko ne vpliva, vendar je potrebno ukrepanje za zaščito njene nosečnosti. Čeprav do splava zaradi tega vzroka lahko pride kadar koli, pa se to najpogosteje zgodi ravno v prvem trimesečju. Protitelesa so vzrok za 10 do 15% ponavljajočih se splavov.

  Antinuklearna protitelesa se tvorijo pri avtoimunskem odzivu, kjer protitelesa napadajo telesu lastne celice. Govorimo o lupusu ali lupusu podobnem sindromu. Stanje zdravijo s kortikosteroidi, ki umirijo vnetne procese. Vendar pa imajo kortikosterodi številne stranske učinke.

  Protitelesa, ki ščitijo zarodek pred materinim imunskim sistemom, ki bi prepoznal očetov dedni material kot tujek in zato zavrne zarodek. V nekaterih primerih je očetov genski material je preveč soroden materinemu. V tem primeru je materin odziv šibek in nezmožen preprečiti, da njene bele krvničke ne bi napadle novih celic. Če testiranje pokaže, da sta vaša in partnerjeva DNA preveč sorodni, vam lahko injicirajo njegove bele krvne celice, z namenom stimulacije močnejšega zaščitnega odziva. Postopek je drag in sporen, domnevno pa naj bi bil učinkovit v 80 %. Te težave ponavadi povzročijo zgodnji splav pred 12 tednom in nanje pogosto posumijo, če pride do večih splavov v točno istem času nosečnosti.

 5. Prezgodnji razpok plodovih ovojev in prezgodnji porod

  Veliko spontanih splavov se začne s krči in simptomi podobni začetku poroda. Prezgodnji porod pogosto še lahko ustavijo z zdravili, ki sproščajo maternico, nosečnica pa mora strogo ležati. Včasih pa do poroda vseeno pride. To je ena najbolj travmatičnih izgub, saj gre za mrtvorojenega otroka, ki ga boste prijeli v roke in si želeli, da bi zadihal. V nekaterih primerih se otrok celo rodi živ, vendar le za nekaj minut, ur ali dni. To je zelo težka preizkušnja.

  Vzrok za prezgodnji porod je ponavadi okužba ali vnetje maternice ali plodovih ovojev. Kako pride do okužb in kako te povzročijo razpok ovojev, ni znano. Če imate rizično nosečnost je bistvenega pomena, da se držite predpisanih napotkov, da se porod zadrži tako dolgo, kot je le mogoče. Vsak dan, vsak teden življenja v maternici je pomemben. Na srečo je pa je tudi večina prezgodaj rojenih otrok sposobna preživeti zaradi intenzivne nege in terapije, ki jim jo nudijo.

 6. Okužbe

  Veliko okužb lahko povzroči splav, vendar ponavadi so to sifilis, mikoplazma, toksoplazmoza, in malarija. Okužba zgornjih dihal ne bo povzročila splava, čeprav vas skrbi na smrt. Z virusi je enako. Običajna bolezen, kot je na primer prehlad, ne bo povzročala težav, okužba s HIV ali ošpice pa lahko. Okužbe, ki neposredno prizadenejo maternico, predstavljajo večje tveganje. To ne vključuje okužb s kvasovkami, ki so zelo pogoste v nosečnosti.

 7. Določene bolezni

  Obstaja nekaj bolezni, ki lahko povzročijo splav ali deformacijo zarodka, če za njimi prvič zbolite ravno v nosečnosti, kot so npr. norice in peta bolezen. Velika večina žensk je že imuna na te bolezni. Če ne veste, ali ste jih že prebolele ali ne, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo poslal na testiranje.

  Okužbo, ki povzroči vročino nad 38 stopinjami, je treba obravnavati takoj. Obstaja majhno tveganje, da lahko dolgotrajna vročina vpliva na plod.

 8. Starost

  Starost je dejavnik za splav v smislu spremembe v telesu, ki so posledica staranja. Prvi in najpogostejši problem je s kromosomi. Niste vi tisti, ki imate težave, pač pa vaše jajčece ali semenčice, ki se tudi starajo. Starosti lahko prinese tudi druge težave, kot so slabo zdravje, bolezni ali hormonsko neravnovesje, zaradi česar se nosečnost težje obdrži. Te težave so bolj opazne po 40-em letu.

 9. Zdravstvene težave

  Zdravstvene težave pri materi lahko povzročijo težave z nosečnostjo. Sladkorna bolezen, težave s srcem, in motnje ščitnice, so samo nekatere, ki lahko povzročijo zaplete v nosečnosti. Vendar ti problemi še ne pomenijo, da boste imele splav. Biti morate samo previdne in se prepričati, da je zdravljenje prilagojeno nosečnosti.

 10. Nesreče

  Nesreče ponavadi ne povzročijo splava. Dojenček je dobro zaščiten v svojem ovoju, obdan s tekočino, in celo močni udarci v trebuh ga bodo verjetno le zazibali.

 11. Neznano

  Najtežje je sprejeti dejstvo, da ni nobenega razloga. V strahu se boste spraševale, če se bo zgodba ponovila v naslednji nosečnosti. Bojite se poskusiti znova. Vendar en splav komaj kaj poveča možnosti za ponoven splav. Poskusite odmisliti tveganje in uživati v novi nosečnosti. Čeprav je povsem razumljivo, da je to težko.

Včasih se nosečnost nesrečno konča, vendar tehnično ne gre za splav. Spodaj je nekaj takih primerov.

 1. Blighted Ovum

  Blighted Ovum je stanje , kjer gestacijska vrečka raste, ženska dobi vse znake nosečnosti, vendar se plod nikoli ne razvije. Gestacijska vrečka bo rasla in rasla in ženska ne bo vedela, da v njen ni otroka do samega pregleda z ultrazvokom. Če pride do krvavitve, je ta blaga in rjava. Znaki nosečnosti začnejo pojemati. Vzrok za blighted ovum naj bi bilo jajčece ali semenčica s slabim dednim materialom. Ko pride do oploditve, bi se morala tvoriti tako gestacijska vrečka kot zarodek, vendar del, ki naj bi se razvil v otroka, ne začne rasti. Nekatere ženske imajo izkušnje z več kot enim blighted ovum-om, vendar večina žensk kasneje uspešno spočne otroka.

 2. Izven maternična nosečnost

  Pri ektopični nosečnosti se normalno oplojeno jajčece ugnezdi v jajcevodu ali celo pade v trebušno votlino. Ta vrsta nosečnosti ne more preživeti in postavlja mater pred veliko tveganje za hudo krvavitev in morda celo smrt, ko zaradi rastočega ploda poči jajcevod. Ko je takšna nosečnost odkrita, takoj opravijo operacijo, s katero odstranijo plod.

  Običajni simptomi pri izven maternični nosečnosti so ostra in huda bolečina v trebuhu ali morda tudi v ramenu; nosečnosti test je sprva pozitiven, nekaj dni kasneje pa negativen, blaga rdeča krvavitev, ki ne pojenja. Vzrok izven maternične nosečnosti so ponavadi brazgotine v jajcevodu, ki so lahko posledica predhodne operacije v območju medenice, maternice ali jajcevoda, medenične okužbe, kot so klamidija ali medenično vnetje, ali endometrioza, da blokira vstop v jajcevod.

  Če ste imeli izven maternično nosečnost, to poveča tveganje za ponovno izven maternično nosečnost.

 3. Molarna nosečnost

  Molarna nosečnost je zelo redek pojav, pri katerem pride do nepravilnega razvoja posteljice. Plod se običajno sploh ne razvije, ampak je maternica napolnjena z veliko mehurčasto gmoto. Do molarne nosečnosti pride, ko semenčica oplodi prazno jajčece (t.i. popolna molarna nosečnost), iz katerega se ne razvije in zraste plod, ali ko dve semenčici oplodita jajčece in zraste tako plod kot tudi nenormalna posteljica (t.i. delna molarna nosečnost). Tudi če plod raste, nima možnosti za preživetje. Diagnoza je večinoma postavljena že v prvem trimesečju. V približno 15% molarnih nosečnosti (običajno popolne molarne in ne delne), se gmota razširi na druge dele telesa podobno kot rak. Stanje se zdravi z blago kemoterapijo, stopnja »ozdravitve« pa je zelo visoka.

  Znaki, ki kažejo na molarno nosečnost so: krvavitve v 12. tednu nosečnosti, maternica, ki je večja kot je običajno, in previsoke vrednosti hCG.

  Molarno nosečnostjo se odstrani s sukcijo mehurčaste gmote skozi maternični vrat. Ženskam, ki so imele molarno nosečnost, se ponavadi svetuje, da vsaj še kakšno leto ne zanosijo, da se prepričajo, da rakavo tkivo ni več prisotno.

 4. Mrtvorojenost

  Mrtvorojenost je tehnično vsaka nosečnost, ki se konča po 20. tednu in dojenček ne preživi. Nekateri dojenčki umrejo v maternici in to odkrijejo, ko srčnega utripa ni mogoče zaznati. Najpogostejši vzroki so: nepravilnosti maternice, zavozlanje popkovine ali drugi zapleti s popkovino, okužbe gestacijske vrečke ali popkovine, odluščenje posteljice z maternične stene. Drugi dojenčki umrejo tekom prezgodnjega poroda. Vzroki za prezgodnji porod so razpok plodovih ovojev, nepravilnosti maternice, ki je premajhna za rastočega otroka, in popuščanje materničnega vratu, ki se začne odpirati. Včasih se med samim porodom popkovina stisne med dojenčkovo glavo in maternični vrat ali pa se ovije okrog otrokovega vratu, kar tudi povzroči smrt. Ponavljajoči porodi z mrtvorojenim otrokom so izjemno redki in so skoraj vedno povezani s problemi maternice ali materničnega vratu, kar v nekaterih problemih lahko pozdravijo.

Vir: Causes of miscarriage, Pregnancyloss.info

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. ojjj

  jst sem tusi mela pred 3 meseci ss pa me je sedaj tako strah če bom sploh zanosila,kaj če se mi ista zgodba ponovi…sama grozna vprašanja…kaj naj naredim

 2. Pozabili so napisati, da do splava pride,če ženski naredijo operacijo po kateri lahko zanosi, donositi pa ne more.

 3. nina

  pozdravlena,… imam en velik problem,…. pred kratkim se zanosila čez (10 dni nosečnost),…. ko pa sem bla na morju sem pa padla u vodo,….. sedaj je že od tega 2 mesc pa mam nazaj menstroacijo,… kaj je to,..? spontalni spalv pa otrok??? posledice??

 4. Pozdrav pišem ker sem imela že 4 spontani splav nevem preiskave sem že vse naredila pa ne najdejo vzroka kaj je narobe kaj bi mi svetovali stara sem že okrog 40 let

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja