Pet let NaPro tehnologije pri nas: Z njeno pomočjo otroka uspešno donosi 80% parov

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 13. januar 2019, 16:34
Image
Današnja oddaja Obzorja duha je predstavila naravo metodo zdravljenja neplodnosti NaPro (Natural Procreative Technology), ki je pri nas prisotna zadnjih pet let.

Metoda temelji na sistemu FertilityCare - opazovanju in beleženju bioloških znakov, ki so pomembni za žensko zdravje in plodnost. Gre za metodo, ki jo je v Slovenijo pripeljal Zavod Iskreni in s pomočjo katere lahko pari načrtujejo družino ter spremljajo in ohranjajo žensko reproduktivno in ginekološko zdravje. Pomoč zaradi težav z zanositvijo sicer pri na išče vsak šesti par.

V oddaji je direktor Zavoda Iskreni, Igor Vovk, med drugim predstavil, kako je NaPro tehnologija nastala in prišla v Slovenijo. Kot je izpostavil, je problem metode pri nas ta, da je zdravljenje za razliko od umetne oploditve samoplačniško in s tem predvsem na plečih parov samih, hkrati pa ne obljublja instant rešitev.

Pomoč zaradi težav z zanositvijo pri nas išče vsak šesti par.Prvi NaPro zdravnik pri nas, dr. Janez Rifel, je v oddaji opisal, kako zdravljenje poteka in dejal,  da je metoda še posebej primerna za pare, ki imajo etične in moralne zadržke do umetne oploditve. S pomočjo NaPro tehnologije je otroka uspešno donosilo 80% parov, ki so težave z neplodnostjo zdravili po tej metodi.

dr. Janez Rifel

Magistra farmacije in svetovalka FertilityCare na Zavodu Iskreni Maja Vovk je kot gostja v oddaji pojasnila, kakšni so vzroki za neplodnost, kdaj metodo priporoča in kako ta deluje. Videli smo lahko tudi pričevanje zakoncev Mlinar, ki sta zanosila s pomočjo NaPro metode.

20-minutno oddajo si lahko ogledate  na tej povezavi.

družina Mlinar

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana