Vse najboljše, drage žene!

Thumbnail

Vsak trenutek je dober, da ljubljeni osebi popihamo na dušo. Na dan žena želimo iskrenovci to storiti za vse naše bralke, od najmlajše do najstarejše …

Si predstavljate, da bi bili v življenju omejeni z možnostmi, ki so jih imele npr. ženske 19. stoletja? Kljub temu so nekatere izjemne posameznice kršile vse družbene norme, da bi dosegle svoje sanje, pri tem pa so naredile izjemne dosežke za človeštvo in spotoma tlakovale pot ženskim pravicam in enakopravnosti.

Zanimiv in zabaven animirani video predstavlja zgled treh takšnih žensk 19. stoletja, ki so nam lahko navdih še danes in so ravno pravšnje, da se nanje spomnimo ob dnevu žena.

Video opisuje amatersko vrtnarko in slikarko Marianne North, ki se je leta 1860 iz Velike Britanije najprej podala čez ocean v Združene države Amerike, kasneje pa obpotovala še cel svet: bila je na Jamajki, v Peruju, na Japonskem, v Indiji in Avstraliji. Pri tem jo je gnala vedoželjnost in iskanje novih in novih rastlin, ki bi jih lahko naslikala in popisala. Evropejci smo ravno po njeni zaslugi lahko prvič ugledali podobo mnogih eksotičnih rastlin.

Istočasno se je Britanka Mary Kingsley odločila, da dokonča življenjsko delo svojega očeta: knjigo o ljudskih običajih v Afriki. Po njegovi smrti se je sama odpravila na črno celino in med drugim potrdila obstoj takrat mitološkega bitja – gorile. Na poti pa je premagovala ovire, kot so napadi krokodilov in smrtonosne pasti.

Francoska raziskovalka vzhodnih verstev Alexandra David-Néel pa se je v želji, da bi jo moški kolegi obravnavali sebi enakovredno, odpravila v Tibet. Tam je želela v živo videti skrivnostno mesto Lasa. Ker so ji kot ženski vstop v Tibet prepovedali, se je preoblekla v moškega in peš prehodila vso pot po Himalaji do mesta, kjer so njeno predrznost odkrili in kaznovali z zaporom. Kljub temu se ji je uspelo vrniti v domovino, njene knjige pa so še danes pomemben zgodovinski vir Tibeta 19. stoletja.

Še ni dovolj navdiha in pihanja na dušo? 🙂 Naj ga torej dopolni še naslednja pesem:

Mnogo kreposti, ena sama napaka

Ženske imajo kreposti, ki moške osupljajo.
Prenašajo nadloge in nosijo bremena, a so polne sreče, ljubezni in veselja.
Jokajo, ko so srečne, in se smejejo, ko so napete.
Borijo se za to, v kar verjamejo.
Zoperstavljajo se krivicam.
Ne sprejmejo zavrnitve, ko verjamejo, da obstaja boljša rešitev.
Sebi odtegujejo, da bi lahko imela njihova družina.
Brezpogojno ljubijo.

Srce ženske je tisto, kar poganja svet.
Prinašajo veselje, upanje in ljubezen.
So polne sočutja in idej.
In če imajo eno napako, je to, da pogosto pozabijo svojo lastno vrednost

Hvala, drage žene, in vse najboljše ob dnevu žena!


P.s.: Priznamo, tale fotografija je “subliminalno” sporočilo vsem možem … 🙂

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja