Video: Pri vsej znanosti in znanju ne moremo trditi, da nerojen otrok ni človeško bitje

Foto: Canva

Irski Inštitut za življenje (Life Institute) je v sklopu nove kampanje proti splavu posnel kratek film, s katerim so popolnoma zadeli v bistvo povezave med človekovimi pravicami in nerojenimi otroci.

Nosilci ideje so z novo pro-life pobudo preusmerili pozornost stran od ponavljajočih se (neplodnih) razprav o splavu. Cilj nove, izvirne kampanje je izpostaviti in poudariti, da ne moremo mimo dejstva,  da imajo tudi nerojeni otroci človekove pravice.

Irska je ena vodilnih držav, ki je vedno glasno zagovarjala ter tudi finančno zavzeto podpirala kampanje, ki zagovarjajo ohranjanje življenj nerojenih otrok.

V zadnjem času pa so različni irski mediji vedno glasnejši v tem, da bi se moralo tudi na Irskem splav legalizirati.

»Ravno zato smo se odločili, da s pomočjo udarne kampanje in socialnih omrežij obidemo te razprave in se raje osredotočimo na bistvo, na ČLOVEKA, ki je glavni poudarek naše akcije,« je dejal Niamh Uí Bhriain iz Inštituta za življenje in dodal: »Dandanes lahko čisto vsak vidi neverjetno lepoto in čudež življenja s pomočjo ultrazvoka. Toda mediji nam želijo načrtno vsiliti razmišljanje, da se človekove pravice nerojenih otrok popolnoma nič ne dotikajo.«

Izpostavil je bistvo: »S to kampanjo želimo ljudi seznaniti z osnovnimi in logičnimi dejstvi – če je dojenček človeško bitje, ima torej popolnoma enake pravice kot vi in jaz. Pri vsej znanosti in pri vsem znanju pa nihče ne more trditi, da nerojen otrok ni človeško bitje – torej ima isto pravico do življenja.«

Vabimo vas k ogledu kratkega filma v angleščini, ki predstavlja osrednjo rdečo nit kampanje. Pod njim je slovenski prevod besedila.

Človeštvo.

Človeštvo smo vsi mi. Si ti in jaz in vsako živo človeško bitje na zemlji.

Človeškost. Gre za kvaliteto življenja. Gre za sposobnost ljubiti, izkazati sočutje, varovati, biti prijazen – zavedati se človekovih pravic drugih.

Bili so časi, v katerih smo pozabili, kaj človeškost pomeni, časi, ko smo padli na izpitu pri izkazovanju pravic drugemu. Časi, ko smo drug drugemu odrekali pravice glede na njihovo barvo, vero, spol in sposobnosti.

Toda v diskriminaciji smo že napredovali. Prepoznali smo, da si čisto vsi zaslužimo enake pravice preprosto zato, ker smo ljudje in to smo od samega začetka življenja.

Najmlajši izmed nas mora torej imeti popolnoma enake pravice kot najstarejši. Najšibkejši mora imeti popolnoma enake pravice kot najmočnejši. Ženska mora imeti enake pravice kot moški. Otrok v maternici mora torej imeti popolnoma enako pravico kot tisti, ki je ravnokar rojen.

Človekove pravice so namreč osnovne pravice vsakega posameznika, preprosto zato, ker je človek.

Vsako človeško bitje ima pravico do zaščite in pravico do tega, da ni mučen. Ima pravico, da je svoboden.

Toda ena izmed pravic je najpomembnejša: pravica do življenja. Brez te pravice nam namreč nobena druga ne koristi. Brez te druge nimajo smisla.

Zagovorniki splava pa želijo ravno to osnovno pravico še nerojenim otrokom vzeti.

Toda nerojeni otroci so človeška bitja, kot vi in jaz. Toda njihova človeškost je zanikana, kot je bila zanikana človeškost marsikaterih žrtev v preteklosti zgolj zaradi tega, da upravičimo ubijanje.

Ne smemo torej zanikati človekovih pravic tistim, ki so manjši od nas.

Ne smemo torej zanikati človekovih pravic tistim, ki so mlajši in manj razviti.

Ne smemo misliti, da so tisti, katerih preživetje je odvisno od drugih, neupravičeni do človekovih pravic.

Ne jemljimo življenja bolnim ali tistim, ki morda ne bodo živeli dolgo.

Ne podeljujmo človekovih pravic na podlagi dejstva, v kakšnih okoliščinah je bila oseba spočeta.

Nemogoče je zanikati človeškost nerojenega bitja. Zato mu ne zanikajmo pravice do življenja.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja