Vertikalno vrtnarjenje – preproste rešitve ob pomanjkanju prostora

Foto: Canva

Najbrž ste se že ob naslovu vprašali, zakaj o vrtnarjenju pišemo sredi poletja. No, tudi če se ga še niste lotili, ni še prepozno, da začnete. Še posebej, če se tega lotite vertikalno.

Vrtnarjenje je čudovit hobi, ki poleg gibanja na svežem zraku nagradi tudi z lastnim pridelkom sveže zelenjave in pripomore k samooskrbi družine. Ob pomanjkanju horizontalnega prostora se vrtnarjenju ni potrebno odreči – vertikalno vrtnarjenje ponuja obilico preprostih rešitev, ki poleg nekaj pridelka, poživijo tudi okolico našega doma.

Vertikalno vrtnarjenje zavzema manj prostora, je enostavno za vzdrževanje in omogoča preprost dostop do pridelka. Ker so rastline dvignjene od tal, so bolj prezračene, kar pripomore k boljši vitalnosti rastlin, manj je težavam s plesnimi, obenem pa so rastline tudi bolje zaščitene pred ostalimi škodljivci. S pomočjo vertikalnih konstrukcij lahko poskrbimo za dodatno senco v okolici našega doma, obenem pa prispevamo k čistejšemu zraku, saj rastline izboljšujejo njegovo kakovost.

Seveda pa se pri tem načinu srečamo tudi z nekaterimi omejitvami:

  • Potrebujemo sončno mesto
  • Najvišja višina naj bo takšna, ki jo zlahka dosežemo s tal
  • Opore in nosilci naj bodo zasnovani tako, da vzdržijo celotno težo
  • Steno zadaj moramo zaščititi pred vlago in v primeru lesenih materialov redno preverjati dotrajanost

Katere materiale lahko uporabimo?

Pustite domišljiji prosto pot. Uporabimo lahko tako naravne (glineni lončki, pletene košarice, lesena stojala, debla …), kot tudi umetne materiale (PVC steklenice, KCM cevi, železne mreže …).

Kaj vse lahko sadimo?

Zelišča so kot nalašč za omenjeni način vrtnarjenja in so tako vedno pri roki ob kuhanju kosila (poleg svežih pa lahko uporabljamo tudi posušena).

Solata je zelo nezahtevna rastlina, ki vam bo dobro uspevala, ne pozabite pa posaditi še kakšnega paradižnika češnjevca, da bo solata še bolj okusna.

Tisti sladkosnedi verjamem, da boste nekaj prostora izkoristili za jagode.

V kolikor pa premorete nekaj več prostora in si želite pridelek domačega zgodnjega krompirja, si prihodnje leto zgradite »krompirjev stolp«.

Domišljija ne pozna meja in med poletnimi počitnicami lahko naše najmlajše zaposlimo tudi z izdelavo lastnega vertikalnega vrtička. Za lažji začetek pa si lahko ogledate 12 primerov vertikalnega vrtička.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja