Velika sobota – Sem na “stand by”?

Thumbnail

»Mi pa smo upali, da je on tisti …« In sedaj? Toliko načrtov, pred nami čudovita vizija … nato pa polom. In zdi se, da Bog molči.

Velika sobota je zaznamovana z zmedeno tihoto. Tisto tihoto, ki nastopi, ko se zaveš, da te stvari presegajo. Da nečesa očitno ne razumeš. Takrat si stvari prisiljen izpustiti iz svojih rok. To pa je najtežje dejanje – prepustitev in izročitev.

Kontrola – edina »varnost«?

V današnjem svetu se zdi, da moramo igrati tekmo. Ljudje poleg mene skorajda niso več prijatelji, ampak tekmeci. Vse moramo imeti pod kontrolo, vse moramo razumeti. Ves čas se je potrebno boriti, zmagovati, opozarjati nase …, sicer lahko izgubimo službo, položaj, osnovne stvari, potrebne za naše življenje.

Kakšno tveganje, ko mora v odnos priti spontanost in pristnost.Ta pogost občutek, da moram imeti vse pod kontrolo, pa se kaj hitro vtihotapi tudi v naše najintimnejše odnose. Dobro pripravljeni načrti, sanje in vizije, idealen plan za spreobrnenje sozakonca … Vse to so stvari, ki nam dajejo lažen občutek varnosti. Ker so mašilo tiste ranljivosti, ki jo večkrat manjka v naših odnosih. Ko moraš ranljivo pogledati človeku v oči in priznati, da nisi gospodar življenja. Ne svojega ne njegovega.

Kakšno tveganje! Ko pa tako dobro vem, kaj bi drugi še moral narediti in popraviti, da bi bil obvladljiv v našem sistemu delovanja. In kakšno tveganje, ko mora v odnos priti spontanost in pristnost.

A kaj, ko se v življenju tudi zalomi

To so doživljali učenci na ta sobotni dan, na ta veliki judovski praznik. Vse so načrtovali, na vse pomislili. A nekje se je zalomilo.

In kako hitro se tudi naši lepo izdelani načrti, ne samo praznikov, ampak vsaj desetih let življenja, v trenutku spremenijo. Nepričakovana smrt, bolezen, zamenjava službe, izguba še nerojenega otroka, konflikt v sorodstvu … Ogromno je situacij, ki naše življenje zapeljejo z »glavne ceste«. In se kot učenci znajdemo pred praznim križem, zaprtim grobom in obupnim strahom pred prihodnostjo. Zmedeni, poraženi, brez upanja. Nemo zazrti v nebo. A zdi se, da Bog molči.

Težko je to čakanje, ko ni videti poti naprej. In takrat se zdi, da se je čas ustavil, Bog pa name pozabil. Dolga je ta velika sobota v naših življenjih. Primerljiva s tolikimi dnevi med letom. Vsakdanjikom, ko se niti ne upamo preveč spraševati o pravilnosti svoje smeri, ampak ostajamo v nekem »brezzračnem« prostoru obveznosti, sestankov, hitenja. Brez začetka in brez konca, rahlo zmedeni in sredi kaosa.

Tam na obzorju pa …

A Bog je odgovoril. In pokazal, kako je čas čakanja, četudi se včasih zdi brez smeri in upanja, neobhodno potreben za našo rast. Rast in naš sijaj. Kajti velika sobota nas nujno prečisti naših napačnih pogledov in predstav, zgrešenih načrtov, občutka vsemogočnosti in nadvlade. Izprazni nas lažnih predstav o uspešnosti in kakovosti našega življenja. Tak čas nas zmede. S tem pa od nas zahteva, da razširimo svoje obzorje in se pripravimo na Jutro, rojstvo novega.

Čas čakanja, četudi se včasih zdi brez smeri in upanja, je neobhodno potreben za našo rast.Odpoved kontroli in vodstvenemu položaju v partnerskem ali globokem prijateljskem odnosu zahteva zaupanje in ranljivost pred drugim človekom. Zaupanje, da te lahko sliši, četudi si nepopoln, zmeden ali izgubljen. Da ta drugi lahko ob tebi vzdrži, čeprav te ne razume popolnoma. In ti ob nekom, čeprav ostaja zate neprodirna skrivnost.

Tako tudi vsi »porušeni načrti« in zaprti grobovi našega življenja zahtevajo zaupanje in ranljivost. A tokrat ne le pred človekom, ampak pred Bogom. Tistim, ki je odgovoril tretji dan. Tam, pred odvaljenim kamnom, bomo razumeli. Tam, ko se bo na obzorju začelo daniti in se bo pripravljalo novo Jutro.

Vstali bomo. V enake težave, enako zahtevne odnose, v enake obveznosti. A nekaj bo drugače. Naš pogled in izkušnja, kako tudi tebe osebno, ravno takrat, ko moraš iz rok izpustiti vse, ujame velika in ljubeča Božja roka. Ki zate poskrbi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja