Velika Britanija prepovedala zaviralce pubertete za mladoletne

Vir: Shutterstock

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) je pred dnevi sporočila, da otroci v Angliji ne bodo več dobivali receptov za zdravila, ki zavirajo puberteto. Gre za pomemben premik v zdravstvu (in politiki), saj v prvo vrsto postavljajo dobrobit mladoletnega pacienta in ne ideologije, ki ji je treba za vsako ceno slediti.

S to odločitvijo so ustavili preveč dostopen in skorajda “rutinski” način odlaganja pubertete pri tistih fantih in puncah, ki se ne morejo poistovetiti s svojim biološkim spolom. Zaviralci pubertete (ang. puberty blockers) namreč delujejo na način, da preprečujejo telesu, da bi proizvajalo spolne hormone, kot sta testosteron in estrogen. To pomeni, da se – odvisno od spola – ne razvijajo sekundarni spolni znaki, kot so rast prsi, rast dlak na obrazu, poglabljanje glasu in širjenje bokov. Čeprav so zdravniki dolgo časa trdili, da gre za varen in popolnoma reverzibilen način odlaganja spolnega razvoja, pa se je izkazalo, da so mladoletni trpeli za hudimi in nepopravljivimi telesnimi in duševnimi posledicami.

“Vedno smo bili jasni, da sta varnost in dobro počutje otrok najpomembnejša, zato pozdravljamo to prelomno odločitev NHS-ja,” je dejala ministrica za zdravje Maria Caufield. “Z ukinitvijo rutinskega predpisovanja zdravil za preprečevanje pubertete bomo zagotovili, da bo oskrba temeljila na dokazih, strokovnem kliničnem mnenju in bo v najboljšem interesu otroka.”

Velika porast spolno zmedenih mladih in njihova neustrezna oskrba

Mnogi otroci in najstniki so slabo diagnosticirani in slabo informirani glede postopkov “zdravljenja”

V obdobju 2021-2022 je bilo v Združenem kraljestvu na kliniko za spol napotenih več kot 5.000 mladih, medtem ko jih je bilo desetletje prej napotenih manj kot 250. Zaradi skokovitega porasta mladoletnih pacientov je Nacionalna zdravstvena služba pozvala k neodvisnemu pregledu zdravljenja teh otrok. Dr. Hilary Cass, ki je ta neodvisen pregled vodila, je februarja 2022 objavila vmesno poročilo, v katerem je bilo navedeno, da britanska klinika za spol ni dosledno zbirala podatkov o spremljanju dolgoročnih rezultatov otrok, ki so prejemali zaviralce pubertete, kar je pomenilo, da ni bilo “mogoče natančno spremljati rezultatov in poti, ki so jih otroci in mladostniki prehodili skozi storitev”.

Prav tako so odkrili, da je bilo v tej ustanovi v zadnjem desetletju obravnavanih skoraj 400 otrok, mlajših od šest let, in več kot 70 otrok, mlajših od štirih let. Obenem so ugotovili, da so bili mnogi otroci in najstniki slabo diagnosticirani, slabo informirani glede postopkov “zdravljenja”, prehitro napoteni na prejemanje zaviralcev pubertete in kasneje na hormonsko terapijo.

Ob tem pa ne smemo pozabiti na študije, ki dokazujejo, da od 80 do 95 odstotkov otrok s [spolno disforijo] do pozne adolescence sprejme svoj biološki spol.

Škodljivi učinki zaviralcev pubertete

Zaviralci pubertete lahko motijo duševno rast in razvoj možganov

Kljub temu, da raziskave še niso dognale vsega, pa so danes že znana pretresljiva dejstva o dolgoročnih vplivih zaviralcev pubertete, med katere spada znatno zmanjšanje kostne gostote, zaradi česar so mladi izpostavljeni nevarnosti osteoporoze, zlomov in drugih poškodb. Drugi neželeni učinki, povezani s temi zdravili, vključujejo čustvene motnje, psevdotumorje možganov, ledvične okvare in veliko drugih zelo resnih stanj.

Nekateri raziskovalci in zdravniki so že izrazili zaskrbljenost, da bi lahko zaviralci pubertete motili tudi duševno rast in razvoj možganov na področjih, kot so kritično mišljenje, sprejemanje odločitev, čustvena regulacija, sposobnost presoje in načrtovanje, socialne veščine in veščine reševanja problemov. Ta skrb izhaja predvsem iz dejstva, ker sta spolna hormona ključna za pravilen razvoj možganov.

Nov začetek za Anglijo, ne pa za vse dežele Združenega kraljestva

Londonska klinika za spol, ki je bila pod drobnogledom, se bo konec marca zaprla, na priporočilo Cassove pa bo NHS odprla nekaj regionalnih klinik, ki se bodo potegovale za bolj “celosten pristop k oskrbi”. Otroci s spolno disforijo bodo deležni pomoči strokovnjakov s področja nevrodiverzitete, pediatrije in duševnega zdravja, je dodala NHS. Strokovnjaki so namreč vse bolj ozaveščeni, da na klinike za spol v veliki meri prihajajo najstniki z “visoko stopnjo avtizma, depresije, tesnobe ter s prehranskimi motnjami ali motnjami pomanjkanja pozornosti.”

Nekdanja predsednica vlade Liz Truss se tudi zavzema za sprejetje predloga zakona, ki bi prepovedal uporabo sredstev za preprečevanje pubertete tudi v zasebnih ordinacijah.

Omenjene spremembe pa žal ne veljajo za Škotsko, katere vlada pravi, da se bodo zaviralci pubertete za mladoletnike še vedno uporabljali “po natančni psihološki in endokrini oceni”.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. To je preprosto zločin nad otroki in mladostniki, to je zloraba otrok in mladostnikov in za take poskuse bi morali odgovarjati zdravniki, odločevalci v politiki itd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja