Dr. Gabriel Kavčič: “Mladim moramo povedati: ‘V redu si, ni se ti treba popravljati'” (video)

V zadnjih desetih letih se je med mladimi na Zahodu začelo vse močneje pojavljati vprašanje, ki si ga nikoli prej v zgodovini niso postavljali: Katerega spola sem? Sem moški? Sem ženska? Kaj, če nisem nič od tega?

Države, ki zbirajo nacionalne podatke o transspolnosti med mladimi, tj. pojavu, kjer se človekova spolna identiteta ne ujema z njegovim biološkim spolom, beležijo, da se je v zadnjih desetih letih število transspolnih, starih med 13 in 17 let, podvojilo. V Veliki Britaniji se je celo povečalo za nekaj tisoč (leta 2011 so sprejeli 250 transspolnih pacientov, leta 2021 pa več kot 5000). Temu fenomenu potrjuje tudi moralni teolog dr. Gabriel Kavčič, ki v video oddaji pravi, da je identiteta mladih na več nivojih stalno na tarči in stalno izpodbijana.

Tudi v Sloveniji bomo dandanes že težko našli srednjo šolo, kjer ne bo na generacijo vsaj enega najstnika, ki bi zase trdil, da je drugega spola, ali pa se bo o tem resno spraševal in svoja občutja izražal med svojimi prijatelji, v šolskih esejih, pesmih itd. Pojav pa ni samo razširjen v večjih mestih, ampak tudi na skrajnih koncih Slovenije. Ponekod že v zadnjih razredih osnovne šole.

Zakaj nekdo ne bi verjel svojemu lastnemu telesu?

Da bi lažje razumeli, kako je do tega prišlo, dr. Kavčič v oddaji spregovori o dveh glavnih razlogih oziroma dejavnikih, ki sta vplivala (in še vplivata) na to stanje. Prav tako razloži pomen dveh najpogostejših identitet, ki jih mladi izbirajo zase: trans in queer (kvir).

Ob tem pa opozori na paradoks, ki se ga mladi niti ne zavedajo: po eni strani poskušajo biti graditelji svoje identitete – ne želijo, da bi jih določevalo niti njihovo lastno telo. Po drugi strani pa se odločajo za identitete, ki so jim servirane s strani družbenih omrežij, filmov, serij ipd. Tukaj dr. Kavčič pravilno postavi pod vprašanje njihovo svobodno izbiro.

V nadaljevanju oddaje gost odgovori, zakaj je do potrebe po samoopredelitvi sploh prišlo, kako ločiti med ideologijo in med človekom, ki ima težave s spolno identiteto, ter kako do njega pristopiti.

Spregovori tudi o vsakdanjih izkušnjah, kako se ideologija spola vsiljuje v vse pore našega življenja, o stvareh, ki jih je videl tudi na lastne oči, ter kaj morajo današnji mladi dejansko slišati od svojih staršev in drugih odraslih. Saj verjame, da mladina potrebuje potrditve. “Bolj kot si misliš, da je ne potrebujejo, bolj jo potrebujejo. Direktno ali indirektno.”

Vabljeni k ogledu oddaje. Prvi del je odprt za vse, drugi del pa samo za naše naročnike.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Naslednjo soboto, 30. 6. 2023 spremljajte 2. del pogovora z dr. Gabrielom Kavčičem.